Ivermectina, medicament folosit pentru tratarea paraziților, poate fi eficientă împotriva COVID-19?

Ivermectina, medicament folosit pentru tratarea paraziților, poate fi eficientă împotriva COVID-19?

Un studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a SUA a spus povestea Ivermectinei, care începe la mijlocul anilor `70, când în urma cercetărilor japonezului Satoshi Omura și ale americanului William C. Campbell, s-a demonstrat că acest medicament este foarte eficient în tratarea mai multor probleme cu paraziții, atât la oameni, cât și la animale.

Omura şi Campbell au primit Premiul Nobel pentru Medicină, în anul 2015, datorită rezultatelor uimitoare pe care Ivermectina le-a adus în sănătate.

Citește și Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

Cum a ajuns Ivermectina să fie asociată cu COVID-19?

În aprilie 2020, după izbucnirea pandemiei de COVID-19, un studiu realizat de cercetătorii din Australia sublinia faptul că Ivermectina ar fi eficientă în tratarea bolii COVID-19.

Ulterior, Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) a analizat studiul și a venit cu o completare importantă pentru populație, aceea de a nu se recurge la automedicație cu acest medicament, întrucât dovezile nu sunt clare.

În ciuda tuturor avertizărilor, câteva țări au administrat populației acest medicament, în vederea tratării COVID-19.

După ce aceste informații au ajuns și în România, mulți medici veterinari au declarat public că Ivermectina este un medicament în special pentru animale și populația nu trebuie să o folosească în tratarea COVID-19.

Citește și Vaccinul COVID-19 – vehicul pentru viitoarele tratamente

Medicii români au transmis informații populației că acest medicament se eliberează doar pe bază de reţetă, din dorinţa de a evita folosirea lui în mod iresponsabil, întrucât medicamentul prezintă grad de toxicitate, fiind un antiparazitant puternic.

În schimb, Colegiul Medicilor din România au declarat că „medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni. Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente. Produsele  medicinale veterinare care conțin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul și a pus un diagnostic prezumtiv”.

De asemenea, Ministerului Sănătăţii nu recomandă utilizarea Ivermectinei în tratamentul COVID-19.

Citește și Ministerul Sănătății lansează o broșură pentru medici cu întrebări și răspunsuri despre vaccin

Nu tot ceea ce se aude este o ştire adevărată (…) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utlizate în tratamentul acneelor. Nu este un medicament care să dovedească eficienţă în tratarea Covid-19. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere ştiinţific şi considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment