Ionut Popa este Medic Rezident anul I pe Psihiatrie. In acest articol veti regasi sfaturi si recomandari legate de alegerea specialitatii, dar si despre cum sa va pregatiti pentru examenul de rezidentiat, precum si pareri despre primele saptamani din viata unui medic rezident la inceput de drum.
1. Cum ti s-a parut examenul de rezidentiat in ansamblu?
Examenul de rezidentiat a fost de departe cel mai greu examen din facultate, atat prin volumul de materie, cat si prin importanta lui. Cantitatea mi s-a parut principala provocare, nu neaparat prin faptul ca erau aproape 1000 de pagini, ci prin faptul ca erau foarte multe detalii in acele pagini. Calitatea materiei a fost una medie.
Erau unele capitole foarte bine scrise, iar altele destul de slab scrise, pline de procente si doze. In ceea ce priveste organizarea examenului, a fost o problema anul acesta din cauza ca s-a amanat data examenului cu 3 saptamani, lucru care ne-a destabilizat psihic si mai mult. In final a fost bine organizat, iar corectarea lui a fost ok, fara discutii.
2. Consideri util acest examen?
Eu unul nu consider prea util examenul de rezidentiat pentru ca este mult prea transant. In Germania de exemplu nu exista rezidentiat, fiecare isi alege ce specialitate vrea, insa in timpul rezidentiatului da foarte multe examene astfel incat rezidentul sa invete constant si sa fie un medic foarte bun pe specialitatea aleasa. In Romania, daca cineva este pasionat de exemplu de Cardiologie, dar nu ia o nota destul de mare, nu poate sa isi ia aceasta specialitate, desi acea persoana poate ar fi performanta in viitor in acest domeniu. Eu sunt un puternic adept al alegerii specialitatii care te pasioneaza.
3. Ce schimbari ai aduce?
As face exact ca in Germania. As lasa studentii sa-si aleaga ce-i pasioneaza, dar m-as asigura ca pe parcursul rezidentiatului vor deveni medici cu adevarat buni.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Acest lucru depinde de la individ la individ. Am auzit oameni care au invatat 5 luni si au luat note foarte mari, dar am auzit si oameni care au invatat 2 ani. Eu m-am apucat in noiembrie de invatat. Am incercat sa abordez materia din mai multe unghiuri, folosind mai multe tehnici de invatare. Prima si cea mai importanta regula, pentru ca nu pot sa-i spun tehnica, este sa ma concentrez foarte bine cand citesc si sa citesc cu voce tare astfel incat sa activez si memoria auditiva.
In momentul in care simt ca nu ma mai pot concentra, fac o pauza, dar nu una de facebook sau youtube, ci una in care meditez 10 minute sau mananc ceva. Pauzele in care stau cu ochii intr-un ecran nu ma relaxeaza deloc si am renuntat la ele. Pe parcursul invatarii am folosit mai multe tehnici pe care nu o sa le detaliez pentru ca ar fi extrem de mult de vorbit despre ele, dar cine este interesat poate cauta mai multe informatii pe internet.
Pentru a intelege ideile mari ale fiecarui capitol mi-am facut cate un mind map per capitol. Consider foarte utile mind map-urile pentru ideile mari si pentru a face ordine in cap. Pentru detalii am folosit tehnica Memory Palace, cine s-a uitat la serialul Sherlock Holmes o sa stie despre ce vorbesc. Nu este o tehnica science fiction pe care o inventase regizorul ca sa faca serialul mai atractiv, ci chiar exista, iar descoperirea ei este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-a intamplat in viata.
Materia era recapitulata la anumite intervale de timp bine stabilite, conform tehnicii Spaced Repetition, iar recapitularea se facea cu flashcardurile pe care mi le facusem in programul Anki. In afara de tot ce am scris mai sus, am facut si multe grile online. Folosind toate aceste tehnici am reusit sa iau o nota care mi-a permis sa-mi aleg orice specialitate, lucru care a fost targetul meu de la bun inceput.
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc pentru acest examen?
Le-as recomanda in primul rand sa nu se panicheze. Volumul de munca este urias si pentru a reusi trebuie sparta materia in mai multe bucatele mici care apoi sa fie invatate. Ii sfatuiesc pe studenti sa aiba grija si la cat muncesc, pentru ca epuizarea este ceva real, care atunci cand apare determina tulburari de somn, cefalee, anxietate si scaderea dramatica a randamentului la invatatura. Examenul de rezidentiat este o cursa de anduranta in care cei constanti si care nu se pierd cu firea au cele mai mari sanse de reusita. In final, le recomand studentilor sa nu fie foarte duri cu ei si din cand in cand sa se mai deconecteze cu cate o excursie la munte, seara in oras sau ceva ce le incarca lor bateriile. Eu le doresc mult succes!
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
Alegerea psihiatriei a fost o alegere automata, dar in acelasi timp si calculata. Formula dupa care am decis sa-mi aleg specialitatea a fost 70% cu inima si 30% cu mintea. Eu am avut norocul sa-mi spuna acelasi lucru si inima si mintea, deci a fost o alegere pe care am facut-o 100%. Am fost mereu pasionat de tot ceea ce inseamna cunoasterea creierului si descifrarea comportamentelor oamenilor.
La stagiu am facut foarte bine psihiatria, acolo m-am indragostit cu adevarat de aceasta specialitate si cand am terminat anul 6 am stiut ca asta vreau sa fac. Ca sa dezvolt putin criteriile dupa care am ales psihiatria, acestea se imparteau in 2 mari categorii: pasiune si restul criteriilor. Pasiunea a fost de departe cel mai important criteriu. Ea constituia acel 70%, partea de alegere facuta cu inima. Restul de 30%, partea creierului, se bazau pe lucruri mai pragmatice cum ar fi daca specialitatea respectiva se cauta si in strainatate, daca dupa ce termin rezidentiatul o sa-mi gasesc usor un loc de munca in Romania, program, numar de garzi si salariu. Consider ca alegerea specialitatii este una dintre cele mai importante alegeri din viata noastra, tocmai de aceea eu am ales sa am foarte mare grija si am incercat sa iau cat mai multi factori in calcul.
7. Asteptari vs realitate?
Eu imi voi realiza rezidentiatul la spitalul Alexandru Obregia sub indrumarea doamnei profesor Catalina Tudose. Doamna profesor are mare grija de rezidenti, astfel incat dumneaei nu a vrut sa intram inca din prima zi pe sectii si sa facem munca unui psihiatru, ci a tinut sa ne faca in primele 2 saptamani o introducere. Am avut in fiecare zi alte teme despre care am discutat mai ales cu doamna doctor Giurgiuca si doamna doctor Tipa, teme care au avut scopul de a ne insera usor, usor in lumea psihiatriei (examen psihiatric, foaia de observatie, profilul psihologic al unui psihiatru performant si multe altele).
Dupa primele 2 saptamani mie imi place extraordinar de mult, simt ca am facut alegerea corecta. Colectivul este si el foarte dragut. Oamenii vor sa ajute, vorbesc frumos intre ei, sunt super respectuosi. Atmosfera este si ea foarte buna pe sectie fiind legata destul de strans de colectiv. Deocamdata nu pot sa spun ca am intrat in contact cu adevaratele responsabilitati ale unui medic, le voi descoperi dupa ce se va termina introducerea.
O prima responsabilitate pe care o simt este aceea de a citi. Simt ca nu mai sunt la un stagiu unde astept sa dau examenul si dupa aceea mi-am terminat socotelile cu respectiva specialitate. Mi-am ales psihiatria si ma simt dator fata de mine si fata de pacienti sa citesc constant si sa devin un medic bun, este in primul rand o datorie morala aceea de a da tot ce ai mai bun ca sa ajuti oamenii aflati in nevoie.
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
In facultate nu se pune prea mult accentul pe psihiatrie. In afara de stagiul de psihiatrie, care este oricum foarte scurt, nu se discuta prea mult despre patologia psihiatrica. Spre deosebire de cardiologie, pneumologie, gastroenterologie de care am tot auzit pe timpul facultatii, psihiatria nu este tratata deloc in detaliu. Pot sa spun ca facultatea nu m-a pregatit mai deloc pentru rezidentiatul in psihiatrie, dar inteleg ca nu avem cum sa invatam totul in cei 6 ani de facultate, de asta exista si rezidentiat la urma urmei.
Pe de alta parte, facultatea mi-a dat niste lectii foarte valoroase. Am invatat ca nici unul dintre noi nu este mai destept decat toti la un loc, drept pentru care trebuie sa lasam mandria la o parte si cand nu stim ceva sa intrebam. Medicina nu este despre noi medicii, ci despre pacienti, tocmai de aceea toate actiunile noastre trebuie sa aiba in prim plan pacientul. Am invatat de asemenea puterea ritmului constant. Poate parea logic cand spun ca cititul constant este mult mai eficient decat cititul pe ultima suta de metri, dar este o mare diferenta intre teorie si practica.
In anul 6 am incercat sa fiu cu adevarat consecvent si chiar daca citeam doar cateva pagini pentru rezidentiat, am tinut neaparat sa citesc zilnic ceva. O alta lectie extrem de importanta este cea a prieteniei. Este foarte usor sa fim luati de valul competitiei, sa ne comparam cu ceilalti si fara sa ne dam seama sa ajungem sa ii consideram pe ceilalti adversarii nostri, contracandidatii pe locurile de la buget. Impartirea intre buget si taxa ii face pe studenti sa realizeze ca lupta pentru ceva, dar trofeul pentru care lupta este dupa parerea mea nedemn pentru un viitor medic.
Studentii la medicina nu ar trebui sa se lupte pe bani intre ei. In teorie aceasta competitie are scopul de a ambitiona omul sa dea tot ce are mai bun astfel incat sa nu pice la taxa, in practica este un fel de Hunger Games in care studentii nu pot sa spun ca se concentreaza prea mult pe a invata temeinic, ci mai mult pe metode alternative de a obtine note mari. Cred ca mult mai sanatos pentru toti ar fi sa aiba o mentalitate mai relaxata si sa se concentreze mai mult pe legarea prieteniilor decat pe ierarhia notelor.
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Eu cred ca formula dupa care mi-am ales specialitatea este una potrivita. Recomand in primul rand sa aleaga ceva ce le place, pentru ca asta vor face tot restul vietii, iar mai apoi sa se tina cont si de alte criterii. Celelalte criterii pe care le-am luat in calcul au fost: program, numar de garzi, oferte din strainatate, oferte dupa rezidentiat de angajare in Romania, salariu. Nu recomand sa se aleaga o specialitate care nu obtine punctaj maxim la capitolul pasiune. Salariul nu va tine loc pasiunii, nici programul lejer si nici numarul mic de garzi.
Citeste si: INTERVIU | Alexandra Mihai, Medic Rezident Neurologie
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.