Ioana Viziteu este studenta in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de schimbarile din cadrul facultatii in contextul pandemiei. Ioana este anul IV, iar majoritatea studentilor de la Medicina stiu ce inseamna acest lucru: materiile sunt organizate in stagii urmate de examene si reprezinta o perioada extrem de importanta din viata unui student.
Va invit sa cititi urmatoarele randuri, iar daca aveti intrebari ne puteti scrie in sectiunea de comentarii de mai jos.
De ce ai ales Medicina?
Am ales medicina din dorinta de a-i ajuta pe altii si de a face bine. Inca din liceu am fost atrasa de anatomia corpului uman si mi-am dorit foarte mult sa fiu admisa la aceasta facultate. Desi exista un plan de rezerva in cazul in care nu reuseam sa trec admiterea, simteam ca orice altcevea nu mi se potriveste. A fost o decizie luata pe ceea ce am simtit ca trebuie sa fac, indrumata fiind spre aceasta cale si de parinti.
Care au fost cele mai mari provocari in primii ani? Asteptari vs realitate?
Pentru mine cele mai mari provocari au fost in primii doi ani de facultate, pe care i-am considerat ca fiind cei mai grei. Volumul foarte mare de invatat cu care nu eram obisnuita, timpul foarte scurt dintre examene in timpul sesiunii, trecerea brusca de la liceu, care era atat de usor, la aceasta facultate care vine la pachet cu multe examene si sacrificii. A fost o provocare pe care totusi am reusit sa o castig spre anul trei. In aceasta facultate ajungi la un moment dat sa te descurci complet singur privind materiile, deoarece nu avem parte de materiale complete sau uneori, nici nu le primim, dar trebuie totusi sa ne descurcam.
Cum ti s-a parut trecerea de la orele tinute in facultate (lp-uri/cursuri) la stagiile din spital?
Cred ca a fost cea mai asteptata perioada si momentul in care am inceput sa ne simtim ca niste doctori. Desi pe perioada pandemiei nu am venit foarte mult la spital, m-am bucurat de fiecare data cand am avut ocazia sa merg. In anii clinici incepi sa faci alte conexiuni, iar lucrurile capata alt sens atunci cand esti la patul bolnavului.
Cum a afectat pandemia desfasurarea orelor/stagiilor/examenelor?
Consider ca din cauza pandemiei am pierdut enorm de mult partea practica si vom continua sa intram in anul 5 cu multe lipsuri de la diverse stagii. Majoritatea cadrelor au predat foarte bine si in sistemul online. Desi atunci cand am fi putut veni la spital, la unele stagii am observat dezinteres, pandemia fiind mai mult o scuza sa nu venim. Colegii care au fost dezinteresati in timpul predatului online, au fost colegii ce sunt de obicei dezinteresati de majoritatea materiilor.
Consideri ca ar putea reprezenta o alternativa utila pe viitor?
Din punctul meu de vedere, cursurile online sunt mult mai usor de urmarit si mult mai comode. De multe ori nu ajungeam la anumite cursuri fie din cauza ca erau mult prea devreme dimineata, fie din cauza distantei. Pe de alta parte, lucrarile practice online nu pot reprezenta in niciun fel o alternativa, fiind in dezavantaj total.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.