Ioana Ciuperca este Medic rezident pe Medicina de laborator, anul I si a fost de acord sa ne impartaseasca din gandurile si trairile ei din perioada Rezidentiatului, dar si alegerile pe care le-a facut dupa aceea. Citind acest interviu veti descoperi ca daca va doriti cu adevarat ceva nu trebuie sa va dati batuti.
Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
Examenul de Rezidentiat este o proba care te solicita din punct de vedere psihic destul de mult. Perioada de dinaintea examenului pot spune ca a fost un carusel emotional, treceam usor de la o stare la alta, iar spre final oboseala incepea sa se faca simtita.
Din punct de vedere cantitativ cred ca a fost suficient, materia a fost structurata pe mai multe capitole, a cuprins majoritatea specialitatilor. Calitatea insa este alta discutie. Consider ca au fost multe informatii de care nu ne vom folosi in viitorul apropiat (doze, scoruri, clasificari, tabele), mai ales ca unele dintre ele nu au fost actualizate. Din cauza acestor „detalii” care s-au regasit aproape pe fiecare pagina, parcurgerea materiei a fost destul de greoaie.
Sistemul de examinare a fost sub forma grilelor, insa formularea lor tinea doar de memorarea precisa a tuturor detaliilor si nu pe intelegerea logica si schematizata a materiei. Acest lucru este un dezavantaj pentru noi studentii, pentru ca in meseria de medic ai nevoie sa retii logic informatiile si sa le pui in practica. De cele mai multe ori se apeleaza la protocoale pentru doze exacte, scoruri si clasificari. Bineinteles la un moment dat le vei retine lucrand cu ele zilnic, insa studentii nu intra in aceasta categorie, asa ca a fost destul de dificila intelegerea tuturor acestor elemente.
Organizarea examenului s-a desfasurat in conditii optime, chiar daca noi am fost generatia careia i s-a schimbat data sustinerii, iar modul de corectare a fost la scanner.
Citește și Tot ce trebuie să știi ca viitor medic rezident – Specializare și examenul de rezidențiat
Consideri util acest examen?
Cred ca este important sa existe o metoda de obiectiva de departajare (asa cum se intampla acum prin examenul tip grila).
Ce schimbari ai aduce ?
In primul rand mie mi s-ar parea util ca acest examen de Rezidentiat sa fie impartit pe toate specialitatile. Fiecare specialitate sa cuprinda in bibliografie stagii incluse in curricula de rezidentiat. Cred ca asa s-ar pune mai mult accent pe ceea ce ti-ar placea sa faci, ai fi mai motivat si asa cred ca s-ar renunta la acele alegeri, uneori la intamplare, bazate pe premise precum: „e un loc cu post”, „am obtinut o nota mare imi iau X specialitate”. In facultate trecem prin foarte multe stagii si ne putem face o parere despre ceea ce vrem cu adevarat, iar aceasta metoda cred ca ar incuraja ca fiecare sa faca mai multa practica si sa descopere ce si-ar dori cu adevarat.
In alta ordine de idei in bibliografia actuala de rezidentiat nu intra destul de multe specialitati, precum: O.R.L, Chirurgie plastica, Dermatovenerologie etc, astfel incat mi se pare destul de dificil pentru cei care vor sa-si aleaga o specialitate care nu se regaseste printre acestea, chiar daca majoritatea au trunchi comun cu altele.
De asemenea mi s-ar parea foarte util ca informatiile din cartile de rezidentiat sa fie actualizate si ar fi ideal sa corespunda tratatelor internationale.
Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Fiecare are stilul lui de a invata, asa ca acest lucru este destul de subiectiv. Eu m-am apucat serios de invatat cu aproximativ 6 luni inaintea examenului. Bineinteles citeam si in timpul facultatii, insa mi se parea ca parcurg materia destul de greu. Au fost putine specialitati in anul 6 care s-au regasit si in materia de rezidentiat si am incercat sa le fac simultan pe cele care se potriveau.
Dupa terminarea facultatii am incercat sa-mi stabilesc un program pe care sa-l respect. De obicei imi luam o zi libera pe saptamana (duminica), iar sambata tot timpul incercam sa o structurez in asa fel incat sa fie mai lejer. E important sa nu te epuizezi pentru ca nivelul de concentrare scade alarmant atunci cand obosesti. Chiar daca ti se pare ca nu ai timp sau ca nu faci fata volumului incearca sa iti iei pauze din cand in cand pentru a-ti reincarca bateriile.
Citește și Ce să iei în considerare și ce nu atunci când alegi rezidențiatul?
Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
E inutil sa le spun sa nu aiba emotii pentru ca ele clar vor exista, e normal. Insa e important sa le valorifice intr-un scop benefic. Emotiile constructive sunt utile si te vor ajuta in conditii de stres. Inca o data pun accent pe pauze de relaxare si pe construirea unui program de invatat pe care sa-l respecte, sa-si puna obiective (pana in ziua x trebuie sa termin capitolul y) pentru ca asa vei avea si satisfactii.
Ce specialitati ai luat in considerare? Ce ti-ai ales?
Prima mea optiune a fost Medicina de laborator pentru ca mereu am fost atrasa de aceasta parte paraclinica a medicinei. Am facut si practica in acest domeniu si mi se parea o ramura care mi se potrivea manusa.
Cea de-a doua optiune a fost Medicina de familie. M-a atras programul care era destul de flexibil, faptul ca nu faceam garzi, posibilitatea de a-mi organiza timpul, posibilitatile pe care mi le oferea aceasta specializare dupa terminarea rezidentiatului.
Cea de-a treia optiune a fost Microbiologia care practic era o ramura a Medicinei de laborator. Am fost destul de reticenta in ceea ce o priveste pentru ca este o specialitate relativ nou introdusa in optiunile noastre de rezidentiat si nu am putut contacta atat de multe persoane din acest domeniu pentru un feedback. Dupa terminarea rezidentiatului nu stiam exact care sunt optiunile.
La repartitia mare inaintea mea cu cateva pozitii s-a ocupat ultimul loc in Bucuresti pe Medicina de laborator asa ca am ales Medicina de familie.
Cum a fost experienta de a lucra intr-un cabinet de medicina de familie?
Desi la inceput era bine, ulterior mi-am dat seama ca incercam sa ma conving ca imi place. Mi-am dat seama ca nu sunt facuta pentru o specialitate medicala si nu as putea face asta pe viitor. Chiar daca stiam de la inceput, incepuse sa imi displaca faptul ca aveam pacienti ce se incadrau in toate categoriile de varsta. In schimb am avut parte de un medic devotat care m-a ajutat, m-a invatat si mi-a explicat cu multa rabdare toti pasii pe care trebuia sa-i urmez.
Care au fost pasii pe care i-ai parcurs pentru a-ti schimba specialitatea?
Dupa aproximativ o luna jumatate mi-am dat seama ca Medicina de familie nu este ceea ce vreau sa fac toata viata. A fost o perioada stresanta pentru ca daca voiam sa-mi schimb specialitatea trebuia sa dau din nou Rezidentiatul. La momentul respectiv erau acceptate schimbarile pe specialitati deficitare, iar ceea ce-mi doream eu nu se regasea printre optiuni.
Aceasta perioada a coincis cu declansarea pandemiei la noi in tara. A fost declarata stare de urgenta si la acel moment s-a emis un ordin prin care am aflat ca puteam fi detasati oriunde era nevoie de noi. Bineinteles ca acest lucru a contribuit si mai mult la decizia mea, pentru ca nu ma simteam pregatita pentru asa ceva. Aceasta stare de urgenta practic a blocat si orice transfer cu exceptia transferurilor pe specialitati cheie intr-o pandemie printre care si Medicina de laborator. Am considerat acest lucru o oportunitate pe care nu trebuia sa o pierd asa ca am facut toate demersurile pentru a trece pe Medicina de laborator.
Pentru dosar am avut nevoie de o adeverinta de la Spitalul platitor, o cerere in care sa precizez motivele pentru care vreau sa-mi schimb specialitatea, copie dupa buletin si carnetul de rezident. In aproximativ o luna am primit acceptul, dar pana sa primesc titulatura de Medic rezident pe Medicina de laborator a fost un proces mai anevoios, plin de drumuri intre spitale si DSP.
Citește și Schimbarea specialitatii in timpul rezidentiatului
Nu regret faptul ca am ales a doua oara Medicina de laborator pentru ca astfel mi-am confirmat ceea ce mi-ar placea sa fac cu adevarat. In cele cateva luni in care am lucrat intr-un cabinet de Medicina de familie mi-am dat seama ca ma potrivesc mai mult domeniului paraclinic si chiar daca pe moment imi aducea o oarecare satisfactie, pe viitor clar nu as fi putut merge in aceasta directie.
Cum ti se pare pana acum pe Medicina de laborator?
Din cauza pandemiei activitatea s-a restrans destul mult, insa pana acum pot spune ca sunt fericita de alegerea facuta si ma integrez mult mai bine in acest mediu. Ma duc la spital cu drag si mult mai relaxata, imi este mult mai usor sa retin ceea ce invat aici, imi place sa citesc mai mult despre acest domeniu.
Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Le recomand sa se axeze pe ceea ce le place cu adevarat, iar daca sunt indecisi sa faca mai multa practica si sa descopere ce le aduce satisfactie. Per total nu este vorba de salarii, sporuri, post etc ci despre ce te face fericit si implinit. Trebuie sa se gandeasca daca sunt capabili sa faca acest lucru toata viata si sa aleaga cu sufletul.
Aceasta meserie ajunge sa devina o prelungire a ta, un stil de viata si e pacat sa irosesti atatia ani facand ceva care nu te defineste.
Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.