24 categorii de întrebări pe care nu trebuie să le abordeze un angajator în cadrul interviului

24 categorii de întrebări pe care nu trebuie să le abordeze un angajator în cadrul interviului

Interviul de angajare este un factor important în procesul de selecție și se pot folosi mai multe tehnici pentru identificarea celui mai potrivit candidat, dar pentru acest lucru, trebuie puse acele întrebări care să scoată pe cineva în evidență punând accentul pe experiența și abilitățile omului și evitându-le pe cele despre viața personală. 

Vorbim despre discriminarea pre-angajare atunci când un potențial angajator, are un comportament discriminatoriu față de un candidat în timpul interviului. Pentru a proteja candidații de discriminare trebuie evitate subiecte precum vârsta, etnia, sexul, religia, dizabilitățile, cetățenia, statusul marital, înălțimea, greutatea, istoricul medical și alte câteva, dacă locul de muncă în sine nu presupune anumite cerințe.

Conform autorităților în domeniu, excepțiile pot fi făcute atunci când un angajator își face griji că cineva ar putea să nu-și îndeplinească sarcinile de muncă din cauza diferențelor, caz în care e permis a se întreba candidatul cum anume intenționează să se achite de responsabilități și cu toate acestea este total interzis să se întrebe vârsta cuiva.

Mai ales în cadrul unui interviu informal, în care candidații sunt relaxați, discuția nu trebuie să degenereze și aceștia nu trebuie forțați să dezvăluie informații personale, ceea ce se întâmplă adesea în cadrul unei discuții purtate în jurul unei mese unde se află și mâncare sau băutură.

Citește și Cum convingi un medic să accepte un loc de muncă în alt oraș. 9 beneficii cu care l-ai putea atrage

De exemplu, ca angajator, evită conversațiile în care tu dezvălui cum îți ajuți copiii să-și facă temele seara sau cum le spui acestora să le facă față celor care-și bat joc de ei, ca cineva să nu se simtă obligat să spună cum procedează el. În timpul unui interviu, trebuie să ai grijă să-ți bazezi întrebările pe experiență, abilități și comportamentul necesar la locul respectiv de muncă, iar dacă observi că discuția deviază, revino rapid la motivul principal pentru care vă aflați acolo. 

Întrebările care ar putea fi la fel de bine considerate nu numai imorale cât și ilegale pot duce la un proces împotriva ta sau a companiei, așa că evită să întrebi lucruri precum:

  1. Aveți propriul apartament/casă sau locuiți în chirie/gazdă? Mai stați cu cineva? Ce relație vă leagă de cei cu care locuiți?

  2. În ce an v-ați născut? Când ați absolvit liceul? Când plănuiți să vă pensionați? – discriminarea de vârstă se aplică doar persoanelor care au peste 40 de ani, dar în cazul anumitor locuri de muncă, vârsta este un lucru esențial. De exemplu, se pot pune întrebări ajutătoare, în cazul în care există dubii că un candidat ar avea vârsta legală necesară pentru angajare.

  3. De evitat orice întrebare despre cazier, dacă locul de muncă nu are legătură cu copiii sau banii, deoarece, în mod normal, numai forțele de ordine au dreptul să solicite astfel de informații.

  4. Dacă întrebi în mod direct despre disponibilitatea de a lucra în weekend sau peste program, acest lucru poate fi luat precum o invadare a intimității și dorința de a afla de fapt mai multe despre convingerile religioase, care pot impune anumite restricții din acest punct de vedere. Așadar, pune aceleași întrebări tuturor candidaților și nu întreba nimic despre familie, care poate fi un factor decizional foarte important pentru un familist.

  5. Sunteți cetățean al României?” este o întrebare interzisă, dar pot fi puse întrebări despre dreptul de muncă în România, care este cu totul altceva. De asemenea, nu se întreabă niciodată un candidat de unde provin părinții lui sau unde s-a născut, dar dacă se observă un accent se poate întreba despre unde și cum a învățat limbile străine sau limba română, iar certificatul de naștere sau dovada naturalizării se cere doar dacă este nevoie la finalizarea actelor de angajare. În aceeași ordine de idei, nu se întreabă despre cetățenia membrilor de familie.

  6. Ați fost vreodată arestat/ă sau amendat/ă? – nu se întreabă de cazier sau abateri infracționale decât dacă are vreo relevanță pentru locul de muncă, de exemplu, pentru un post de recepționer care nu are legătură cu resursele materiale sau securitatea, se trece peste aceste observații. Dacă această întrebare este cu adevărat importantă, atunci se poate pune mai târziu în procesul de recrutare.

  7. În general nu se pun întrebări despre situația financiară, precum: Aveți un cont bancar? Dețineți o casă sau un apartament proprietate personală? Vă depuneți la timp declarațiile la ANAF?

  8. Aveți vreo dizabilitate? Ce grad are handicapul dumneavoastră? (în cazul unei dizabilități vizibile) Ați avut vreodată un accident de muncă? – Mai bine descrii de la bun început jobul cu exactitate, apoi, eventual, întrebi persoana venită la interviu dacă poate îndeplini toate cerințele.

    Citește și Interviul de angajare organizat in afara biroului – metoda moderna de recrutare

  9. Se pot pune întrebări despre studii și diplome, dar nu despre anul absolvirii instituțiilor de învățământ.

  10. Cine este persoana dumneavoastră de contact în caz de urgențe? – această întrebare se pune doar unui candidat care este pe cale de a deveni angajat cu acte în regulă, deoarece altfel poate fi interpretată ca o întrebare despre origini sau orientare sexuală.

  11. Când ați intrat prima oară în câmpul muncii? – este o întrebare discriminatorie, pe bază de vârstă, iar întrebări despre salariul actual sau cel din trecut sunt considerate tabu. 

  12. Sunteți căsătorit/ă? Aveți copii? – detalii de cele mai multe ori irelevante, deoarece doar candidatul știe la ce anume este dispus să renunțe sau ce compromisuri poate face.

  13. Dacă locul de muncă nu necesită deținerea unei mașini, nu se întreabă candidatul dacă are sau nu un automobil, deoarece există o relație strânsă între sărăcie și anumite minorități, iar subiectul avere este unul prea sensibil.

  14. Aveți dumneavoastră sau cineva din familie vreo malformație sau boală genetică? Suferiți de vreo boală cronică? Ați fost bolnav/ă sau ați suferit recent vreo operație?

  15. Ce înălțime aveți? Dar greutate? – informații relevante doar în domeniul fashion.

  16. Dacă este vorba despre un loc de muncă în securitate, se pot pune întrebări despre efectuarea stagiului militar, dar nu și despre motivul neefectuării sau întreruperii acestuia.

  17. A se evita toate întrebările ce au legătură cu afilierea la organizații non-profit, sportive, culturale sau politice, pentru că se pot trage rapid concluzii despre etnie, vârstă, sex etc.

  18. Care este numele dumneavoastră de fată? V-ați schimbat vreodată numele de familie sau prenumele? 

  19. Chiar dacă o candidată este în mod vădit însărcinată, nu este permis să se pună întrebări despre sarcină, dar poți în continuare descrie atribuțiile pe care le-ar avea la locul de muncă și întreba femeia dacă se poate achita de toate sarcinile. De asemenea, sunt de evitat întrebări precum: „Câți copii aveți sau vă doriți?” și „Cine va avea grijă de copiii dumneavoastră cât timp o să fiți la muncă?”.

    Citește și 10 metode prin care identifici inca de la interviu un angajat toxic

  20. Sunt interzise toate întrebările despre rasă sau culoarea pielii.

  21. Cum se numesc rudele dumneavoastră care lucrează pentru concurența noastră? – cosmetizează întrebarea spunând: „Aveți vreo rudă care lucrează în același domeniu în care activează compania noastră? Puteți să ne spuneți dacă cineva din familia dumneavoastră mai lucrează sau a mai lucrat cu noi?

  22. Credeți în Dumnezeu? Mergeți la biserică? – fiecare persoană are dreptul la propria religie, deci acest subiect nu trebuie deschis decât, eventual, în cazurile în care este vorba despre un loc de muncă ce ține de o parohie.

  23. Nu contează genul cu care s-a născut ci ce anume poate face o persoană la ora actuală, drept pentru care nu se întreabă nici: „Sunteți dispus/ă să lucrați sub un șef bărbat/femeie, care este mai tânăr/ă decât dumneavoastră?

  24. Dacă vrei să ceri scrisori de recomandare, nu le cere din partea unui preot, a membrilor familiei, unui fost partener de viață sau orice altă persoană care ar putea fi subiectivă, ar avea legătură cu apartenența la o etnie sau ar putea dezvălui informații confidențiale, referitoare la rasă, culoarea pielii, religie, sex, naționalitate, vârstă, dizabilități, status financiar sau social ci referă-te fix la recomandările profesionale.

Exemplele de mai sus sunt destul de clare, deci nu face greșeala să întrebi pe cineva anul în care a absolvit liceul, crezând că astfel o să poți deduce vârsta fără nici un fel de repercusiune. De asemenea, în cursul unui interviu, candidații ar putea oferi voit sau fără să vrea, informații care ar răspunde unei întrebări nepuse. Dacă se întâmplă acest lucru, evită aprofundarea subiectului și nu lua în considerare ce ai aflat astfel, atunci când iei decizia finală de angajare a cuiva. 

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment