Zdîrcă Elena Gabriela este studentă în anul al II-lea la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, din București, specializarea asistent medical generalist. Noi am stat de vorbă cu ea pentru ne a povesti despre ce a determinat-o să aleagă această profesie și despre provocările pe care le întâmpină în timpul stagiului de practică.
„Am urmat un liceu teoretic din București care nu a avut legătură absolut deloc cu ceea ce fac acum dar mi-a plăcut să învăț, să aflu, să cercetez și este un motiv în plus pentru care am ales acest drum.”
1. Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?
Principalul motiv pentru care am ales domeniul medical a fost bunica mea, care este bolnavă dintotdeauna, am ales să îi fiu sprijin și ajutor, dar și „pasiunea” pentru oameni, aceea de a-i ajuta pe ceilalți, de a mă face utilă, satisfacția care apare după ce vezi că faptele tale sunt apreciate, că ceea ce ai făcut tu a ajutat într-adevăr un om.
2. Știu că ai optat pentru specializarea de asistent medical generalist, de ce nu ai ales altă specializare, de exemplu asistent farmacist?
Specializarea de asistent medical generalist din punctul meu de vedere îți oferă o paletă mai variată din care să poți alege și cunoștințele sunt pe măsură, mult mai variate, practici diferite, amănunte diferite care m-au atras mai mult decât o altă specializare.
3. Acum ești anul II, care este impresia pe care o ai până acum? Ce ți s-a părut greu sau diferit față de liceu?
Diferit este totul, însă nu mi se pare greu, îmi place ce fac, iar greul, astfel, nu se resimte. Se merită timpul petrecut învățând, cercetând, căutând răspunsuri și aflând lucruri noi. Altceva diferit față de liceu este practica din spitale, unde pot exersa ceea ce învăț la cursuri.
4. Cum ți se pare practica în spitale?
Experiența mea referitor la practica din spitale a fost foarte satisfăcătoare, comparativ cu alte povești ale colegilor pe care le-am auzit, dar totul depinde de personalul fiecărui spital. A fost o perioadă extrem de bună, în care am pus în practică tot ce am învățat teoretic, am primit șansa de a exersa diverse și de asemenea, am primit și foarte multe încurajări. Totodată, din partea cadrelor medicale, am primit încrederea de a profesa și a-i ajuta, în scopul dobândirii experienței mele personale.
5. Care este relația cu cadrele medicale? Dar cu profesorii?
Relația cu cadrele medicale cât și cu profesorii diferă în funcție de caz, de persoană, în principiu o relație bună. Scopul nostru, al viitorilor asistenți, este să ne facem plăcuți, să le „intrăm în grații” pentru a obține și înțelege informațiile de care avem nevoie pe viitor.
Citește și: INTERVIU | Liliana Stan, asistent medical generalist
6. Spune-mi cum este structurat anul școlar?
Anul școlar este structurat diferit, în funcție de anul în care fiecare elev se află. Spre exemplu, în anul al II-lea, perioada de practică este teoretic mai mare, iar în anul al III-lea, se începe cu practica și se axează mai mult pe aceasta, teoria fiind puțin mai redusă, iar baza constituind-o primul și al doilea an.
7. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat până acum?
Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat până acum nu au legătură cu ceea ce am învățat practic să fac sau să observ, ci comunicarea cu pacientul, cu diferite tipologii de oameni, înțelegerea lor când se află în pragul durerii, oboselii, acoperirea nevoilor pe care ei nu le pot îndeplini dar mai întâi începând cu o vorbă bună și un zâmbet.
8. Care este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în acest domeniu?
Cea mai mare satisfacție pe care oricine ar trebui, de fapt, să o aibă în acest domeniu este cu siguranță să știe că atunci când ajunge acasă, are cel puțin un pacient în memorie pe care l-a ajutat din punct de vedere medical, căruia i-a adus un zâmbet, l-a încurajat, l-a liniștit și i-a spus o vorbă bună când a avut nevoie.
9. După absolvirea școlii, crezi că îți vei găsi ușor un post ca asistent medical?
După absolvirea școlii da, pentru că sunt multe oferte pentru asistenții debutanți, fie ele în mediul privat sau la stat. Oricum ar fi, formarea unei experiențe în domeniu o poți căpăta oriunde, pentru ca mai apoi să poți avansa și atinge scopurile dorite.
Citește și: INTERVIU | Niculescu Loredana, asistent medical
10. Ai vrea să profesezi aici sau în străinătate?
Deși ideea de a profesa în străinătate este tentantă, din perspectiva unui sistem sanitar mai bun, așa cum auzim peste tot că este, și bineînțeles datorită venitului. Personal, aș alege să rămân aici, în țară, pentru că sunt de părere că se poate lucra și la noi în țară, dacă te lupți și îți dorești cu adevărat, perseverența ar trebui să-și spună cuvântul și scopurile să fie atinse cu succes.
11. Ce sfat ai pentru cei care vor să urmeze cursurile unei școli postliceale de asistenți medicali?
Le-aș spune că trebuie să-și urmeze pasiunea indiferent de condiții. Aici mă refer la condițiile actuale ale învățământului, unde cursurile se fac on-line, iar în practică nu ajungem, pentru ca în final lucrurile să revină la normal și pentru scopul și pasiunea noastră. Trebuie să perseverăm fiecare și să nu uităm pentru ce luptăm.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.