Mă numesc Robu Aurelia-Ioana, am 27 de ani și am studiat la Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ioan”, specializarea asistent medical generalist. În prezent sunt în concediu de creștere al copilului, am lucrat la un cabinet medical individual, specializarea medicină de familie și la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu”, secția Unitatea de Primiri Urgențe.
1. Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?
Ceea ce m-a adus pe acest drum a fost dorința de a face bine oamenilor din jur, de a primi un zâmbet sincer și o privire caldă de la cei care vin cu diferite probleme de sănătate și pleacă mulțumiți de rezultate. Într-adevăr, se întâmplă și lucruri negative, care te fac să te întorci acasă dezamăgit că nu ai putut face mai mult pentru a salva o viață, dar trebuie să mergem mai departe.
2. Când ai terminat școala de asistenți medicali?
Am terminat școala în anul 2016.
3. Cum vezi colaborarea dintre asistentul medical și medicul de familie? Cât e de importantă? Cum arată o relație care dă rezultate?
Relația asistent medical-medic de familie se bazează pe comunicare și muncă în echipă. Este foarte importantă colaborarea cu medicul, trebuie să discutăm cazul pacientului, schema de tratament și evoluția acestuia, astfel încât să devină o acțiune vitală, totodată asistentul medical trebuie să cunoască care este responsabilitatea lui și care este cea a medicului.
4. Dintre cazurile pe care le-ați avut, este vreunul care te-a emoționat?
Da. Sunt numeroase cazuri care m-au emoționat, unul dintre ele este cel al unui bebeluș de numai 4 zile căruia trebuia să i se recolteze sânge pentru analize, nu avea o respirație bună, avea o stare generală alterată, era un pui de om care îndura în tăcere toată suferința.
Citește și: INTERVIU | Constantin Alina, asistent medical radiologie dentară
5. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat până acum?
Cel mai important lucru pe care l-am invățat până acum este acela că trebuie să fii om înainte de toate. Sănătatea fizică și psihică sunt alte lucruri esențiale, la fel și sprijinul, respectul și perseverența.
6. Care crezi că este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în acest domeniu?
Cu siguranță cea mai mare satisfacție este aceea de a vedea omul că pleacă sănătos și mulțumit de serviciile oferite.
7. Care sunt calitățile unui asistent medical generalist?
Din punctul meu de vedere, printre calitățile unui asistent medical generalist se numără: responsabilitatea, răbdarea, implicarea, organizarea și cel mai important comunicarea, mai ales când vine vorba de munca în echipă.
8. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?
Principalele atribuții sunt de asumare a actului profesional efectuat, respectarea în orice situație a drepturilor pacientului, nu face discriminări și acordă primul ajutor în orice situație.
9. Din punctul tău de vedere, cât de importantă este comunicarea cu pacientul?
Din punctul meu de vedere, comunicarea cu pacientul este foarte importantă deoarece constituie un pas către tratarea acestuia.
10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?
Sistemul medical din Romania, din păcate are multe lipsuri începând de la personal până la materiale necesare. Avem medici și asistenți foarte buni, o parte din ei, au ales să plece în altă țară datorită salariului motivant, al condițiilor de muncă și respectul de care au parte acolo. După părerea mea, cei autorizați și cei responsabili de sistemul medical ar trebui să se implice mult mai mult, să meargă prin spitale, clinici, laboratoare, cabinete individuale etc. să vadă în ce condiții se lucrează, să observe ce materiale lipsesc și să facă ceva în privința asta, nu doar în scris sau să apară la televizor în fața întregii țări, să promită și atât. Din punctul meu de vedere, ca țară europeană, avem suport financiar suficient cât să ofere oamenilor bolnavi o speranță la viață.
11. Dacă ai fi acum la momentul deciziei, ai alege altă profesie?
Nu, nu aș alege altă profesie. Dimpotrivă, aleg să îmi îmbunătățesc cunoștințele și să acumulez mai multă experinență.
Citește și: INTERVIU | Cătălina Constantin, studentă la facultatea de asistenți medicali
12. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?
Pe asistenții care sunt la început de drum îi sfătuiesc să se gândească la viața oamenilor care la un moment dat va sta în mâinile lor și respectiv al medicilor. Să fie atrași de această profesie, să le placă ceea ce fac, să înțeleagă că nimic nu este ușor când este vorba de viață cuiva. Medicina este foarte grea dar și foarte frumoasă. Le urez mult succes, să aibă curaj și să fie hotărâți.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.