INTERVIU | Raluca Oprescu, medic rezident Endocrinologie

INTERVIU | Raluca Oprescu, medic rezident Endocrinologie

Raluca Oprescu este medic rezident in anul II pe specialitatea Endocrinologie si a fost de acord sa ne raspunda catorva intrebari legate de experienta examenului de Rezidentiat, dar si ce presupune sa fii medic rezident.

In acest articol veti gasi informatii referitoare la etapele necesare alegerii unei specialitati si sfaturi pentru studentii din an terminal din cadrul Facultatii de Medicina.

Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

Eu am sustinut examenul de Rezidentiat in 2019 cand a fost amanat din motive de natura politica, iar la vremea respectiva am simtit acest lucru doar ca o prelungire a starii de stres de dinaintea examenului. Trebuie sa recunosc insa ca intamplarea aceasta a facut ca timpul alocat pregatirii pentru acest examen sa fie mai lung si mi-a acordat posibilitatea sa insist mai mult pe anumite notiuni. 

Din punctul meu de vedere bibliografia pentru examenul de Rezidentiat este stufoasa, nu in totalitate bine structurata si cu foarte multe detalii (de exemplu procente, valori, doze de medicamente, TNM-uri) pe care nu le consider suficient de relevante pentru o astfel de evaluare. Astfel de detalii sunt caracteristice fiecarei specializari in parte si ar avea mai mult sens ca ele sa fie asimilate doar in cadrul acesteia.

In afara de aspectele pe care le-am mentionat anterior, organizarea acestuia mi s-a parut buna.

Citește și Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?

Consideri util acest examen?

Da, consider ca trebuie sa existe o metoda de evaluare pentru a clasifica viitorii medici, in functie de cunostintele lor, dar un examen care ar pune accent pe rationamentul medical si nu pe capacitatea de memorare ar fi mai potrivit.

Ce schimbari ai aduce ?

In primul rand, as structura mai bine bibliografia, as aduce informatii corecte si actualizate conform ghidurilor in vigoare, as pune mai mult accentul pe informatii care sustin gandirea medicala. Poate ca acum cu schimbarea bibliografiei o parte din aceste minusuri vor fi imbunatatite si nu se va mai pune asa de mult accentul pe tocire.

In al doilea rand, in legatura cu organizarea examenului, consider ca este un stres in plus pentru fiecare participant faptul ca trebuie sa imbulineze perfect foaia de examen pentru a putea fi corectata de scanner. Poate, pe viitor, se va gasi o solutie digitala pentru a elimina si acest inconvenient.

Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen? 

In ceea ce ma priveste, am inceput sa invat pentru examen undeva la inceputul anului VI. Pe mine m-a ajutat foarte mult sa imi fac notite si scheme la fiecare capitol, chiar daca a fost migalos. Dupa fiecare capitol faceam grile pentru a asimila informatia si astfel imi dadeam seama care sunt punctele pe care trebuia sa mai insist.

Pentru ca nu puteam sa mentin acelasi nivel de concentrare pe parcursul zilei foloseam aplicatii care masurau timpul de invatat (de obicei o ora) cu perioade de pauza de 10 minute intre acestea. Pe mine m-a ajutat foarte mult faptul ca dormeam opt sau noua ore pe noapte, faceam sport, aveam grija la alimentatie si nu invatam niciodata noaptea, iar cand simteam ca am nevoie de o pauza ma opream si continuam urmatoarea zi.

Am reusit sa parcurg in acest fel de doua ori materia, iar in ultimele doua luni inainte de examen am facut numai grile si am repetat informatiile pe care nu le stapaneam foarte bine. Din punctul meu de vedere, acele doua luni au cantarit foarte mult in pregatirea mea si m-au ajutat sa ma familiarizez cu formatul grilelor, reusind sa iau 872 puncte la examen.

Citește și Comunicarea eficienta cu un medic specialist dificil, in calitate de medic rezident

Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Recomandarea mea ar fi sa nu va comparati cu alti colegi referitor la modalitatea de parcurgere a materiei, fiecare persoana avand un alt stil de a invata. Probabil vor fi zile in care veti simti ca nu progresati sau ca asimilati foarte greu informatia, dar pe langa consecventa, la fel de importante sunt si momentele de pauza.

Licenta v-as recomanda sa o terminati cat mai repede, eu am realizat partea generala in primul semestru din anul VI de facultate, iar partea speciala undeva spre finalul semestrului al doilea, lucrul acesta depinzand foarte mult si de disponibilitatea indrumatorului. Sunt de parere ca ar trebui sa gasiti timp si pentru activitatile care va fac placere, sa nu neglijati timpul de relaxare, de exercitiu fizic, de plimbari, lucruri care va vor ajuta sa va deconectati de la invatat.

Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? 

Decizia de a alege Endocrinologia nu a fost una usoara. Nu ma numar printre persoanele care au intrat in facultate cu gandul de a alege o anume specializare si nici nu mi-am descoperit marea pasiune pe parcursul facultatii. Cel mai mult mi-a placut stagiul de Neurologie din facultate, dar am analizat foarte mult aceasta posibilitate si mi-am dat seama ca placerea de a studia aceasta ramura este mai mare decat cea de a o practica.

Pot spune ca decizia a fost una calculata, luand in considerare prioritatile mele si anume: mi-am dorit sa am timp pentru mine si pentru familie, sa nu am un program care sa necesite efectuarea garzilor pentru ca am simtit ca nu pot face fata multor ore de munca si mi-am dorit o specialitate clinica pentru ca imi place sa am contact cu pacientul, astfel incat plaja de optiuni s-a restrans foarte mult. Mi-am dat astfel seama ca Endocrinologia este o specializare care se bazeaza mult pe logica si prezinta patologie diversa, atat a adultilor cat si a copiilor si ca poate oferi perspective de viitor mai ales daca aleg o nisa pe care sa ma specializez.

Citește și Un nou început – află cele mai utile sfaturi pentru un rezident, înainte de prima sa zi!

Asteptari vs realitate? 

Consider ca stagiul din facultate este diferit de activitatea de rezident, insa masura in care acestea difera poate fi inteleasa doar cand incepi sa lucrezi. Intr-adevar, sunt multe sarcini administrative care trebuie efectuate si care de multe ori depasesc timpul petrecut cu pacientul. Initial procesul de adaptare a fost greu, dar frumos, si am descoperit inca din primele zile ca medic rezident ca este o specializare care mi se potriveste.

As sublinia importanta medicului care te indruma, cat si a colectivului in care lucrezi, iar eu pot spune ca sunt foarte multumita de atmosfera de pe sectie, de cazurile pe care le vedem si de comunicarea dintre medici. Suntem incurajati sa vedem pacientii si sa gandim cazul clinic cap-coada, iar acest lucru este benefic in formarea noastra ca medici.

Eu am inceput sa lucrez ca medic rezident in februarie 2020, iar undeva pe la jumatatea lunii martie, din cauza pandemiei, sectia a fost nevoita sa se inchida. Ulterior, sectia s-a redeschis la capacitate scazuta din cauza restrictiilor, dar am inceput sa vedem din nou pacienti endocrinologici. 

In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?

Consider ca teoria este un aspect important, dar care nu poate pune o persoana in valoare decat in momentul in care este concretizata prin practica. Astfel, as spune ca este important sa ai un bagaj de cunostinte teoretice pe care facultatea te ajuta sa le dobandesti, dar practica este cea care formeaza un medic. 

Ce le-ai recomanda viitorilor colegi? 

Viitorilor colegi le-as recomanda sa se gandeasca foarte bine care sunt prioritatile lor pe viitor, daca doresc sa acorde mai mult timp vietii de medic sau daca doresc sa aiba mai mult timp liber, daca doresc sa lucreze in garzi sau nu, daca doresc sa aiba contact cu pacientul, eventual chiar sa mearga o zi pe sectia unde si-ar dori sa lucreze si sa isi formeze o parere.

Probabil ca nu sunt multe specializari care pot intruni toate criteriile, asa ca este important sa va dati seama pe ce plan sunteti dispusi sa faceti compromisuri. Intr-adevar, este greu de stabilit dinainte daca o specializare este potrivita pentru noi cu adevarat, este un risc pe care ni-l asumam, iar daca simtiti ca specializarea aceea nu va defineste, mai bine faceti o schimbare decat sa ramaneti undeva unde nu va face placere. Consider ca cel mai important este sa faceti ce este mai bine pentru voi. 

Ești medic rezident și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment