INTERVIU Mihail Pautov: Lucreaza cu toata lumea. Ai de invatat de la toti

INTERVIU Mihail Pautov: Lucreaza cu toata lumea. Ai de invatat de la toti

Domnul doctor Mihail Pautov reprezinta o sursa de inspiratie si optimism nu doar pentru profesionistii medicali, ci pentru toata lumea care ajunge sa il cunoasca si, inevitabil, sa il indrageasca prin prisma conturilor sale de social media. In pofida pozelor frumoase impartasite din diverse calatorii, subliniaza ca nu este mereu pe drumuri, desi recunoaste ca si-ar dori. S-a decis asupra specializarii de chirug exact cu 10 secunde inainte si s-a indragostit iremediabil de ea in anii urmatori. Rezidentiatul sau a fost o perioada incarcata de emotii vii si frumoase, dintre care prima interventie la care seful sau i-a acordat increderea de a opera singur este cea mai aproape de sufletul sau. In calitate de tata, subliniaza ca cel mai important este sa fii sincer cu tine si sa stii ce iti doresti. Si dupa ce iei o decizie, sa ti-o asumi.

1. Care considerati ca este cea mai mare provocare pentru un medic rezident?

Sa vorbesti la general despre medicul rezident este ca si cum ai vorbi la general, sa zicem, despre soferi. Exista soferi de ambulanta, de camion, de limuzina, iar provocarile lor difera substantial. La fel exista rezidenti de an mic, a caror provocare este sa se adapteze la ritmul de munca specific spitalului in care lucreaza, rezident de an mijlociu ale carui responsabilitati cresc si sub a caror instruire vor intra alti rezidenti mai mici, si rezidentul de an mare, care raspunde, neoficial, de coordonarea echipei de rezidenti in care lucreaza, incercand in acelasi timp sa ignore faptul ca soarta lui ca viitor medic specialist este o necunoscuta pentru toata lumea, inclusiv pentru el (cel putin in Romania).

2. Este rezidentiatul la chirurgie mai dificil decat alte specialitati? Din ce puncte de vedere?

Rezidentiatul este dificil in general, iar dificultatile difera in functie de specializare. Cel in chirurgie este dificil in mod particular pentru ca lucrezi pe doua fronturi. Pe de o parte ai de urmarit pacientii de pe sectie, pe de alta parte ai zilnic ore de bloc operator, iar echilibrarea celor doua va consuma foarte mult timp si energie.

3. Care este cea mai frumoasa amintire din perioada rezidentiatului?

Cand seful meu m-a lasat sa fac prima mea operatie mare. Eram in anul 4 de rezidentiat. Ma urmarea nerabdator, dar cu incredere din spate. Apoi s-a spalat si s-a imbracat steril ca sa intre in sala, moment in care, de regula, te dai la o parte si il lasi pe el sa continue operatie. Dumnealui, insa, s-a pus la masa de instrumente si mi-a zis “ Da-i drumul Mihaita, nu te grabi” , ceva ce nu l-a vazut nimeni facand pana atunci. Pentru mine a fost o mare infuzie de incredere in mine.

4. Care a fost momentul in care v-ati decis asupra specializarii pe care o veti urma?

M-am decis fix cu 10 secunde inainte de a alege specializarea. Eram in fata comisiei, cu nota luata, cu lista mare de specializari proiectata pe peretele din spatele comisiei. “Chirurgie” am zis. “Fie ce-o fi”. In urmatorii ani m-am indragostit de aceasta specializare si nu ma vad facand nimic altceva.

5. Cum procedati pentru a ramane la curent cu noile informatii medicale?

Citesc si incerc sa nu uit sa imi pun mereu intrebari. Si mie, si pe net, si medicilor cu care intru in contact. Am scapat de rusinea de a pune intrebari stupide; am observat ca lucrurile cele mai simple si cele mai de rutina se fac automat fara sa fie pe deplin intelese, iar intelegerea lor face diferenta intre un doctor si un robot.

6. Povestiti-ne despre cum va petreceti timpul liber. Cum se impaca calatoriile cu meseria de chirurg?

Timpul liber mi-l petrec in mare parte cu familia. Multi rezidenti considera ca ii va ajuta la ceva sa fie vazuti in permanenta la spital, chiar daca nu au nimic de facut. Eu am ingropat acest mit, cel putin in ceea ce ma priveste. Incerc sa fiu cat pot de eficient si sa imi fac toata treaba la spital. Imediat cum termin si nu mai e nimic de facut, plec. Plec din tara de doua ori pe an, dar fac multe poze pe care le postez apoi, in timp, pe retelele de socializare; astfel unii oameni au impresia ca sunt mereu in calatorii. Mi-as dori sa fie asa 🙂

7. Considerati ca meseria de medic este mai usoara sau mai dificila cand esti parinte? Explicati, vă rog.

Copilul necesita atentia ta zilnica. Este evident mai dificil sa fii medic si parinte in acelasi timp. Inainte de a deveni parinte trebuie sa iti asumi ca vei avea momente in care va trebui sa decizi daca ramai in spital ca sa intri la sala cu o urgenta sau pleci de la spital ca sa-ti duci copilul cu febra la pediatru. Dar acestea sunt situatii extreme. In concluzie, este mai greu sa fii medic si parinte, dar nu imposibil, cum considera unii. In final, cel mai important este sa fii sincer cu tine si sa stii ce iti doresti. Si dupa ce iei o decizie, sa ti-o asumi.

8. Ce interventii chirurgicale visati sa realizati in viitorul apropiat? Dar in cel indepartat?

Am invatat 6 ani intr-o clinica de chirurgie hepato-bilio-pancreatica. Asta este sfera in care imi doresc sa profesez in viitorul apropiat si indepartat.

9. Reusiti sa inspirati in mod placut o multime de oameni. Care sunt sursele dumneavoastra de inspiratie? Dar modelele in viata?

Ma inspir din tot ce vad in jurul meu si trec prin propiul meu filtru. Am doua modele de viata, pe cei doi maestri ai mei. Conf. Dr. Vlad Brasoveanu si Prof. Dr. Irinel Popescu. Consider ca am fost noros sa ii pot cunoaste si sa pot invata de la dumnealor nu numai chirurgie, ci un mod de viata, felul de a vedea viata si a face fata lucrurilor.

10. Ce sfaturi aveti pentru medicii rezidenti?

Daca ar fi sa-l aleg pe cel mai important, acesta ar fi: Lucreaza cu toata lumea. Ai de invatat de la toti. Spitalele sunt pline de zvonuri, de relatii rupte, de paranoici, de increderi inselate, nedreptati si neintelegeri. Vei auzi aceste zvonuri. Multi iti vor explica care-s fraierii si care-s maestrii locali. Asculta-i, tine cont de asta, dar foloseste-ti propriul filtru la final. Incearca sa lucrezi cu fiecare coleg. Vei avea de invatat de la fiecare cate ceva. Fiecare dintre ei va fi bun la ceva, neapreciat de ceilalti, dar care te va putea ajuta in propria cariera. La finalul anilor iti vei dezvolta propriul stil de judecata si management al unui pacient, iar acesta va fi cu atat mai bun, cu cat va avea mai multe elemente bune de la mai multi doctori. Nu vrei sa devii doar o copie a unui singur doctor; copiile nu sunt bune.

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment