Iancu Victoria este pasionată de promovarea sănătății în context bio-psiho-social, de aceea împărtășește cu drag din experiența clinică de nursing pe care a acumulat-o în cei peste 25 de ani în diverse spitale și organizații din țară și din străinătate. În același timp, are grijă să acceseze cele mai noi informații din domeniul medical, deoarece crede că este singura cale prin care își poate crește profesionalismul, gradul de încredere în sine și competențele.
Absolventă a învățământului postliceal sanitar la Grupul Școlar „Victor Babeș” din Cluj-Napoca, promoția 1992, în prezent, doamna Iancu Victoria lucrează ca asistent medical la o companie care oferă servicii de telemedicină – consiliere medicală online și telefonic.
Având ca motto un citat din Hippocrate: „Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit”, doamna Iancu Victoria crede că astfel primul pas spre a schimba stări de lucruri este deja făcut, iar totul vine apoi natural în întâmpinarea nevoilor de bază ale fiecărui pacient, apar soluțiile cele mai potrivite și mai accesibile, blocajul dispare și situația presantă se detensionează.
„Ca hobby-uri deosebit de plăcute și de reconfortante sunt plimbările în natură și în aer liber, însoțită de cățelul meu, un micuț yorkshire terrier extrem de curios, sociabil și prietenos; apoi muzica, dansul și cititul de cărți ocupă un loc la fel de important în viața mea, alături de meditațiile zilnice și de cultivarea relațiilor pe care le am cu persoanele importante din viața mea”, a afirmat aceasta.
1. Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?
Experiența mea cu platforma MEDIjobs a fost extrem de fructuoasă, nici nu m-am dezmeticit bine și deja a dat roade. Mi-am început completarea campurilor pentru cont într-un moment inspirat, considerând că nu am absolut nimic de pierdut, doar de câștigat și așa a fost.
2. Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs.
După o scurtă perioadă de câteva zile de când am început să îmi completez contul nou pe platforma MEDIjobs și am încărcat un CV updatat, am primit un email de informare de la Alexandra, recruiter MEDIjobs, cu care am avut deosebită plăcere de a colabora în legătură cu oferta de muncă pe care am primit-o. M-a întrebat dacă doresc să înaintez pe baza acesteia și odată acceptată această ofertă, s-a stabilit un interviu.
În cel mai scurt timp după ce acesta a avut loc, angajarea mea la compania Telios Care s-a concretizat și ceea ce pot să spun este că Alexandra a depus toate eforturile.
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?
Cu siguranță. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot timpul pe care nu l-am petrecut aplicând filtre specifice și criterii pe care angajatorii le aveau enumerate în anunțurile de posturi vacante publicate pe diverse platforme de locuri de muncă, verificând dacă pregătirea și experiența mea corespund cu cerințele posturilor respective. Alexandra fost un real ajutor și a valorificat în moduri practice și eficiente timpul de căutare a locului de muncă potrivit cu așteptările și experiența mea. A creat conexiunile corecte între oferta de muncă și abilitățile mele și a mediat armonios procesul până la interviu și chiar și după ce interviul a avut loc.
4. Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?
Nu e ușoară căutarea unui job în nicio perioadă, cu atât mai grea este căutarea unui loc de muncă atunci când distanța socială și riscurile epidemiologice legate de contextul actual al pandemiei pentru Covid 19 implică măsuri de restricții suplimentare. Din experiența și perspectiva mea pot să spun că platforma MEDIjobs a venit în întâmpinarea nevoilor mele și mă bucur că există oameni în echipa dumneavoastră care să ajute în continuare ca omul potrivit să ajungă la locul potrivit, în momentul potrivit, așa cum Alexandra m-a ajutat pe mine.
5. Ce v-a determinat să alegeți meseria de asistent medical?
Am observat că topicul „sănătate” mă dinamizează și mă face să îmi doresc în fiecare zi să devin mai bine pregătită decât am fost în ziua precedentă, pentru a putea ajuta oamenii să își recupereze starea de sănătate și de bine, din punct de vedere fizic, mental, emoțional și social.
Liceul Sanitar era singura formă de învățământ la care se putea accesa pregătirea în meseria de asistent medical în anul 1984, așa că, nu mi-a fost prea greu să aleg. Primii 4 ani de studiu au fost interesanți și plini de experiențe unice, partea de instruire practică alternată cu cea de teorie a dat rezultate prompte și eficiente. Practica medicală riguroasă efectuată în centre medicale de renume din orașul universitar Cluj-Napoca a fost de cea mai înaltă calitate și mi-a fost de real ajutor din momentul în care am început munca efectiv. Curând, după anul 1989, au apărut modificări în legislație care au permis echivalarea pregătirii asistenților medicali cu liceu sanitar la standardele europene.
Citește și: INTERVIU | Liliana Stan, asistent medical generalist
6. Care este cel mai dificil aspect în ceea ce privește meseria de asistent medical?
Cel mai dificil aspect în ceea ce privește această profesie, din punctul meu de vedere, este momentul din cursul vieții unei persoane când, în contextul stării ei de sănătate începe o tranziție dinspre curativ spre paliatie. Acel moment mie îmi apare delicat în contextul dinamicii de familie și cu cât este procesat și traversat mai armonios cu atât suferințele sunt mai suportabile și se poate crește mai ușor calitatea vieții celor implicați.
7. Cum a fost parcursul dvs. profesional de până acum? Povestiți-ne puțin despre etapele importante.
Cariera mea de asistent medical generalist a început la Institutul Oncologic Ion Chiricuța din Cluj, pe secția de chimioterapie unde am lucrat 4 ani și mai apoi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Clinică Dermato-Venerologie, pentru următorii 17 ani, experiența mea cuprinzând muncă pe secția cu paturi în ture mixte de zi și de noapte, ambulatoriul de specialitate, cabinetul de testări alergologice, sala de intervenții/mica chirurgie, cabinetul de fototerapie și toate specificitatea care rezultă din particularitățile acestora.
8. Cum a fost experiența că asistent medical în altă țară?
Din toamna anului 2011 mi-am permis o perioadă de explorare a nursingului în UK și, spre marea mea satisfacție, după ce am ieșit din starea de șoc cultural, am început să asimilez bazele nursingului așa cum a fost el conceput și implementat în Marea Britanie. Această experiență am perceput-o ca fiind complexă, bogată și provocatoare.
9. Care sunt diferențele dintre sistemul medical din România și cel din străinătate?
Diferențele dintre sistemul medical din România și cel din UK sunt multe și mari. În esență, tratamentele și îngrijirile din spitalele din România nu s-au bazat pe principiile în baza cărora se desfășoară în UK, adică în personalizarea îngrijirilor în funcție de particularitățile individuale, consimțământul pacienților români este și în prezent subînțeles în multe aspecte ale îngrijirii lor, începând de la acceptarea implicită a unui singur meniu/dietă/zi și până la aplicarea resuscitării cardio-respiratorie în stopul cardiac pentru toată populația țării, fără alte opțiuni. În UK nu se externează nici un pacient până când asistentul social arondat zonei de domiciliu nu se asigura că pacientul are tot specificul de adaptare la condiția lui medicală și asigurată îngrijirea acestuia 24 de ore din 24, indiferent dacă este zona rurală sau zona urbană.
Citește și: INTERVIU | Stama Cristina, asistent medical generalist
10. De ce v-ați întors în România?
Decizia de a mă întoarce în România am luat-o în momentul în care am realizat că pot să vin în întâmpinarea nevoilor mamei mele în perioada de declin care survine natural, odată cu vârsta și să mă fac utilă cu abilitățile nou câștigate, pe scurt, să intervin în creșterea calității vieții mamei și implicit a celor din jur.
11. Cât de mult vă place ceea ce faceți?
Nu pot să dau un grad anume dacă este să descriu cât de mult îmi place ceea ce fac. Pot doar să menționez entuziasmul cu care încep fiecare zi la gândul că implicarea mea poate să aducă un strop de confort celor ce au nevoie de el.
12. Ce obstacole ați întâmpinat de-a lungul timpului în ceea ce privește dezvoltarea dvs. profesională?
Sunt multe, dar am să amintesc câteva din aceste obstacole pe care le voi clasifica în 2 categorii: externe și interne. Dintre obstacolele interne merită amintite fricile mele de schimbare, frică de ieșire din tipare familiale, organizaționale, naționale, bariere de limbaj etc., iar dintre obstacolele externe legate de dezvoltarea mea profesională pot enumera bariere de înțelegere și de comunicare, bariere de limbaj, bariere culturale.
13. Ce sfaturi le oferiți persoanelor care sunt la început de drum în această meserie?
Celor aflați la început de drum în acest domeniu le-aș recomanda să investească în ei cu mult drag și răbdare, să își crească competențele profesionale prin cursuri și experiențe clinice diverse, să pună accent pe o ascultare cât mai atentă în interacțiunea cu pacienții. Să își aleagă mentorul, să învețe și să adopte atitudinile care exprimă etică profesională și care aduc doar aspecte pozitive în viețile celor ce apelează la servicii medicale.
Confirm prin prisma experienței că empatia, compasiunea, observarea, o ascultare atentă și tactul sunt trăsături esențiale în orice carieră legată de practica medicală. Cu aceste unelte se produc cele mai profunde conexiuni interumane.
14. Cum v-a influențat pandemia de COVID-19 activitatea profesională?
Impactul pandemiei de Covid-19 în activitatea mea profesională este materializat sub aspectul reorientării spre telemedicină.
15. Ce sfaturi le oferiți colegilor dvs. din prima linie?
Nu mă simt în poziția în care să dau sfaturi colegilor din prima linie, dar mă gândesc cu recunoștință la ei, la munca și la răspunderea lor, la faptul că sunt cei mai expuși și sper să se păstreze în stare de sănătate deplină, cu imunitatea intactă, să reușească să își gestioneze situațiile stresante cât mai ușor posibil și să își mențină starea de vigilență pe tot parcursul zilei, de la îmbrăcarea echipamentelor de protecție și până la decontaminările de la sfârșitul turelor, la toate manoperele medicale pe care le au de efectuat.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).