Site icon MEDIjobs

INTERVIU | Dr. Zaman Dragoș, medic veterinar

Zaman Dragos

Pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă viață și șansa de a trăi printre animale l-au făcut pe Zaman Dragoș să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară și să își dorească să devină un profesionist în ceea ce privește această specializare.

În prezent, Dr. Zaman Dragoș-Teodor se poate mândri cu numeroase reușite pe plan profesional, obținute datorită ambiției sale și a studiului intens. Astfel, la numai 24 de ani, pe lângă faptul că a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din București ca șef de promoție, acesta are numeroase experiențe profesionale: a fost membru în Consiliul Facultății și în Senatul Universității, președintele Asociației Studenților la Medicină Veterinară, a studiat un semestru la Facultatea de Medicină Veterinară din Liege, Belgia, a realizat un internship la o clinică privată din Romanengo, Italia și un altul în cadrul Guvernului României, în Ministerul Sănătății.

Dr. Zaman Dragoș iubește ceea ce face, iar activitățile sale preferate care îl ajută să se relaxeze în timpul liber sunt sportul, cu precădere tenisul, gătitul și echitația. Sintagma care i-a devenit stil de viață este „Well done is better than well said”.

1. De ce ai ales să urmezi o carieră în medicina veterinară?

Încă din clasele primare am fost atras de științele naturii, pasiune ce a evoluat și și-a găsit un corespondent în studiul biologiei, respectiv domeniului medical. La liceu, am studiat într-o clasă de Filologie bilingv-engleză, iar datorită atașamentului față de colegi și de cadrele didactice nu m-am mutat la o clasă cu profil real. 

Cu toate acestea, pasiunea pentru medicină nu a dispărut, iar în acest timp am avut posibilitatea să-mi dezvolt și alte abilități din sfera disciplinelor umaniste: literatură, limbi străine, istorie etc. Șansa de a avea bunici în mediul rural mi-a permis apropierea față de animalele din curtea lor, specii pe care am ajuns ulterior să le studiez la facultate. Toate cele enumerate sunt elementele ce m-au determinat să aleg acest domeniu de activitate. 

2. Cum a fost perioada de pregătire în cadrul Facultății de Medicină Veterinară?

Datorită faptului că m-am pregătit temeinic pentru admiterea la această facultate, parcursul meu a fost unul lin. Evident, de-a lungul celor 6 ani, am sacrificat o mare parte din timpul liber și am ales să studiez pentru fiecare disciplină pe care o aveam de parcurs. Mă pot mândri cu faptul că nu am avut niciodată restanțe. Baza solidă, ambiția și dorința de a fi cel mai bun m-au ajutat să termin facultatea pe prima poziție.

3. Cum ți-ai început experiența profesională în acest domeniu?

Încă din primul an de studiu am realizat stagii de practică într-un cadru organizat de facultate, urmând ca din anul 3 să începem pregătirea clinică, făcând gărzi și stagii de zi în Clinica Universitară. În mod particular, am petrecut un semestru prin intermediul programului Erasmus+ la Facultatea de Medicină Veterinară din Liege, Belgia și un internship la o clinică privată din Romanengo, Italia.

4. Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional de până acum.

Fiind absolvent al promoției 2020 nu mă pot mândri cu o experiență profesională vastă. În timpul liber, în studenție, am încercat să mă detașez de studiul și practica medical-veterinară pentru a-mi permite să mă dezvolt pe mai multe planuri și pentru a-mi satisface și alte pasiuni și interese. 

Astfel, am realizat un internship la Guvernul României, la Ministerul Sănătății, am fost brand ambassador pentru o companie de hrană premium pentru animale. De asemenea, am fost puternic ancorat în structurile de reprezentare studențească din Facultate și Universitate. Am fost membru în Consiliul Facultății și Senatul Universității și președintele Asociației Studenților în Medicină Veterinară din București. 

5. Care au fost obstacolele pe care le-ai întâlnit de-a lungul timpului în dezvoltarea ta profesională?

În cei 6 ani de facultate, timpul a fost singurul element limitativ pentru dezvoltarea mea profesională, cu toate acestea, am reușit să îndeplinesc tot ceea ce mi-am propus. De asemenea, pot spune că pregătirea medicală de specialitate necesită participarea la congrese, simpozioane și workshop-uri care sunt majoritatea contra-cost. Lipsa unui venit propriu timp de 6 ani poate reprezenta un obstacol în desăvârșirea profesională.

6. Care au fost persoanele care te-au susținut și cărora le ești recunoscător pentru evoluția ta?

În primul rând, le sunt recunoscător părinților mei care m-au susținut moral, fizic și financiar pentru o perioadă lungă de timp, cadrelor didactice care au știut să mă coordoneze și să-mi ofere încrederea de care aveam nevoie, recunoscându-mi potențialul și nu în ultimul rând, colegilor și prietenilor mei care mi-au fost alături timp de 12 sesiuni de examene și au făcut ca tot acest timp să treacă uluitor de repede.

7. Te-ai gândit vreodată să profesezi într-o altă țară? De ce?

Da, m-am gândit foarte mult la acest lucru și pentru o bună perioadă de timp chiar o voi face. În principal, voi alege acest lucru datorită discrepanței nivelului la care se practică această meserie în Vestul Europei și în Statele Unite ale Americii. De asemenea, respectul proprietarilor pentru medicul veterinar și grija acestora pentru animalele lor de companie sunt total diferite de ceea ce există la noi în țară. 

Consider că în anul 2020 pot învăța mai multe și îmi pot practica la un nivel superior meseria în state precum: Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Franța, Italia etc.

Citește și: INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie

8. Te simți împlinit profesional în acest moment?

Sunt foarte mândru de ceea ce am reușit să obțin în cei 6 ani de facultate și îmi doresc ca în următorii ani să continui în același ritm. Consider că împlinirea profesională, cel puțin în domeniul medical, vine ceva mai târziu. Cu toate acestea, pot spune că am trăit momentul în care prin intermediul cunoștințelor mele am alinat durerea multor suflete și am contribuit la îmbunătățirea calității vieții acestora, elemente ce mi-au oferit o împlinire profesională deosebită. 

9. Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește partea profesională?

Îmi doresc să mă înscriu la un program de doctorat, iar la finalizarea acestuia, să aplic pentru un post de rezidențiat la Colegiul European de Neurologie și Neurochirurgie Veterinară.

10. Cât de stresantă este această meserie?

Studiile arată că medicina veterinară se numără printre meseriile cu un grad mare de stres, în plus, sunt studii care o situează pe primul loc în ceea ce privește rata de suicid printre categoriile profesionale. Pot afirma că este o meserie dificilă ce vine la pachet cu responsabilități mari, pregătire continuă, risc de preluare a zoonozelor (boli ce se transmit de la om la animal și invers). 

De asemenea, apare foarte des atașamentul față de pacienții pe care nu-i poți salva întotdeauna, iar aspectul pecuniar este sub nivelul de pregătire și implicare, o mare parte din proprietari așteptându-se ca animalele lor să fie tratate strict datorită pasiunii medicului veterinar pentru animale.

Citește și: INTERVIU | Mihaela Dan, studentă în anul V la Facultatea de Farmacie

11. Ai avut vreun conflict cu aparținătorii, cum ai gestionat acest lucru?

Conflict, nu, dar am avut discuții în contradictoriu cu anumiți proprietari, discuții ce aveau drept subiect îngrijirea necorespunzătoare a animalului de companie. În fond, nu-i poți impune unui aparținător să-și îngrijească câinele sau pisica într-un anume fel, dar când acest aspect îngreunează procesul terapeutic trebuie să îi fie aduse la cunoștință toate aceste informații proprietarului. 

În acest sens, am participat la un program în cadrul facultății intitulat: Comunicarea și protocoale de comunicare cu aparținătorii pacienților, ce m-a ajutat foarte mult în gestionarea acestor părți mai puțin plăcute din meseria mea.

12. Pandemia de COVID-19 ți-a influențat activitatea profesională în vreun fel?

Ultimul semestru din anul 6 și susținerea licenței s-au aflat sub auspiciile pandemiei de Covid-19. Lucrurile s-au desfășurat diferit, dar am reușit să duc la bun sfârșit tot ceea ce îmi propusesem. Este adevărat că impactul economic a determinat ca marile companii să-și restructureze forța de muncă, fapt ce a scăzut dorința de angajare a tinerilor absolvenți. Un exemplu în acest sens este compania pentru care am fost brand ambassador care nu a avut posturi pentru care să pot aplica din cauza modificărilor apărute în urma pandemiei. 

În schimb, datorită faptului că am fost plăcut de medicii din Italia în timpul internshipului, la sfârșitul căruia mi-au făcut o ofertă de muncă valabilă odată cu obținerea licenței și automat a dreptului de practică, ofertă pe care am acceptat-o în prezent, urmând ca pe 17 august să plec în Italia. Virusul SARS-COV2 mă ține însă în carantină timp de 14 zile în Italia. Dar există un aspect pozitiv și în acest lucru, am timp să mai învăț puțină italiană cât stau în carantină. 

13. Există acest virus și în cazul animalelor? 

Familia de virusuri cunoscută drept Coronaviridae produce boli la foarte multe animale: mamifere (câine, pisică), păsări și după cum a aflat toată lumea și la om. Trebuie să știm că până la apariția virusului SARS-COV2, existau specii de Coronaviridae ce produceau patologii la om. Revenind la întrebarea dumneavoastră, există patologii produse de Coronavirus la animale, însă, pentru acest virus, această specie, SARS-COV2, nu există încă studii care să ateste replicarea virusului în interiorul celulelor animalelor. 

Într-adevăr, s-a identificat la animalele de companie ce trăiau în aceleași spații cu persoane infectate cu SARS-COV2 existența acestuia pe mucoasele animalelor, dar existența lui pe mucoase și replicarea, producerea bolii și excreția virusului sunt lucruri complet diferite. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Florentina Florea, medic primar ORL

14. Ce atuuri ar trebui să aibă persoanele care își doresc să devină medic veterinar?

Să fie pasionați de medicină, să-și dorească să cunoască cât mai multe, să fie ambițioși, perseverenți, capabili de a-și sacrifica aspecte din viața personală pentru cea profesională, să aibă o dexteritate foarte bună, abilități în comunicare și să iubească animalele.

15. Ce sfaturi le oferi celor care au absolvit Facultatea de Medicină Veterinară și urmează să lucreze?

Poate nu sunt cel mai în măsură să ofer sfaturi, la rându-mi fiind un proaspăt absolvent al Facultății de Medicină Veterinară, dar pot spune ce mi-aș dori eu să aud și ceea ce îmi repet atunci când am momente de self-doubt: 

„Nu uita de unde ai plecat și unde ai ajuns. Munca depusă este întotdeauna răsplătită chiar dacă roadele se culeg în timpi diferiți. Continuă să înveți și să te perfecționezi pentru a adăuga plusvaloare muncii tale și pentru a vedea cât mai multe animale și proprietari fericiți și mulțumiți că te-au cunoscut și că le-ai îmbunătățit viața. Și, nu în ultimul rând, respectă-te pe tine și pe cei care au contribuit la formarea ta!”

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version