INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie

INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie

Dr. Maria Zavoianu este un medic tanar si entuziast, care ales cardiologia datorita complexitatii si importantei pe care o are aceasta specialitate. Pentru ca, la fel ca toti proaspetii absolventi care si-o doresc, stia prea bine ca este o mare provocare sa se ocupe de inima si cu toate acestea s-a lasat fascinata de ea.

Recunoaste ca medicina nu este un drum usor si ca, pe langa sustinerea initiala materiala a familiei, ulterior este nevoie ca partenerul de viata sa iti inteleaga grijile, examenele, garzile, care ajung de multe ori pe primul loc.

Activitatea intr-un spital de urgenta i-a aratat ce inseamna suprasolicitatea si epuizarea, cea mai grea provocare fiind de a face fata solicitarilor multiple si simultane.

Cea mai mare realizare, din punctul sau de vedere, consta in salvarea unei vieti, iar cel mai important lucru pe care l-a invatat despre inima este ca trebuie ferita de stres, nemultumiri, si obiceiuri de viata nocive.

1. Ce anume v-a determinat sa alegeti cardiologia? Ati alege acelasi domeniu daca ati putea sa o luati de la inceput?

La momentul la care am sustinut examenul de rezidentiat, cardiologia se afla in  topul specializarilor dorite de proaspetii absolventi ai facultatii de medicina; avand nota mare la acest examen, tentatia este sa te duci acolo unde crezi ca vei face parte dintr-o elita. Sigur, lasand la o parte acest lucru, este o mare provocare sa te ocupi de inima, nu ai cum sa nu te simti fascinat de complexitatea si importanta acesteia. Categoric o consider o specializare interesanta! Daca ar trebui sa o iau de la inceput probabil ca tot asta as alege, dar dupa multe framantari si dubii si asta pentru ca nu este o specializare usoara deloc, ai parte in mod constant de stres, adrenalina…

2. Cat de important considerati ca este sprijinul familiei atunci cand iti alegi profesia de medic?

La inceput este indispensabil, in 6 ani de facultate este nevoie sa te intretina cineva din punct de vedere material, apoi cei cu care iti imparti viata trebuie sa inteleaga ca ai multe griji, examene, garzi si ca uneori acestea sunt puse pe primul plan, in detrimentul familiei.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Florentina Florea, medic primar ORL

3. Care sunt sursele de informare de incredere la care apelati pentru a invata/a descoperi informatii noi in cardiologie?

Eu prefer sa apelez la marile tratate de medicina, la site-uri medicale cu plata pentru specialistii in sanatate si, nu in ultimul rand, la ghidurile europene de practica in cardiologie. Cred foarte mult in medicina bazata pe dovezi, pe statistica, in studiile clinice realizate pe loturi mari de indivizi.

4. Considerati ca este mai usor pentru un medic sa lucreze in sistemul de stat sau in cel privat? Explicati, va rog.

Cred ca este mai usor in mediul medical privat. As zice doar ca l-am simtit mai bine organizat.

5. Cat de dificil este pentru un medic sa lucreze intr-un spital de urgente? Care sunt cele mai mari provocari?

Intr-un spital de urgenta cred eu ca cel mai greu este sa faci fata solicitarilor multiple si simultane; personalul care lucreaza intr-o astfel de unitate spitaliceasca este mai mereu suprasolicitat, uneori epuizat, am  vazut cu ochii mei, am trait pe pielea mea. Tot respectul pentru cei care lucreaza in spitalele de urgenta!

6. In prezent va desfasurati activitatea intr-o clinica sociala. Povestiti-ne va rog un caz medical care v-a impresionat.

Mai mult decat cazurile medicale in sine ma impresioneaza povestile de viata ale unor pacienti. De multe ori constatam aparitia bolii mai frecvent la cei defavorizati, care trec prin necazuri mari si dificultati, nu pot sa ma opresc concret la un anumit caz si sa-l expun.

7. Considerati ca medicii trebuie sa preia si cazuri medicale pro bono? Sau doar contra cost?

Categoric cred ca ar trebui sa preia si cazuri medicale pro-bono, sa nu uitam sa il ajutam pe cel in nevoie…

8. De ce calitati are nevoie un medic pentru a fi bun?

Omenie, empatie, stapanire de sine, forta de munca, putere de sacrificiu, ambitie, perseverenta.

9. Este nevoie ca un medic sa dea dovada de empatie si compasiune? Sau este suficient un diagnostic si tratament corect?

Uneori este suficient un diagnostic si un tratament corect, dar sa nu uitam ca si relatia medic-pacient este importanta si ca pacientul are nevoie sa fie ascultat, respectat si sa i se explice ce are si ce trebuie sa faca, pacientul vrea sa INTELEAGA.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ionescu Adela Gabriela, medic specialist medicina interna

10. Care este, din punctul dumneavoastra de vedere, cea mai mare realizare pe care o poate avea un medic cardiolog?

Fara doar si poate salvarea unei vieti.

11. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre inima in anii de practica medicala?

Am invatat ca inima trebuie ferita de griji, stres, nemultumiri, mancare proasta, sedentarism, tigari sau alte toxice de acest gen.

12. Daca ati putea oferi un sfat unui medic aflat la inceput de drum, care ar fi acela?

L-as sfatui sa incerce sa dea tot ce are mai bun, sa nu se descurajeze in anumite momente mai dificile, sa invete din greselile lui si ale altora, sa tinda spre perfectiune.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment