Doamna doctor Manuela Ravescu este un medic care crede in frumusetea individuala si se straduieste sa lase in urma pacienti fericiti si multumiti. Din acest motiv considera ca nu doar pentru specializarea sa, ci pentru toate specializarile medicale trebuie sa primeze binele pacientilor. Desi entuziasta din fire, instinctele si ratiunea cu care este inzestrata au ajutat-o sa nu dea gres.
In abordarea cazurilor medicale discuta mult cu pacientii si inainte de a stabili tratamentul ia in considerare personalitatea fiecaruia. Nu crede in schimbari radicale, ci mai degraba in schimbari interioare si actiuni in modul de viata. Cu toate ca frumusetea este o arta, nu apreciaza dorinta de a ne supune unor canoane ale modei, de a urma niste prototipuri si exigente estetice.
In calitate de fondatoare a unei scoli de cosmetica, marturiseste ca resimte o mare bucurie din a impartasi si a darui din munca sa, de cand a terminat facultatea si pana in prezent. Pentru ca nu impartaseste doar cunostinte si experiente profesionale, ci si formarea sa ca om. Isi apreciaza colegii ordonati si cu gandire limpede, calitati care reflecta din punctul sau de vedere o buna si profunda pregatire medicala.
1. Aveti si specializarea de chirurgie cardiovasculara. Ce v-a determinat sa porniti pe drumul dermato-venerologiei?
Imi plac enorm de mult ambele specializari si, asa cum am lucrat cu convingere si dedicatie in Spitalul Militar, in sectia de Chirurgie Cardio-Vasculara, la fel lucrez acum dermatologia in cabinetul meu. Cea de-a doua specializare a fost cea care mi-a permis sa ma dezvolt in mediul privat si a adus cu sine provocarile si oportunitatile unui domeniu nou, dermatologia cosmetica.
In 2005, cand mi-am inceput aceasta activitate, era mult mai putin cunoscuta si nu avea nici pe departe atata popularitate. In plus, a detine o clinica privata si a exercita profesia de medic, in acelasi timp, te solicita din mai multe puncte de vedere, ceea ce pentru mine, care sunt o fire creativa, activa, curioasa, dornica de nou, este ideal. Aici, in fiecare an, pot transforma in realitate planuri noi, pe care le gandesc uneori timp indelungat, alteori sub imperiul entuziasmului. Pana acum, nici instinctele, nici ratiunea, nu m-au inselat.
2. Considerati ca frumusetea este o arta. Ce rol joaca medicina in acest sens?
Da, frumusetea este o arta, mai ales cand medicina imbunatateste aspectul fizic in mod particular, pentru fiecare fizionomie in parte, pastrand naturalul si personalitatea fiecarei figuri. Eu intotdeauna discut mult cu pacientii si, cand stabilim un plan de tratament, tin cont si de personalitatea lor si, in general, ii conving sa nu apelam la schimbari radicale. Daca dorim schimbari in viata noastra, le facem prin schimbari interioare si actiuni in modul de viata. O figura care nu este a noastra nu este cheia succesului. Nu imi place nici dorinta de a ne supune unor canoane ale modei, de a urma niste prototipuri si exigente estetice. Fiecare este frumos in felul sau si acesta este lucrul cel mai valoros!
Da, sunt adepta terapiilor estetice incepute din timp, care lucreaza la sanatatea si functionalitatea tegumentului, a terapiilor de biorevitalizare, anti-ageing si a terapiilor care corecteaza defecte reale si care nu strica armonia figurii. Din acest motiv, motto-ul meu este healthy beauty si va garantez ca un om sanatos si bun este un om frumos!
3. Cat de mult conteaza aspectul fizic pentru un medic (in ceea ce priveste procesul de diagnostic)?
Aspectul pacientului conteaza enorm in toate specializarile medicale, nu doar in dermatologie. Sunt semne pe care medicul le cauta in timpul consultatiei, sunt o etapa initiala si primordiala in cursul diagnosticului. Cand spun asta ma refer la culoarea si starea mucoaselor si tegumentului, a unghiilor (forma, culoare), parul de pe scalp si sprancene (daca i-a cazut, acesta poate fi un semn de boli endcrinologice, nu doar dermatologice), pilozitate exagerata etc., importante pentru o multime de specialitati.
4. Aveti si experienta unui sistem medical strain. Care este diferenta dintre Serbia si Romania in ceea ce priveste pacientii? Dar cu privire la tratamentele disponibile?
Am lucrat in Belgrad intr-o perioada dificila pentru poporul sarb si am fost impresionata de solidaritatea si puterea acelor oameni. Lipsuri erau, dar nimeni nu se plangea, isi facea treaba constiincios si cat mai bine. De fapt, nu erau lipsuri, era austeritate si multa chibzuinta in gestionarea resurselor disponibile.
Nu aveau la dispozitie decat medicamente produse in tara lor, fiind sub embargo, dar bolnavii nu duceau lipsa de medicatie, nu ramaneau fara tratament adecvat. Curatenie si ordine desavarsita in spital, tot personalul medical facea voluntariat, ore suplimentare, fara a fi platiti, nimeni nu intarzia.
A fost o lectie de demnitate, curaj, darzenie, de cum poti tine capul sus si coloana vertebrala dreapta chiar cand te lupti cu vremuri cumplite. Personalul medical isi primea salariile si cu 2-3 luni intarziere, dar nimeni nu se abatea de la calitatea muncii si exigentele profesionale. Repet, era intr-o perioada de criza profunda pentru tara lor si au stat impreuna, pacienti si doctori.
5. Credeti in specializarea profesionala continua. Ce rol joaca cursurile profesionale in dezvoltarea unui medic, din punctul dumneavoastra de vedere?
Rol esential si obligatoriu si sunt convinsa ca asa gandesc toti medicii, nu doar eu. Este obligatoriu sa fim la curent si sa invatam toate tratamentele si tehnicile noi pentru ca toate tintesc catre o mai buna ingrijire a pacientului. Nu ne putem bizui ani si ani pe protocoalele invatate in facultate si rezidentiat. Specializarea profesionala continua este de fapt vitala!
6. Exista cursuri obligatorii pentru un medic dermato-venerolog? Sunt de mai mare ajutor cele din strainatate?
Dupa ce ai obtinut specializarea nu te obliga nimeni sa faci punctual anumite cursuri. Dar fiecare medic in parte este obligat sa urmeze anual anumite cursuri care se potrivesc specificului activitatii sale, clinicii in care lucreaza, pacientilor pe care ii are, domeniului pe care doreste sa il aprofundeze.
Si nu numai cursuri, ci si congrese, seminarii, prezentari, workshop-uri, articole de scris si citit…nu ne putem plictisi sigur! Manifestarile de acest gen din strainatate sunt mai vaste, fiind cu participare mai numeroasa, dar si cele din tara noastra sunt de egal ajutor, de calitate si devin si ele cu participare tot mai larga.
7. Sunteti si fondatoarea unei scoli de cosmetica. Este important din punctul dumneavoastra de vedere sa transmiti mai departe ceea ce inveti?
Da, eu am o mare bucurie din a impartasi si a darui, pentru ca eu asta fac. Le daruiesc ce am invatat din munca mea zilnica, din 1993, de cand am terminat facultatea si pana azi. Si impartasesc nu doar cunostinte si experiente profesionale, ci si formarea mea ca om, incerc sa le pregatesc pentru toate provocarile vietii.
8. Ce criterii urmariti cand va alegeti colaboratorii medicali? Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un medic?
In afara de o buna pregatire profesionala, fireste, imi plac oamenii deschisi, cinstiti, directi, dedicati pacientilor, curiosi profesional si dornici de actiune, care cauta solutii, oameni care gasesc rezolvari clare. Imi plac oamenii ordonati si cu gandire limpede, care este, de fapt, expresia unei bune si profunde pregatiri medicale, semnul ca medicina a fost inteleasa, nu doar invatata pe de rost.
9. Cum considerati ca ar trebui sa decurga colaborarea dintre medicii unei clinici medicale? Care sunt principiile de baza pe care trebuie sa le respecte?
Pentru toti trebuie sa primeze binele pacientilor. Sigur ca toti avem afinitati sau, din contra, retineri unul fata de altul, dar intodeauna starea de sanatate si de bine a pacientilor este cea care trebuie sa ne guverneze si sa controleze inclusiv relatiile dintre noi.
10. Care este medicul pe care il admirati cel mai mult? Din ce motive?
Nu va pot da un singur nume pentru ca sunt multe personalitati care m-au marcat cu dedicarea lor fata de pacienti, cu stiinta de carte, unii cu geniul de a gasi tehnici noi, cu curajul de a aborda bolnavi foarte complicati si cu patologii intricate. Sunt din generatiile mai vechi, de exemplu prof. Vasile Candea, care a intemeiat centrul de boli cardiovasculare al armatei CBCVA si apoi a ridicat si Institutul CC Iliescu de la Fundeni.
Din generatiile mele, m-au impresionat aproape toti colegii cu care am colaborat in Centrul de Boli Cardio-Vasculare: chirugi, anestezisti, cardiologi care nu precupeteau niciun efort pentru a salva pacientii, fara nicio exagerare. Uneori nu plecam cu zilele din spital, fiind ,,lipiti” de vreun bolnav dificil, iar cand un coleg avea nevoie de ajutor in sala de operatie sau in terapie intensiva i se acorda imediat prompt si eficient, indiferent de relatiile personale. A fost o alta perioada de exceptie din viata mea. Din cei care eram pe atunci in CBCVA, dupa aproape doua decenii, au mai ramas foarte putini in acelasi loc, multi au plecat la alte spitale sau in alte tari.
11. Ce afectiuni ale pielii intalniti cel mai des? Considerati ca pacientii romani sunt informati corect asupra procesului de prevenire si tratament?
Eu ma ocup preponderent de partea de dermatologie cosmetica, astfel incat, la mine, in afara de necazurile frumusetii, ajung pacienti cu dermatite, alergii, urticarii. Pentru cazurile grave de patologie dermatologica le directionez catre colegii cu care colaborez in acest sens.
Pacientii nu sunt informati suficient, mai ales nu din surse care sunt indreptatite, adica de catre cadrele medicale si i-as sfatui, pentru orice problema medicala, sa caute sfatul unui medic specialist si nu din alte parti/surse.
12. Ce fel de interventie/tratament v-ati dori sa realizati in viitor si nu ati
reusit inca?
Pana acum mi-am cam atins dezideratele profesionale, dar fiecare an vine cu provocarile sale pe care, de fapt, mi le cam creez singura.
13. Ce anume va doriti sa construiti pe plan profesional? Ce v-ar placea sa lasati in urma?
Mi-ar placea sa las in urma pacienti fericiti si multumiti ca m-au cunoscut si ca am facut parte din viata lor la un moment dat. Pentru asta va asigur ca ma voi stradui din toate puterile, cat mai mult timp.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.