Site icon MEDIjobs

Interviu Dr.Konstantinos Vakalidis, medic specialist urolog și androlog: “Exista si un profil al medicului ideal: cel care stie sa respecte pacientul”

dr. konstantinos vakalidis

interviu dr. konstantinos vakalidis medic urolog

Doctor Konstantinos Vakalidis este un medic care iubeste oamenii, motiv pentru care a si ales aceasta profesie. Iubeste de asemenea marea si plimbarile, motiv pentru care se bucura in timpul liber de acestea. O amintire frumoasa legata de un pacient pe care o impartaseste vizeaza un tanar care a suferit o ruptura de rinichi si caruia a reusit sa ii salveze viata.

In ceea ce priveste experienta profesionala, dupa un numar impresionat de ani de practica medicala si de interventii chirurgicale, in prezent a ajuns in acel punct in care repeta totul. Spune ca diferenta dintre pacientii romani si cei greci nu este semnificativa, cei din urma fiind mai deschisi sa se adreseze medicilor. De altfel, nu recomanda folosirea excesiva a internetului de catre pacienti, considerand ca un consult de specialitate este modalitatea optima de a beneficia de diagnosticul si tratamentul corect.

1.Care sunt diferentele, din perspectiva dumneavoastra, dintre un medic care efectueaza consultatii medicale si unul care realizeaza interventii chirurgicale? Este mai dificil sa si operezi sau stapanirea acestor cunostinte si abilitati simplifica actul medical?

Consider ca diferenta dintre un medic care efectueaza consultatii medicale si unul care realizeaza interventii chirurgicale este mare. Chirurgul se confrunta cu un grad ridicat de stres la fiecare interventie pe care o efectueaza. Pentru binele pacientilor trebuie sa se intretina corespunzator si sa fie sanatos. Trebuie sa cunoasca foarte bine anatomia. Un medic care face numai consultatii nu se confrunta cu acelasi nivel de stres, dar si el trebuie sa fie capabil de a pune un diagnostic corect pentru a putea prescrie tratamentul potrivit.

2. Sunteti membru in mai multe societati medicale si participant activ la congrese si conferinte specifice. Care considerati ca este cea mai utila si rapida modalitate de dezvoltare profesionala in domeniul dumneavoastra de specialitate?

Da, sunt membru in mai multe societati medicale, respectiv al Societatii Elene de Urologie, al Societatii Europene a Urologilor, al Societatii Americane de Urologie si al Societatii eleno-germane de Urologie. Pe cea din urma o consider cea mai importanta. Am participat si particip in mod activ la foarte multe congrese si parerea mea este ca la ora actuala o metoda utila de dezvoltare profesionala consta in perfectionarea in interventii robotice.

3. Cati ani de experienta medicala considerati ca sunt necesari unui medic pentru a-l putea denumi profesionist in domeniul sau? Explicati, va rog.

Este greu de spus pentru ca difera de la un medic la altul, dar dupa zece ani de experienta cred ca un doctor ajunge la un nivel ridicat de profesionalism pentru ca a vazut si a operat extrem de multi pacienti.

4. Care este profilul pacientului ideal? Care sunt regulile de igiena si conduita medicala pe care ar trebui sa le respecte acesta?

Pacientul ideal este acela care face ceea ce l-a indrumat medicul. De asemenea, exista si un profil al medicului ideal: cel care stie sa respecte pacientul.

5. Ce parere aveti despre pacientii care apeleaza la internet pentru a afla diverse informatii despre afectiunea/tratamentul lor? Cum ii abordati?

Este bine sa apelezi si la internet, dar nu pentru a gasi tratamentul potrivit. Multe persoane ajung sa fie si mai confunze și se panicheaza, motiv pentru care cel mai bine este sa apeleze imediat la medicul specialist.

6. Difera pacientul roman de cel grec? In ce masura? Dar sistemul de sanatate?

Nu cred ca pacientii romani si greci difera semnificativ. Majoritatea au aceeasi psihologie. Poate singura diferenta care exista intre ei este ca grecii au mai mare incredere in medici. In Grecia, sistemul de sanatate tine de stat, insa cei mai multi pacienti prefera sa fie consultati in sistem privat, motiv pentru care exista si multe spitale private.

7. Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-ati confruntat pana acum? Cum l-ati abordat?

Consider ca cele mai dificile cazuri sunt ale pacientilor care se confrunta cu cancer la vezica urinara. La cei mai multi dintre ei trebuie sa efectuez cistectomie, o interventie chirurgicala complexa si cu grad sporit de dificultate.

8. Dar cea mai frumoasa amintire legata de rezolvarea unui caz medical?

Imi amintesc ca intr-o zi, la ora 6 dimineata, dupa un accident, un tanar de 19 ani a ajuns la mine. Se confrunta cu hemoragie in urma unei rupturi de rinichi. L-am operat si i-am salvat viata, iar mama lui a plans si mi-a sarutat mainile. Mi-a spus ca se roaga pentru mine, ceea ce este un lucru deosebit.

9. Credeti in colaborarea interdisciplinara? In ce masura apelati la colegi medici in situatii medicale de complexitate ridicata?

Imi place sa colaborez cu alti doctori pentru binele pacientului si asa ar trebui sa procedeze toti, in opinia mea. Eu apelez mai mult la cei specializati in domeniul oncologic, pentru diverse afectiuni ale pacientilor mei.

10. Ce tip de interventie medicala v-ar placea sa aveti ocazia sa o realizati in viitorul apropiat? Explicati, va rog motivul.

Datorita experientei profesionale indelungate, sunt bucuros ca am reusit sa fac toate tipurile de interventii medicale, iar acum am ajuns in acel punct al vietii in care toate se repeta.

11. Ce hobby-uri considerati ca sunt benefice pentru un medic, dar si utile in relaxarea si detasarea de zona medicala? Cum va petreceti timpul liber?

Imi place foarte mult marea. Desi m-am nascut in Germania, locuiesc si lucrez in Salonic de multi ani, un oras cu iesire la mare. Asa ca hobby-urile mele sunt sa inot si sa discut cu oameni simpli, dar nu doar pentru medicina. Iubesc oamenii in general.

12. Ce sfaturi ati putea oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Nu cred ca exista vreun sfat universal valabil. Dar daca este un om simplu si crede in Dumnezeu cu siguranta se va descurca.

Ti-a fost util acest articol? Fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs.ro si te vom tine la curent cu sfaturi de cariera si noutatile din domeniul medical.

Exit mobile version