Diana Maria Tuas este medic rezident pe ORL in primul an si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de examenul de rezidentiat cat si de primele impresii din prima luna de munca.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu ?
Examenul de rezidentiat este de fapt un concurs de memorare a cca 900 de pagini, in care se pune foarte mult accentul pe detalii. Totusi nu este imposibil de abordat: poti lua un punctaj destul de mare daca ai o memorie buna sau daca gasesti un mod eficient de a structura informatiile din compendii. Recunosc ca am fost dezamagita de modul in care sunt prezentate unele notiuni, de calitatea unor subcapitole sau de unele informatii contradictorii din textul parcurs. Amanarea sesiunii din 2019 a reprezentat un moment de instabilitate dar, in final, consider ca a fost un examen corect, care a respectat bilbliografia.
2. Consideri util acest examen?
Este un examen util, pentru ca realizeaza un clasament national, insa nu ar trebui sa fie folosit ca unica metoda de departajare a viitorilor rezidenti. Dupa 6 ani de facultate ar trebui sa fie evaluat si modul nostru de gandire, capacitatea de a pune un diagnostic corect sau felul in care executam unele manevre practice.
3. Ce schimbari ai aduce ?
Pe langa modificarile aduse bibliografiei, as incerca sa adopt un alt model de rezidentiat. De exemplu, in Belgia, acest examen este diferit pentru fiecare specialitate. Studentul sustine un examen teoretic si unul practic, cu pacientul, dupa ce efectueaza un stagiu de 1 luna in specialitatea pe care o doreste. In felul acesta, studentul alege in cunostinta de cauza si incepe rezidentiatul cu un anumit bagaj de informatii. Pentru cei care isi doresc sa devina medici de familie, exista un singur examen teoretic, fara a mai parcurge stagiul practic.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Depinde de modul de lucru al fiecarui student. Ne impartim timpul diferit, unii prefera sa citeasca materia de 7 ori, altii o memoreaza de 2 ori si gata. Eu am inceput treptat, din luna ianuarie, fara a ma gandi ca voi memora in acel moment materia pentru examen. Mi-am propus sa citesc aproximativ 10 pagini pe zi pentru a ma acomoda cu modul in care sunt prezentate informatiile. Pe masura ce citeam, rezolvam cateva grile si imi faceam propriile scheme. Am ales sa elimin unele tabele pe care nu reuseam sa le retin.
Am participat si la simulari. M-au ajutat sa imi gestionez cat mai bine timpul si emotiile. Munca intensa de memorare a inceput prin luna iulie. Mi-am elaborat un program de 8-9 ore de invatat pe zi, impartit in 2 sesiuni. Dimineata aveam mai multa energie, asa ca incepeam cu un subiect mai complicat. Alternam capitole mai usoare cu cele mai grele pentru a avea timp si de alte activitati. La finalul saptamanii, faceam o simulare pentru a monitoriza evolutia, zi in care nu mai memoram nimic. In momentele in care ma simteam foarte obosita, imi luam o minivacanta. In total am reusit sa trec cam de 3 ori prin materie si astfel am obtinut 843 de puncte.
Citeste si: INTERVIU | Ana-Maria Serban, medic rezident medicina de laborator
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Sa aiba un psihic puternic, sa fie increzatori si preocupati strict de parcursul lor. Sa nu se ghideze dupa ce spun altii sau ce fac altii, intrucat fiecare are ritmul si modul sau de invatare. Sa combine invatatul cu activitati care le plac, sa faca pauze cand simt ca au obosit si nu mai acumuleaza informatii. Sa incerce sa invete eficient, sa faca conexiuni acolo unde se poate sau sa apeleze la formule memotehnice. La fel de important este sa mentina un stil de viata sanatos, cu 7-8 ore de somn/noapte, sa faca sport de 2-3 ori pe saptamana si sa nu uite de zilele de vacanta.
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
Pentru mine decizia a venit treptat, de-a lungul anilor, dupa ce am cochetat cu chirurgia, medicina de urgenta si neurologia. Decizia finala am luat-o de abia in anul 6, fiind o inglobare a ceea ce imi doresc de la medicina: sa fie o ramura cat mai specifica, cu posibilitatea de evolutie in timp prin supraspecializari, sa fie dinamica, sa pot trata toate tipurile de pacienti, sa obtin rezultate rapide si sa pot lucra si „cu mainile”. Am fost atrasa si de varietatea interventiilor din ORL: chirurgie clasica, endoscopica si microchirugie. Bineinteles, un alt criteriu esential a fost ceea voi face dupa rezidentiat. Fiind o ramura medico-chirurgicala, ORL-ul poate fi practicat intr-un spital, o policlinica sau chiar in propriul cabinet.
7. Asteptari vs realitate?
La inceput cu totii suntem putin confuzi, schimband stilul de viata si mediul. Primele doua saptamani au fost de acomodare cu examenul clinic ORL si cu sarcinile administrative. Fiind o ramura chirurgicala, responsabilitatile apar treptat, pe masura ce inveti gesturile chirurgicale si medicii cu care lucrezi capata incredere in tine. Se lucreaza intr-o atmosfera relaxata, in care suntem incurajati sa punem intrebari si sa citim cat mai mult acasa.
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
Din pacate, stagiul de ORL este in anul 6, cand toata lumea este concentrata pe examenul de rezidentiat. Este un stagiu scurt, ce poate fi trecut foarte usor cu vederea, de aceea la inceputul rezidentiatului cunostintele noastre sunt minime. Atfel, experienta dobandita in facultate se rezuma la modul in care facem anamneza si examenul clinic, notiunile de chirurgie generala sau cele din domeniile conexe ORL-ului.
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Sa nu fie rigizi in gandire si sa trateze toate stagiile cu seriozitate. Sa nu aleaga ramura care „suna mai bine”, are salariu mai mare sau program mai lejer. Sa inteleaga ca in medicina rezultatele apar in timp, de aceea este esential sa aleaga o ramura care sa le starneasca constant interesul. Sa se gandeasca ce satisfactii le va aduce specialitatea respectiva, ce stil de viata isi doresc, cu garzi sau fara, ce fel de pacienti isi doresc, precum si locul unde isi doresc sa profeseze. Pe scurt, sa isi aleaga o ramura adecvata personalitatii lor.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Pavelina Mihaela Andrei, medic specialist dermatologie
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.