INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Domnul doctor Ciprian Pop-Began este un medic care isi dedica tot timpul pacientilor sai, inclusiv si pe cel liber, reusind sa stabileasca o comunicare buna si constanta cu pacientele sale. Intelege foarte bine psihologia unei gravide, inzestrate cu sensibilitate sporita si multe intrebari, precum si faptul ca atentia si compasiunea unui medic nu trebuie indreptata doar catre pacient, ci si catre apartinatorii sai.

Crede in progres si inovatie, care permit medicilor sa isi imbunatateasca actul medical si simte ca intotdeauna este loc de mai bine. In ceea ce priveste cazurile dificile, considera ca cele care depasesc protocoalele existente ofera cele mai mari satisfactii pentru ca implica nu doar folosirea cunostintelor dobandite, ci si o adaptare a conduitei in functie de raspunsul individual.

Este un medic care se bazeaza pe incredere pentru ca lucreaza cu vieti omenesti, incredere care trebuie sa existe de la inceput si sa se confirme pe parcurs de cel catre care se indreapta. In acest sens, subliniaza ca teama pentru un act medical sau operatie este dusmanul unei opinii obiective si trebuie eliminata de medic, care o poate inlocui cu atentie, concentrare, empatie si chiar compasiune.

In final, cu privire la modificarile pe care le anticipeaza in sistemul medical in contextul pandemiei, considera oportune noi viziuni si masuri eficiente atat cu privire la circuite, cat si la noi spitale si dotari si la personalul medical care ar trebui sa fie eficient si profesionist, cu bugete mai mari si mai bine cheltuite.

1.  Aveti competente multiple in domeniul ginecologic. Ce v-a determinat sa va imbogatiti paleta de cunostinte si abilitati?

Da, competentele ca atare apar ca o necesitate pentru a putea evalua corespunzator si adaptat situatiile medicale cu care ma confrunt. Competentele si congresele reprezinta elemente absolut necesare pentru a-mi mentine eficienta in domeniul in care activez, si implicit si satisfactia profesionala.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrica-ginecologie

2.  Sunteti pasionat de laparoscopia ginecologica. Ce interventii v-ar placea sa efectuati si nu ati reusit inca?

Nu cred ca am un tip de interventie pe care sa mi-o fi dorit si sa nu o fi facut, dar sunt cateva elemente pe care as vrea sa le mentionez. Orice interventie trebuie sa tinda catre minimizarea efectelor mai putin placute, cu o recuperare rapida, dar cu maximizarea succesului. Prin urmare, sunt preocupat constant de tehnici care sa ofere un echilibru cat mai bun intre cele doua deziderate. Intotdeauna e loc de mai bine si de evolutie, caci acesta este motivul pentru care ne permitem acum interventii mult simplificate, cu durate scurte comparativ cu ce se intampla cu ani in urma, cu incizii aproape nesemnificative. Progresul ne permite sa fim mai buni in fiecare zi si eu asta imi doresc.

3.  Cat de importanta este activitatea stiintifica si de cercetare pentru cariera unui medic, din punctul dvs. de vedere?

Sunt cumva aspecte diferite. Sunt colegi dedicati zonei de cercetare, stiintifice, iar noi contam mult pe sprijinul lor. Observatiile noastre si expertiza sunt cruciale in abordarea unui caz, dar liniile care pot fi implementate la scara larga, ca solutii generatoare de progres, pot fi bazate doar pe cercetari temeinice. La fel si zona de tehnologie ori de medicatie. Fara o preocupare constanta pentru inovatie, actul medical nu poate fi unul performant.

4.  Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-ati confruntat? La ce resurse apeleaza un medic cand nu cunoaste raspunsuri?

Sunt cazuri cu adevarat cutremuratoare, desi asta suna poate ciudat venind din partea unui medic. Nasteri dificile, vesti atat de devastatoare pentru cupluri, atunci cand vine vorba despre copilul lor, cazuri din sfera oncologica pentru care ti-ai dori sa faci atat de multe… Inca nu ma obisnuiesc sa spun unui cuplu ca un bebelus atat de mult dorit are o problema de sanatate incompatibila cu viata. Nu-mi gasesc niciodata cuvinte si aproape tot timpul ma tot asigur ca interpretarea mea este cea corecta si imi doresc, contrar altor momente, sa nu am dreptate. 

Nu ar fi onest sa descriu povesti fara sa cer acordul inainte pentru a se pot regasi, fara voia lor, expusi. Dar atunci imi este cel mai greu… Dificultatea unui caz creste in masura in care complexitatea acestui caz depaseste protocoalele existente, dar totodata, acestea ofera si cele mai mari satisfactii. Asta inseamna medicina. Da, practicam o medicina bazata pe dovezi, insa protocoalele nu pot acoperi 100 din cazuri, iar daca vrei sa individualizeze fiecare situatie medicala in parte trebuie sa-ti folosesti cunostintele dobandite pana atunci, sa-ti creezi o conduita logica si adaptata si sa poti schimba conduita oricand, in functie de raspunsul individual. Sunt situatii in care ma bazez mai presus de ceea ce pot face eu doar pe Dumnezeu, care este deasupra noastra si pe intaiul principiu al medicinei “primum non nocere”.

Citeste si: INTERVIU | Vișan Ionela Florentina, asistent medical ginecologie

5.  Ce calitati sunt necesare unui medic pentru ca pacientul sa aiba incredere in el, din punctul dvs. de vedere? Dar colegii de breasla?

In lumea medicala, increderea e cruciala. Vedeti, lucram cu vieti omenesti. Oamenii sunt fiinte sociale, care traiesc si interactioneaza pe baza de incredere. Stiu ca e dificil, mai ales intr-o cultura prea mult obisnuita cu suspiciunea, cu incertitudinea. Sigur ca nu este nimeni de invinovatit, dar va spun sincer ca increderea nu se castiga, ea este de la inceput si trebuie doar confirmata de cel catre care se indreapta. 

Sigur ca recomandarile, experienta, pregatirea sunt esentiale, dar relatia dintre doi oameni, medic-pacient ori medic-medic, este in primul rand o relatie intre doi oameni si se supune regulilor ei.

6.   La ce se gandeste un medic cand se afla in sala de operatii? Dar in sala de nasteri? Care sunt cele mai mari temeri?

Imi vin in minte secvente din filmele care prezinta astfel de scene si ma gandesc ca se intampla uneori sa schimbam diferite opinii intre noi, atunci cand operam. Legat de ganduri, sa stiti ca in sala nu iti permiti si nu cred ca vrei sa te gandesti decat la omul care asteapta de la tine actul medical de care are atata nevoie. Nu e loc de prea multe alte povesti. Eu unul abia ca imi amintesc daca mai am ceva de facut atunci cand voi iesi din sala. Teama nu are ce sa caute atunci cand oferi un act medical, operatie sau nu. Putem vorbi despre concentrare, atentie, empatie, poate compasiune, dar teama cred ca este dusmanul unei opinii obiective, eficiente.

7.   De ce ar trebui un medic sa se angajeze in sistemul medical privat si nu in cel de stat? Care sunt avantajele pe care le prezinta?

Un medic trebuie sa fie medic. Eu cred ca un medic lucreaza intr-o unitate medicala cu scopul de a veni in intampinarea pacientilor care au incredere in el. Nu cred ca este important daca vorbim de finantare publica sau privata. Sigur ca ne-am obisnuit sa facem tot felul de comparatii, dar sistemul medical este unul singur si are un singur scop: binele pacientului. Prin urmare, fiecare este liber sa decida unde vrea sa participe la acest bine.

8.   In perioada pandemiei, care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat cu privire la diagnosticarea si tratarea pacientelor? Dar in ceea ce priveste nasterile?

Au fost si sunt momente extrem de dificile. Sa fim onesti. Accesul la serviciile medicale, si asa problematic pe alocuri, are mai mult de suferit. Infrastructura de la noi, si ma refer in ansamblul ei, face fata cu greu provocarilor si nu permite o gestionare rapida a unor cazuri. COVID-19 este o amenintare, sigur ca da. Ceea ce se intampla in unitatile dedicate pacientilor care au aceasta boala este extrem de greu de gestionat, se fac eforturi peste puterile omenesti. Dar dincolo de asta, sa stiti ca boala si moartea lovesc in continuare si alti pacienti.

9.   Ce schimbari anticipati in sistemul medical in conditiile pandemiei? (in urmatorii ani, cu privire la obstetrica-ginecologie)

Cred ca nu doar in obstetrica-ginecologie, unde sigur ca asteptam mai multe studii cu privire la impactul asupra gravidei si fatului, ori al fertilitatii, cum avem, de exemplul, un studiu initiat cu privire la fertilitatea masculina, ci in capacitatea sistemului de a raspunde eficient atat pentru pacientii COVID, cat si pentru cei non-COVID. Avem nevoie de noi viziuni si masuri eficiente atat in ceea ce priveste circuitele, noi spitale, dotari, cat si in ceea ce priveste personalul care deserveste unitatile. Trebuie sa avem medici, asistente, un management eficient, profesionist, bugete mai mari si mai bine cheltuite. Poate ar fi o urmare fireasca. 

Citeste si: INTERVIU | Ana Maria Mihai, medic rezident obstetrică-ginecologie

10.  Un medic ginecolog-obstetrician este mereu asaltat de mesaje si telefoane. Cum reusiti sa va bucurati si de timp liber?

Inainte de toate, voi rade. Nu prea exista timp liber. Recunosc ca nu reusesc sa raspund mereu extrem de repede sau atat de repede pe cat mi-as dori. Am o comunicare destul de buna si de apropiata cu pacientele mele, gravidele sunt paciente destul de sensibile si cu multe intrebari, poate si o usoara teama, mai ales la prima sarcina. Ma bucur si de timp liber atunci cand el este.

11.  Daca ati putea sa o luati de la inceput, ati alege aceeasi specialitate medicala? Explicati, va rog.

Sigur ca da. Nu vad de ce as continua sa merg in spital sau la cabinet daca raspunsul ar fi altul. Mi-a placut tot timpul, imi place, ma provoaca si imi aduce satisfactia profesionala necesara.

12.  Care este cea mai importanta lectie pe care ati invatat-o in cariera si doriti sa o transmiteti medicilor mai tineri?

Sa aiba rabdare si intelegere. Rabdare cu sistemul, cu dorinta de a trece prea repede prin etape care trebuie consumate incet, cu atentie, rabdare cu pacientul, in locul caruia trebuie sa te pui tot timpul. Intelegere fata de pacient si fata de apartinatorii lui. Intr-o boala, intr-o durere ori bucurie, pacientul nu e singur, asa ca trebuie sa tratam cu aceeasi atentie si consideratie pe cel care il insoteste, il ajuta, il iubeste. 

Poate ca pentru tine, medicul, e al zecelea caz similar sau e primul, pentru bolnav, boala lui este cea mai importanta. Si pentru asta tu, medicul, esti responsabil sa fii cel mai bun, atat ca profesionist, cat si ca om. Pe langa pregatire si rabdare, trebuie sa iti placa ceea ce faci, si aici ma refer si la studiul aferent practicii medicale, nu numai practica ca atare. Daca iti place ceea ce faci, vei gasi solutii sa te dezvolti si sa devii din ce in ce mai bun. Nu ne nastem medici, dar medicina poate deveni un fenomen pentru persoana care practica si un stil de viata.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment