„Multi oameni merg la o clinica stomatologica din dorinta de a obtine un zambet mai armonios, mai frumos, deoarece realizeaza ca aceasta se va reflecta in mod direct asupra succesului lor in plan social si profesional”, subliniaza doctor Andrei Iacob. Acesta este de parere ca estetica dentara, un domeniu tot mai solicitat in prezent, vizeaza satisfacerea pacientului in termeni de inalta stima de sine prin crearea frumusetii si atractivitatii.
Medicul ortodont atrage atentia ca in ortodontie notiunile „imediat” si „foarte bine” nu se pot integra, subliniind importanta colaborarii in echipa pentru cresterea performantelor si imbunatatirea rezultatelor stomatologilor in beneficiul pacientilor. Ilustreaza acest aspect extrem de bine un proverb african pe care obisnuieste sa il foloseasca „Daca vreti sa mergeti repede, mergeti singuri! Daca vreti sa mergeti departe, mergeti impreuna!”
In ceea ce priveste satisfactiile pe care i le ofera ortodontia, a privit-o drept o specialitate dificila, complexa si provocatoare in perioada rezidentiatului, ajungand sa inteleaga ca reprezinta cu adevarat o profesie dedicata oamenilor. Pentru ca atunci cand oamenii se simt bine cu privire la aspectul fizic, creste si nivelul sanatatii mentale si sociale; in plus, nu de putine ori, tratamentul ortodontic se constituie intr-o necesitate pentru sanatate, facandu-i pe ortodonti sa fie la fel de importanti ca orice alt profesionist din domeniul sanatatii.
Ce v-a indemnat sa alegeti stomatologia? Care sunt principalele satisfactii profesionale pe care vi le ofera domeniul dvs. de activitate?
Am ajuns sa fac Facultatea de Stomatologie pe un traseu oarecum trasat. Am o legatura speciala cu verisoarele mele, alaturi de care am crescut si pe care le consider mai degraba niste surori. Ele sunt mai mari decat mine cu 3, respectiv 4 ani. Cea mare a urmat facultatea de Medicina Generala, iar cea mica, pe cea de Stomatologie. Astfel, parea ceva firesc sa continui pe acelasi drum si am ales Stomatologia pentru ca mi s-a parut o meserie mai potrivita cu firea mea practica si independenta.
Am ales ulterior sa ma specializez in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala. In primul rand pentru ca am putut, aceasta fiind specializarea cea mai ravnita si greu de prins la rezidentiat. In al doilea rand, mi s-a parut specializarea cea mai complexa, mai interesanta si mai provocatoare din Stomatologie, care iti ofera si foarte multe satisfactii.
Ca multe alte lucruri din jurul nostru, care sunt departe de a fi perfecte si zambetele oamenilor care ne inconjoara se dovedesc a nu fi perfecte. Ortodontii ii ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca zambetul in fiecare zi. Desi la prima vedere poate parea ca ortodontia este pur si simplu un alt mod de a indeplini viziunea superficiala a societatii asupra aparentelor, ortodontia este cu adevarat exemplul unei profesii dedicate oamenilor. Cand oamenii se simt bine in legatura cu aspectul lor fizic, sanatatea lor mentala si sociala este mai buna. In multe cazuri, tratamentul ortodontic este o necesitate pentru sanatate, ceea ce face ca ortodontii sa fie la fel de importanti ca orice alt profesionist din domeniul sanatatii.
Citeste si: INTERVIU | Irina Pană, medic stomatolog
Ce calitati sunt necesare, din punctul dvs. de vedere, unui medic stomatolog?
Stomatologia in general si, mai ales, Ortodontia, in particular, este o profesie care ridica multe provocari, medicul fiind direct implicat si atasat de pacient in toate etapele de pe parcursul tratamentului, incepand cu diagnosticul, stabilirea si trasarea planului de tratament, pana la implementarea, punerea in practica a acestuia, cu propriile maini. Un ortodont bun ar trebui sa aiba abilitati excelente de comunicare, sa reuseasca sa faca pacientii sa se simta in largul lor.
Multe proceduri stomatologice provoaca frica majoritatii oamenilor. Ortodontul ar trebui sa manifeste empatie atunci cand se ocupa de pacienti, astfel incat sa creeze o atmosfera calma.
O alta calitate necesara in aceasta meserie este creativitatea. De multe ori, intr-o anumita situatie clinica, procedura ortodontica poate sa nu se potriveasca cu solutiile traditionale utilizate anterior. Un ortodont bun va trebui sa isi foloseasca creativitatea pentru a veni cu optiuni personalizate care se potrivesc unor cazuri specifice.
Nu in ultimul rand, un ortodont bun trebuie sa fie cu adevarat pasionat de profesia sa. Astfel, va putea arata entuziasm si preocupare autentica pentru toti pacientii sai, punand pe primul plan pacientul.
Cat de importanta este pentru un medic aderarea la diverse asociatii si societati profesionale? In ce mod ajuta acestea? Dar participarea la congrese si cursuri?
Consider ca este extrem de importanta aceasta afiliere, in special pentru a putea promova cele mai inalte standarde de excelenta in educatie si practica ortodontica. Acest tip de afiliere reprezinta, alaturi de studiul individual si participarea la diverse cursuri si congrese, un mod de a avansa profesional prin facilitarea accesului la educatie si cercetare, care stimuleaza excelenta in ingrijirea pacientilor.
Citeste si: INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Mihaela Raescu, medic stomatolog, profesor in preventie orodentara
Sunteti specializat in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Cat de importanta a ajuns estetica dentara in prezent pentru Romania, din punctul dvs. de vedere?
Estetica dentara este una dintre componentele esentiale in ceea ce priveste conceptele de frumusete. Oamenii sunt din ce in ce mai mult preocupati de estetica dentara, deoarece aceasta ocupa un loc important in estetica faciala.
Multi oameni merg la o clinica stomatologica din dorinta de a obtine un zambet mai armonios, mai frumos, deoarece realizeaza ca aceasta se va reflecta in mod direct asupra succesului lor in plan social si profesional. Estetica dentara vizeaza intotdeauna satisfacerea pacientului in termeni de inalta stima de sine prin crearea frumusetii si atractivitatii.
De ce resurse are nevoie un medic stomatolog pentru a excela in profesia sa? Pe ce anume trebuie sa se bazeze?
In primul rand consider ca este nevoie de o buna educatie profesionala: ma refer aici atat la formarea de baza in domeniul medical si stomatologic, cat si la formarea in specialitatea pe care medicul a ales-o pentru a profesa.
Este important de inteles ca in conditiile in care cercetarea stiintifica precum si implementarea rezultatelor acesteia in practica de zi cu zi se realizeaza in mod accelerat in ultimii ani, lucrul acesta obliga medicul sa participe la o educatie medicala continua pentru a putea fi updatat cu noile tendinte din specialitatea sa.
De asemenea, excelenta in domeniul stomatologic necesita ca medicul sa fie in permanenta la curent cu progresele tehnologiei care devine din ce in ce mai mult o parte integranta a profesiei noastre. Digitalizarea stomatologiei este departe de a mai fi doar “un vis frumos”, ci a devenit o certitudine si o practica curenta in centrele stomatologice moderne.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog
Considerati ca un medic stomatolog are nevoie de cabinet propriu pentru a avea succes? Sau poate avea rezultate bune si in cadrul unei clinici de specialitate?
Eu ma consider a fi unul dintre principalii promotori ai muncii in echipa in stomatologie. Asa cum de altfel s-a intamplat in toate domeniile medicinei si in stomatologie, specializarea si supraspecializarea medicilor pe diverse specialitati a condus la cresterea performantelor si imbunatatirea rezultatelor acestora, in beneficiul pacientilor.
In practica curenta actuala, cantitatea de informatie teoretica, precum si durata de timp care trebuie acordata dezvoltarii abilitatilor profesionale si personale necesare pentru a excela intr-una din specialitatile stomatologice moderne, face aproape imposibila capacitatea unui medic de a face performanta inalta in mai multe domenii.
De aceea consider ca rezultate optime pentru pacientii nostrii se pot obtine mai usor printr-o abordare interdisciplinara, in cadrul unei clinici care reuneste toate specialitatile stomatologice.
Care este durata optima, in opinia dvs., a unei consultatii stomatologice?
Nu cred ca se poate stabili o durata standard pentru o consultatie stomatologica. Consider insa ca trebuie acordat suficient timp pentru ca in cadrul consultatiei initiale sa se poata realiza doua dintre componentele esentiale in stabilirea diagnosticului si a planului de tratament adecvat pentru pacient: un examen clinic riguros si complet al pacientului, precum si expunerea de catre pacient a motivelor pentru care cauta tratament. Intelegerea de catre medic a motivatiei si doleantelor pacientului va permite acestuia conceperea unui plan de tratament centrat si orientat catre pacient, nu doar catre patologia acestuia.
Citeste si: INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog
Cat de important este echipamentul/aparatura cu care lucreaza un medic stomatolog pentru rezultate bune? Cat de importanta este investitia in aceasta?
Foarte important! Asa cum am mentionat anterior, ne desfasuram activitatea intr-o perioada in care stomatologia este sub puternica influenta a digitalizarii. Pentru a putea performa la cel mai inalt nivel, medicul este obligat sa tina pasul cu avansul tehnologiei si sa o integreze activ in rutina sa profesionala.
Aveti cu siguranta si pacienti care se grabesc, care doresc rezultate imediate. Cum gestionati aceste situatii?
In ortodontie, mai mult ca in alte specialitati stomatologice, “imediat” si “foarte bine”, sunt doua notiuni care nu se pot integra. Solutia este sa se explice pacientului ca un rezultat corect si stabil in timp necesita parcurgerea unor etape de diagnostic, planificare si implementare care nu se pot eluda.
Este necesar ca medicul sa dea dovada de empatie pentru a intelege nevoile pacientului, dar si sa fie un abil comunicator pentru a putea explica pacientului importanta si necesitatea parcurgerii intregului algoritm medical in obtinerea unui rezultat excelent.
Si mai multi sunt pacientii care se tem de dentist, adulti fiind. Cum procedati in cazul lor?
Aici sunt un pic mai avantajat comparativ cu colegii mei din alte specialitati, pentru ca ortodontia este un domeniu in care foarte rar manoperele realizate pot produce durere. Chiar si asa consider ca in aceste situatii trebuie apelat la mult calm si intelegere din partea medicului.
De asemenea, este important ca medicul sa reuseasca sa se impuna in fata pacientului ca un bun profesionist, capabil sa faca fata oricaror circumstante. Aceasta atitudine va calma frica multora dintre pacienti deoarece odata cu castigarea de catre medic a increderii pacientului, temerile acestuia vizavi de tratament vor disparea.
Daca ar fi sa recomandati o facultate de stomatologie pentru un viitor student (dintre cele existente in tara), care ar fi aceea? Explicati, va rog.
Aceasta este o intrebare cu adevarat dificila. Eu sunt absolvent al UMF IASI, cu specializarea realizata la UMF Bucuresti si titul de medic primar obtinut la UMF Targu Mures, dar cu nenumarati mentori, colegi, colaboratori si prieteni in toate centrele universitare din tara. Ca atare consider ca exista medici profesionisti si cadre didactice extraordinare in toate centrele universitare din Romania.
Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera dvs. profesionala pana in prezent?
Asa cum am mentionat si anterior, consider ca este foarte important ca tratamentul sa fie centrat pe pacient si pe nevoile acestuia. Un alt lucru foarte important pe care l-am invatat este ca munca in echipa reprezinta cheia succesului in stomatologia moderna. Imi place deseori sa citez, in cadrul cursurilor si prezentarilor mele, un proverb african care ilustreaza perfect acest lucru: „Daca vreti sa mergeti repede, mergeti singuri! Daca vreti sa mergeti departe, mergeti impreuna!”
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.