Cercetarea este o investigație sistematică, realizată pentru a stabili fapte sau principii sau pentru a culege informații despre un subiect. De asemenea, cu ajutorul echipei de cercetare se pot stabili noi medicamente și produse pentru tratamentul bolilor, se poate schimba modul în care comunitatea medicală abordează o boală și multe altele.
Pasionată de biologie de când era mică, Bianca-Evelina Sîrbu și-a orientat întreaga carieră către domeniul cercetării medicale. Aceasta a urmat o facultate și un master în acest domeniu, iar după terminarea studiilor a decis să se îndrepte către o carieră în studii clinice, de aceea, în prezent, Bianca este Clinical Trial Assistant.
1. Cum ai descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ai recomanda și altor persoane să își facă un cont?
Din punctul meu de vedere, experiența avută cu platforma MEDIjobs poate fi încadrată drept o reușită, întrucât a ușurat considerabil accesarea unui nou job. Cu siguranță, crearea unui cont pe această platforma este o alegere bună pentru oricine dorește un start în cariera medicală sau schimbarea locului de muncă actual. Recomand cu drag această platformă.
2. Povestește-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs.
Colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs a fost una plăcută și de succes. Acesta mi-a prezentat toate detaliile despre job într-o manieră profesională și organizată. Discuțiile au decurs atât telefonic, cât și prin intermediul e-mail-urilor, iar informațiile au fost clare și complete.
Consider că o comunicare bună între recruiter și candidat este esențială în vederea potrivirii acestuia cu funcția ideală pentru el, iar din acest punct de vedere, echipa MEDIjobs a lucrat profesionist, de aceea rezultatele bune nu au întârziat să apară.
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Consideri că ți-a fost mai ușor să interacționezi cu platforma MEDIjobs decât să aplici individual la mai multe companii?
Da, cu siguranță mi-a fost mult mai ușor să-mi găsesc un job, alegând această variantă. Prin intermediul platformei, pe baza studiilor și a experienței mele, s-a putut găsi un loc de muncă potrivit. Astfel am optimizat timpul acordat depunerii CV-urilor și participării la interviuri fizice, iar interacțiunea cu recruiter-ul a fost mai facilă.
Citește și: Cum obții avizul de liberă practică pentru biolog/biochimist/chimist
4. Cât de dificil crezi că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul tău profesional în aceste momente de criză sanitară?
Pandemia ne-a pus pe toți în situații dificile, prin care nu vom trece ușor, însă trebuie să învățăm să ne adaptăm pe parcurs și să nu renunțăm. Acum, mai mult ca niciodată, punem sănătatea pe primul loc și avem nevoie de specialiști în toate ramurile domeniului medical.
Cei rămași fără un loc de muncă în timpul acestei crize sanitare sunt nevoiți să găsească rapid unul nou, care să li se potrivească, iar prin intermediul MEDIjobs acest lucru se poate realiza. În ciuda situației actuale, există chiar și posibilitatea schimbării locului de muncă, proces la care platforma mi-a fost de mare ajutor.
5. Când ai descoperit pasiunea ta pentru biologie?
După terminarea liceului, puțini tineri sunt siguri pe sine în ceea ce privește alegerea unei facultăți potrivite pentru nevoile și pasiunile lor. Mereu am fost atrasă de științele exacte, iar datorită profesorilor pe care i-am avut, mi-am dat seama ce drum vreau să urmez, așa că am ales Biologia și Chimia ca ramuri principale pentru a-mi lărgi sfera de cunoaștere și a mă îndrepta spre activități științifice și de cercetare.
6. Ce te-a făcut să alegi să studiezi Biochimie și Biologie Moleculară?
În primul rând, sunt foarte atrasă de înțelegerea reacțiilor care au loc la nivelul organismului, de felul cum acesta funcționează la nivel molecular. Odată cu începerea orelor de practică din cursul facultății, am început să studiez articole relevante care m-au surprins și m-au făcut să aleg această specializare, pentru a cunoaște cât mai multe lucruri și pentru a putea ajuta la rândul meu.
7. În ce domenii îți permite specializarea ta să lucrezi?
Cursurile urmate îmi permit să lucrez în cadrul laboratoarelor de analize medicale, în domenii precum studii clinice, inseminare artificială și celule stem sau laboratoare cu profil criminalistic.
8. Cum a fost evoluția ta profesională de până acum?
După terminarea studiilor am dorit o carieră în cercetare, așa că am ales studiile clinice. Am încercat să acumulez cât mai multe abilități și cunoștințe, să nu mă plafonez și să țintesc mereu mai sus. Același lucru îmi voi dori și în continuare și voi încerca să studiez cât mai mult, să fiu din ce în ce mai bună în ceea ce fac.
9. Care sunt obiectivele tale profesionale pentru viitor?
Am observat tendința tinerilor cu vârste apropiate care își doresc totul dintr-o dată, sar etape esențiale pentru a ajunge direct sus. Încerc, pe cât posibil, să mă abat de la această modă și să iau lucrurile treptat, cu muncă, răbdare și perseverență.
Mi-am propus să încerc mereu lucruri noi și să fiu deschisă pentru dezvoltare și învățare. Astfel, consider că voi progresa din toate punctele de vedere și voi deveni un profesionist în ceea ce fac. Îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult din punct de vedere profesional și să ajut cât mai mult în cercetarea medicală.
Citește și: Noi descoperiri care influențează munca biologilor
10. Acum lucrezi în cercetare medicală. Ce așteptări ai de la acest job?
Cercetarea medicală este un domeniu amplu și dinamic, ce necesită pregătire continuă. Îmi doresc să îmi pot folosi constructiv cunoștințele și să îmi aduc contribuția la realizarea proiectelor în curs și a celor viitoare.
11. Cât de greu este să lucrezi în cercetare medicală?
Fiind un domeniu dinamic, cercetarea medicală necesită pregătire continuă și perseverență. Consider că pentru a excela în acest domeniu este esențială dorința de a ajuta oamenii și de a le îmbunătăți calitatea vieții.
De asemenea, alcătuirea unei echipe care să aibă același scop este foarte importantă. Acestea sunt câteva dintre aspectele importante de care ar trebui să ținem cont pentru a avea succes.
12. Care sunt activitățile pe care le desfășoară un Clinical Trial Assistant?
Un Clinical Trial Assistant are rolul de a ajuta echipele de cercetare clinică în vederea desfășurării eficiente a studiilor clinice, prin asistență privind administrarea și urmărirea proiectelor. De asemenea, un Clinical Trial Assistant poate administra și menține aspectele logistice ale studiilor clinice în conformitate cu standarde internaționale și proceduri interne.
Clinical Trial Assistant este responsabil pentru depunerea și arhivarea corectă a documentelor studiilor clinice și pentru păstrarea fișierelor de studiu. Acesta oferă sprijin în activități de întâlnire, cum ar fi organizarea și planificarea întâlnirilor (de exemplu, întâlniri de investigator, de proiect, de echipă) și oferă minute de întâlnire.
13. Care sunt atuurile de care ai nevoie pentru această profesie?
Una dintre cele mai importante calități necesare acestei profesii sunt spiritul de echipă, este important ca echipa să fie unită, să își cunoască interesele comune pentru care lucrează și să treacă peste orice obstacole împreună. De asemenea, atenția la detalii este extrem de importantă pentru cei care lucrează în acest domeniu, alături de orientarea spre calitate și flexibilitatea.
14. De ce ai recomanda cuiva să urmeze acest traseu profesional, începând de la Facultatea de Biologie până la cariera în cercetare?
Aș recomanda acest traseu profesional persoanelor pasionate de cercetare, întrucât îmbină perfect pasiunea pentru știință cu satisfacția de a știi că poți ajuta oamenii prin munca și dedicarea pe care le depui.
15. Cum ți-a afectat pandemia de COVID-19 evoluția profesională?
Pandemia ne-a afectat pe toți, mai mult sau mai puțin. Rămâne la latitudinea noastră dacă dorim să ne plafonam sau încercăm să trecem peste toate piedicile provocate de acest virus. De la începutul pandemiei am învățat să fiu mai atentă cu mine și cu cei din jur, atât la locul de muncă, cât și în afara lui. Am învățat că proiectele pot fi duse la bun sfârșit și lucrând de acasă, atât timp cât există bunăvoință și implicare din partea tuturor.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).