Alexandru Roman a sustinut recent examenul de Rezidentiat si a ales sa urmeze o specialitate paraclinica si anume Radiologie – Imagistica medicala. In randurile ce urmeaza veti gasi sfaturi legate de organizarea eficienta a timpului de invatat, impresii legate de materia pentru examenul de Rezidentiat (atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ), modul de desfasurare a examenului in contextul actual, dar si de utilitatea si importanta acestuia pentru viitorii rezidenti.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
Dificil. Daca ar trebui sa-l compar cu ceva a fost similar testului de rezistenta Cooper (acel test proiectat pentru armata americana si care presupune alergarea in ritm constant cat mai departe, intr-un timp dat. Castiga cel care realizeaza cel mai bun rezultat. Numai ca aici miza este mai mare).
Nu are rost sa discut despre calitatea materialului bibliografic, dat fiind faptul ca am fost ultima generatie care a dat examenul din cele 2 compendii.
Voi puncta, in schimb, mentalitatea de examinare, o mentalitate de mult impamantenita in sistemul educational medical romanesc care, din pacate, nu se va schimba odata cu modificarea bibliografiei.
Evaluarea se realizeaza intr-o singura zi si intr-un mod obiectiv pe baza unui chestionar grila cu 200 de intrebari intr-un timp de 4 ore. Prin urmare, scazand timpul alocat borderoului iti ramane mai putin de 1 minut/grila. Din cauza acestui timp scurt, evaluarea se bazeaza pe retinerea cat mai exacta a materiei si nu pe gandirea medicala, respectiv conexiunile dintre capitole.
Citește și INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie
Prin numarul IMENS de absolventi proveniti din 13 universitati se alege acest tip de examinare.
In acest an au concurat 6400. La acest numar nu ai cum sa evaluezi obiectiv si sa oferi un clasament real decat printr-un chestionar grila. Acesta contine intrebari de dificultati diferite, majoritatea fiind intrebari usoare.
Intr-o proportie mai mica se gasesc intrebarile din tabele/scoruri/stadializari/ care au si ele rolul lor. Trebuie diferentiat concurentul care si-a sacrificat mult timp si a invatat cu seriozitate, de cel care a citit superficial.
Am observat ca dificultatea examenului nu are un trend ascendent/descendent “global”, ci variaza in functie de stilul fiecarui membru al comisiei, ceea ce a dus la o oarecare diferenta din punct de vedere al complexitatii grilelor.
De exemplu, o grila care a fost considerata nepotrivita de catre candidati era creata dintr-un capitol de 41 de pagini. Cu alte cuvinte, din 41 de pagini ofertante, comisia a decis sa intrebe un procent (sensibilitatea unui test paraclinic). Nu contest necesitatea unor intrebari de triaj, dar sunt de parere ca existau informatii mult mai utile care puteau fi intrebate. De asemenea, o alta grila a fost considerata gresita si in final anulata. Aceste situatii nu pot decat sa-mi lase impresia de examen facut pe ultima suta de metri.
Din punct de vedere organizatoric nu am semnalat aspecte negative. Rezidentiatul este un examen corect, iar in urma lui se realizeaza un clasament real. Este acelasi examen pentru toata lumea, iar nota este cu siguranta proportionala cu efortul depus. Cine a muncit mai mult a luat mai mult. Ajungem iarasi la Testul Cooper.
Examenul testeaza ambitia ta, dorinta de a face primul pas spre cariera la care ai visat din copilarie. In ceea ce ma priveste, aceasta perioada de pregatire nu s-a comparat cu nimic din ce am trait pana acum, mai ales in contextul pandemiei care a prilejuit generatiei mele cel mai lung timp de izolare si implicit, pregatire. Nu a fost nici usor, nici placut. Am sacrificat timpul petrecut cu familia, cu prietena, cu colegii si intr-un punct chiar pot spune ca m-am izolat complet de toata lumea. Eram eu, cartile si visul meu.
2. Consideri util acest examen?
La nivelul actual nu pot spune daca informatiile acumulate sunt utile in practica medicala, motivul fiind ca nu am inceput-o. Va zic anul viitor.
Acum cu schimbarea bibliografiei am fost bucuros sa observ un efort colectiv din partea universitatilor. Sper ca traducerile sa se ridice la nivelul asteptarilor si studentii sa invete dupa materiale calitative, astfel incat la sfarsitul examenului sa ramana cu mai mult decat o nota.
Consider ca trebuie investit foarte mult efort in realizarea unor materiale educationale actualizate si de calitate, utile proaspatului rezident care va trebui sa le puna in practica in folosul pacientului.
Pot spune in schimb ca este un examen necesar. Nu vad cum ar putea fi organizat altfel pentru a ramane obiectiv.
Citește și INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL
3. Ce schimbari ai aduce ?
As revizui aceasta “uniformizare”. Nu poti uniformiza doar punctul final. Sunt universitati care predau si dau examene din cartile de rezidentiat din anii clinici. La mine la facultate nu se predau din ele. Este normal ca cei ce se pregatesc din aceasta carte timp de 2-3 ani si sustin examene din ele sa fie mai avantajati.
As selecta cu atentie mai mare comisia, as introduce inclusiv un membru care a sustinut acest examen recent pentru a le explica celor ce compun subiectele aspecte legate de timpul de lucru si de incarcatura informationala si a le semnala eventualele notiuni contradictorii prezente in diferite capitole.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Pentru compendiile actuale majoritatea colegilor care au luat peste 850 de puncte au inceput pregatirea cu 10-12 luni inainte de examen. Pentru ce vor publica acum nu ma pronunt. Noua ne-a luat 2-3 luni numai sa ne obisnuim sa tinem randul cu privirea.
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Nu exista o cheie a succesului. Fiecare invata in stilul lui. Cei care au invatat din timp si au privit cu seriozitate acest examen au obtinut punctajul care le-a permis sa isi aleaga ce si-au dorit. Nu ii ascultati pe cei care va spun ca este un examen de noroc, norocul face diferenta cu maxim 10-15 puncte.
O sa va dau cateva sfaturi care au mers pentru mine si despre care consider ca merita incercate.
Citește și INTERVIU | Alexandra Ioana Lulache, medic rezident internist
- Cunoasteti-va adversarul cat mai devreme.
La inceput pare usor sa inveti 1000 de pagini intr-un an. Au fost sesiuni unde era mai multa materie. Problema este ca la rezidentiat trebuie sa le memorezi, sa ajungi sa poti accesa informatia in memorie intr-un timp foarte scurt.
- Invatati atent de la inceput
Incercati sa retineti cat mai mult. Nu lasati nimic neinvatat pentru urmatoarea trecere. Cel mai mult timp ai la inceput cand nu esti grabit.
- Dupa prima trecere, evaluati-va calitatea invatatului.
Clasificati materia in functie de cat de dificil va e voua sa retineti anumite capitole si de cat de mult efort si timp ati depus pentru aprofundarea fiecarui capitol
- Insistati de la inceput pe capitolele dificile
Familiarizati-va in mod egal cu toate informatiile din cartile de rezidentiat. Incepeti mereu cu ce este mai greu.
- A 2-a trecere
Sa o faceti rezolvand grile. TOATE grilele, chiar daca sunt 600 de grile pentru 10 pagini de materie. Intrebarile de pe platforme sunt foarte importante, ele identifica lacune in intelegere si paragrafele pe care nu le-ati retinut foarte bine. Te invata sa aplici informatia invatata in context de examen. E bine sa le faceti cu mintea odihnita, nu imediat dupa. Le faceti cu responsabilitate si sinceritate. Cand nu stiti va uitati in carte, cand gresiti va uitati in carte. Este cea mai importanta trecere, nu grabiti cartea, cititi calitativ nu cantitativ. Eu reuseam 5-15 pagini pe zi. La teste daca nu luam peste 90-95% mai citeam o data capitolul.
- A 3-a trecere
Este cea mai frustranta. Vine momentul cand realizezi ca nu ai retinut prea multe pe termen lung. Au trecut 3 luni de cand ai citit pediatria si au crescut copiii, au plecat din mintea ta. E normal, asa functioneaza memoria. Singura si cea mai importanta diferenta este ca o sa invatati sa cititi altfel, o sa fiti mult mai concentrati.
O sa va treaca prin gand sa renuntati atunci cand vedeti ca la acelasi test la care ati obtinut 95% acum 3 luni reusiti sa scoateti 78%. La un moment dat ma simteam ca si cum trebuia sa tin 50 de cai intr-un grajd fara pereti. Alergam dupa 1 cal, il prindeam si atunci cand ma intorceam cu el dispareau alti 3. Am schimbat strategia pe flashcards (mi-am trecut o mare parte din materie in ele si le revedeam zilnic astfel incat sa nu imi mai las mintea sa uite). Cred ca in final asta a facut diferenta.
Citește și Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina
- Simulari
Foarte importante. Nu prin calitatea grilelor, ci prin antrenamentul de a rezolva 200 de intrebari din toata materia. Probabil si in anul vostru vor fi online. Totusi e bine sa xeroxati borderoul si sa incepeti sa completati, veti avea un soc cand o sa vedeti cat timp dureaza sa completezi aproximativ 500 de buline.
Primele simulari sunt din jumatate de materie. Noi ne pregateam fix invers, citeam ce nu intra la simulare (pentru a testa memoria pe termen lung). Voiam sa vedem cat de greu e sa raspunzi la 200 de grile dintr-o materie ce nu este proaspat citita. Nu stiu cat de mult recomand aceasta abordare, la aproximativ 1/3 din simulare testam norocul.
- Licenta
Luna septembrie puteti sa o taiati din calendar. O sa fie o perioada agitata cu un mixt de sentimente. La Bucuresti a fost foarte bine organizata, intrebari corecte, din punctul meu de vedere au fost mult mai clare comparativ cu examenul de rezidentiat. Eu m-am pregatit pentru acest examen, pentru mine reprezenta o garantie ca daca voi face bine la licenta voi face si la rezidentiat. Si asa a fost. Am obtinut la licenta in primii 1% din UMFCD si la rezidentiat in primii 1% din tara (912 initial 908 dupa anularea unei grile).
- Perioada licenta-rezidentiat
Dupa licenta recunosc ca nu mai eram atat de productiv, emotiile si plictiseala m-au tras in jos in ultimele saptamani. Am mai lucrat maxim 300 de grile in 45 de zile, nu mi se mai parea util sa rezolv grile pentru ca deja le invatasem vizual. Asa ca am citit cat mai mult, am folosit foarte mult programul Anki de flashcards (recapitulam informatii din ambele carti in fiecare zi).
Mi-am monitorizat timpul de studiu pe aplicatia Forest (Octombrie – 260 de ore / Noiembrie (pana pe 13) -116 ore). Cel mai concentrat eram in intervalul 10-14, interval in care urma sa sustin examenul de rezidentiat. Nu recomand invatatul noaptea. Comparati examenul cu un maraton (daca trezesti un atlet la 3 dimineata sa alerge 8 km probabil are o performanta mai proasta comparativ cu intervalul de timp in care era obisnuit sa se antreneze).
- Mergeti la razboi odihniti
Incercati sa dormiti bine inainte de examene. Eu cu 1 zi inainte de licenta/ rezidentiat nu am mai facut NIMIC. M-am plimbat in parc 6 ore. Aveti nevoie de o minte limpede. Daca nu ati retinut o informatie 1 an de zile, slabe sanse sa o retineti in ultima zi. In schimb, daca esti obosit ai o mare sansa sa gresesti din neatentie o grila care iti cere afirmatii false. Examenul de rezidentiat a durat pentru mine de la ora 7 de cand m-am trezit pana la ora 15:30 cand am aflat rezultatul. Incarcatura emotionala este uriasa si te consuma foarte mult.
- NU sunteti singuri
a) Cine se aseamana se aduna
Inconjurati-va de persoane care au aceleasi asteptari de la acest examen ca si voi. Ajutati-va intre voi, fiti alaturi unul de celalalt, cand cineva cade ceilalti il ridica. Eu am fost pe acest drum cu 4 oameni extraordinari si ne-am motivat foarte mult, toti am obtinut peste 880 de puncte si nici unul nu avea istoric de bursa in facultate sau rezultate extraordinare anterior.
Am fost ambitiosi, am muncit si am demonstrat ca poti obtine ce vrei atata timp cat iti doresti. Fiti sinceri si incercati sa va ajutati reciproc. Concurati cu 6500 de oameni, nu cu cei 5 colegi de grupa, nu va mintiti intre voi.
Citește și Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?
b) Cautati un model
Alegeti-va mentorii. Cei din anii mai mari care au luat punctajul la care aspirati voi. Nu ii ascultati pe cei care dispretuiesc acest examen. Nu va ajuta cu absolut nimic sa va incarcati cu frustrarile altora.
c) Nu ii judecati pe cei cu punctaje mai mici.
Fiecare om are povestea si ambitia lui.
- Burn-out
Luati o pauza. Incercati sa uitati de examen pentru cateva zile. Amintiti-va ca exista viata si dincolo de examen. Malul se surpa val cu val, invatatul este progresiv. Nu incercati sa intrati cu buldozerul in materie pentru ca o sa va impotmoliti.
- Un ultim sfat: ganditi-va cat de important este acest examen pentru voi.
Aici am gresit eu. I-am oferit mult prea multa importanta. Nu concepeam sa obtin un rezultat prost, pentru mine examenul de rezidentiat simboliza finalul facultatii de medicina. Acum privind in spate vad 2 carti….
Totusi recunosc, este un sentiment placut, dupa acest rezultat simt ca am ambitia de a invata orice. Sunt mandru si imi voi incepe cariera medicala cu fruntea sus.
6. Care a fost atmosfera din sala la momentul alegerii? Cum ai descrie experienta per total?
In prima zi au fost primii 400, toti au prins ce si-au dorit si lumea era bine dispusa. Multi colegi au aplicat pe post, cei mai fericiti fiind cei ce au luat post pe specialitatea pe care si-o doreau. Altii mai pasionati au ales loc chiar daca aveau posibilitatea de a isi asigura continuitatea dupa rezidentiat pe un alt domeniu.
Eu puteam sa aleg orice. Am ales primul loc de radiologie din Bucuresti (toate posturile de radiologie au fost alese de colegii cu punctaj mai mare). Vedem in 5 ani daca am luat decizia buna.
Stiu ca suna evident, dar e bine de la inceput sa stiti ce vreti sa faceti. Un punctaj mare care iti permite sa alegi orice iti da o plaja foarte mare de optiuni si intervine paradoxul alegerii.
Citește și Ce Să Iei În Considerare Și Ce Nu Atunci Când Alegi Rezidențiatul?
7. Ce asteptari ai de la rezidentiat?
Mereu mi-am dorit sa invat ce fac, ce vad, sa nu mai fie nevoie sa imi consum energia pe memorarea unor lucruri al caror aplicabilitate este minima. Imi doresc foarte mult sa intalnesc un mentor care sa ma invete si caruia sa ii calc pe urme. Momentan nu am unul.
Vreau sa invat pentru mine si pentru pacientul meu. Nu pentru examene.
8. Ce planuri de „vacanta” ai ?
Sa petrec cat mai mult timp cu familia, cu prietena mea si cu colegii mei carora le datorez o buna parte din rezultatul acestui examen.
Ești medic rezidenti și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.