Oftalmologia este una dintre ramurile medicinei care va beneficia in curand de cele mai noi inovatii tehnologice. Peste doar cativa ani, medicii vor putea prescrie pacientilor nanopicaturi pentru ochi, care amelioreaza miopia si hipermetropia, lentile bionice, care asigura o vedere de trei ori mai buna sau lentile de contact heliomate, care le vor proteja ochii de razele UV.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 285 de milioane de oameni din intreaga lume au probleme cu vederea, iar pentru multi dintre ei singura solutie o reprezinta purtarea ochelarilor. Pe viitor insa, acest lucru s-ar putea schimba, daca vor fi aprobate cateva dintre cele mai interesante inovatii in oftalmologie. Primii pasi au fost deja facuti.
Nanopicaturi pentru corectarea vederii
In prezent, singurele solutii pentru a corecta defectele de refractie, cum sunt miopia si hipermetropia, sunt operatiile cu laser sau purtarea ochelarilor ori a lentilelor de contact. Cercetatorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au dezvoltat insa niste picaturi de ochi speciale, care au un efect similar. Este vorba de nanopicaturi (Nano-Drops), inventate de o echipa alcatuita din dr. David Smadja de la Centrul Medical Shaare, prof. Zeev Zalevsky si prof. Jean-Paul Moshe Lellouche de la Universitatea Bar-Ilan.
Nanopicaturile pot corecta vederea pentru ca modifica indicele de refractie al corneei. Pacientul va trebui sa foloseasca o aplicatie de smartphone ca sa-si masoare singur indicele de refractie al ochilor, apoi aplicatia va realiza un tipar optic propriu, care va fi imprimat pe cornee, pe stratul exterior, cu ajutorul unui mic dispozitiv laser. Procedura dureaza doar cateva milisecunde, nu este dureroasa si permite nanopicaturilor sa patrunda in cornee si sa schimbe indicele de refractie, in functie de nevoile individuale ale pacientului. In acest fel, picaturile vor putea fi folosite pentru a corecta miopia, hipermetropia sau prezbitismul.
Nanopicaturile sunt simplu de folosit, iar corectia pe care o asigura echivaleaza cu trei dioptrii. Noua tehnologie, care este cu siguranta una dintre cele mai interesante inovatii in oftalmologie, trebuie sa fie testata in cadrul unui studiu clinic, pentru a fi ulterior aprobata.
Lentile bionice pentru o „super-vedere”
Proiectul optometristului Garth Webb pare de domeniul filmelor SF, dar este doar una dintre cele mai surprinzatoare inovatii, cat se poate de reala. Cu 10 ani in urma, el a inceput sa dezvolte lentilele bionice Ocumetics, iar acum noua tehnologie este gata pentru teste si pentru lansarea pe piata.
Lentilele bionice sunt introduse in locul cristalinului afectat si pot reda vederea pacientului. Mai mult insa, ele nu sunt doar un echivalent modern al ochelarilor, pentru ca pot oferi o „super-vedere”: persoana care le poarta va putea vedea de trei ori mai bine ca un om obisnuit. Astfel, daca un om cu vedere normala poate vedea bine la o distanta de 3 metri, unul care va purta lentile bionice va vedea perfect pana la o distanta de 9 metri, chiar daca inainte de-a purta aceste lentile a avut probleme grave de vedere.
Lentilele bionice se introduc in locul cristalinului cu ajutorul unei seringi speciale, iar intreaga procedura dureaza doar 8 minute. Trebuie facuta o incizie de numai 2,7 mm. Dr. Garth Webb precizeaza ca, odata inserate in ochi, aceste lentile nu provoaca disconfort sau dureri de cap, iar in plus elimina pericolul aparitiei cataractei. Lentilele sunt gata pentru productia de masa, dar, desigur, proiectul trebuie mai intai sa primeasca aprobare, in urma studiilor clinice care vor incepe anul acesta.
Lentile de contact heliomate pentru protectie UV
O inovatie nu la fel de spectaculoasa ca lentilele bionice, dar fara indoiala extrem de utila, o reprezinta lentilele de contact heliomate. Produsele au primit deja aprobarea pentru a putea fi folosite in Statele Unite, inca de anul trecut.
Noile lentile se numesc Acuvue Oasys Contact Lenses with Transitions Light Intelligent Technology si sunt realizate de compania Johnson & Johnson Vision, in colaborare cu Transitions Optical. Avand la baza o tehnologie similara ochelarilor heliomatici, acestea sunt primele lentile de contact dotate cu un filtru fotocromatic, care blocheaza razele ultraviolete.
Astfel, ele sunt transparente atunci cand lumina ambientala este normala si se inchid la culoare in lumina puternica a soarelui, pentru a proteja ochii. Noul tip de lentile este compatibil cu orice dioptrie si poate inlocui atat ochelarii de soare cat si pe cei de vedere. Lentilele heliomate pot fi purtate zilnic, inclusiv la volan, insa trebuie inlocuite dupa doua saptamani de utilizare.
Daca toate aceste inovatii vor primi aprobare din partea autoritatilor si vor fi disponibile pe piata, medicii oftalmologi le vor putea include in tratamentele prescrie, peste doar cativa ani.
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.