A lucra într-un azil de bătrâni pe post de infirmier – iată ce trebuie să știi!

A lucra într-un azil de bătrâni pe post de infirmier – iată ce trebuie să știi!

Toate funcțiile dintr-un azil de bătrâni necesită pregătire specială, uneori certificate ale abilităților dobândite și potrivire pentru poziția respectivă și din punct de vedere comportamental și personal. Foarte mulți asistenți medicali și chiar medici aflați la început de carieră sunt atrași către munca într-un azil de bătrâni, fără să știe cu exactitate ceea ce presupune ea. Acest lucru se întâmplă deoarece munca într-un azil de bătrâni nu pare tocmai solicitantă, palpitantă și greu de executat – cu toate acestea, nu oricine poate avea o meserie în domeniu și să exceleze în ea. În continuare vei găsi sistematizat cele mai utile informații despre munca într-un azil de bătrâni pe poziția de infirmier și tot ceea ce presupune ea.

Ce calități trebuie să ai pentru a lucra într-un azil de bătrâni?

Indiferent că este vorba despre medici, personalul de la curățenie, asistente sau infirmieri, există câteva calități și cerințe ce nu trebuie să lipsească unei persoane care va intra în contact cu oameni în vârstă în fiecare zi:

  • Respect și înțelegere. Toți oamenii cu care vei intra în contact vor fi persoane în vârstă, care au trecut prin multe experiențe de viață până la momentul respectiv. Unii dintre aceștia vor fi mai dificili, unii vor avea nevoie de mai multă atenție, în timp ce alții s-ar putea să nu se poarte tocmai frumos. Ca orice altă meserie care presupune îngrijirea altei ființe umane, respectul și înțelegerea trebuie întotdeauna să primeze.
  • Empatie. Empatia poate lipsi multor oameni, însă în munca alături de persoanele în vârstă este esențială. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, problemele de sănătate se multiplică, iar temperamentul are și el de suferit. În calitate de angajat într-un azil de bătrâni, este datoria ta să comunici faptul că ești acolo pentru pacienți și că pot apela la tine cu orice problemă.
  • Răbdare. Multe persoane nu realizează că există mai multe tipologii de bătrâni într-un azil. Deși există oameni care încă sunt relativ sănătoși și capabili să execute tot ceea ce li se cere, există și persoane care nu au o condiție a sănătății tocmai avantajoasă sau care au probleme comportamentale. Acest gen de persoane îți vor solicita răbdarea la maximum, motiv pentru care este important să fii stăpân pe ea și să te antrenezi pentru a nu-ți pierde cumpătul în unele momente critice.

Ce ai de făcut într-un azil de bătrâni în calitate de infirmier?

Există o multitudine de poziții pe care le poți ocupa într-un azil de bătrâni, însă cea de infirmier este una dintre cele mai căutate și pentru care aplică tot mai mulți infirmieri și chiar și asistenți medicali. Deși poate părea foarte ușor inițial, această meserie cuprinde mai multe laturi. În primul rând, infirmierul trebuie să ofere asistență și ajutor în schimbarea hainelor, hrănirea bătrânilor și deplasarea acestora, plus alte solicitări extra, în funcție de caz. În cazul în care nu sunt persoane destinate curățeniei, există momente în care infirmierii trebuie să se ocupe de curățenia în camerele pacienților, îngrijirea garderobelor acestora, schimbarea lenjeriilor de pat, iar lista poate continua.

De asemenea, se solicită o bună colaborare de echipă, întrucât există mai multe persoane care vor avea grijă pacienții azilului și este important să existe o bună comunicare între aceștia, pentru a fi la curent cu starea de sănătate a pacienților și cu nevoile speciale ale acestora.

Citește și: Asistent debutant: cum să scapi de frica de făcut injecții

De ce pregătire ai nevoie pentru a lucra pe post de infirmier într-un azil de bătrâni?

Dacă ești decis să urmezi această carieră, este bine să știi și ce tip de experiență sau pregătire ți se poate solicita. Această variază de la o instituție la altă, precum și de la domeniul public la cel privat.

  • Studii în domeniu – studiile în asistență medicală au întâietate întotdeauna, dar nu sunt obligatorii în unele instituții.
  • Cursurile acreditate de îngrijitor/infirmier – aceste cursuri reprezintă întotdeauna un plus, dar nu sunt obligatorii, întrucât majoritatea instituțiilor asigură o perioadă de training înainte de angajare.
  • Experiența în domeniu – uneori contează și experiența personală, nu doar cea pe o poziția similară în trecut. Prin experiență personală se înțelege îngrijirea unui membru al familiei cu o vârstă înaintată.

În cazul în care nu știi sigur dacă meseria de infirmier într-un azil de bătrâni este potrivită pentru tine, te poți gândi la impactul pozitiv pe care îl poți avea asupra oamenilor și modul în care le poți ușura și însenina viața. Dacă această ultimă afirmația ți-a adus zâmbetul pe buze, atunci ar trebui să iei în considerare munca în acest domeniu deoarece îți permite să faci un bine și să ajuți, în special persoanele care nu mai pot face asta pentru ele însele.

Citește și: Ce trebuie sa stie un asistent medical despre sectia de psihiatrie

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment