In contextul pandemiei de Covid-19, insa si in general, familia este foarte importanta in mentinerea echilibrului psihic al cadrelor medicale.
Turele obositoare, greutatile cu care se confrunta la locul de munca, pierderea unor pacienti – toate acestea contribuie la aparitia nelinistii si poate chiar si a unor tulburari precum depresia, anxietatea ori atacurile de panica. Medicii si asistentele sunt tot oameni, asa ca nu este nimic in neregula daca se simt coplesiti si apar asemenea manifestari. Insa, intr-o asemenea situatie, partenerul de viata, copii, parintii si alte rude apropiate pot fi de mare ajutor.
Cu totii reactionam diferit la stres, iar familiile cadrelor medicale ar trebui sa acorde mai multa intelegere in perioadele dificile cum este aceasta. Irascibilitatea, apatia ori agitatia sunt doar cateva dintre semnele care indica faptul ca persoana in cauza are anumite probleme si are nevoie de sustinere.
Cum iti poti sprijini partenerul/ parintele/ copilul care lucreaza in sistemul medical, mai ales in perioadele de criza
Avand in vedere ca meseria de doctor ori de asistent medical nu este una oarecare si are implicatii profunde de natura emotionala, cadrele medicale ar trebui sa beneficieze de un regim special in general, insa mai cu seama in perioadele de criza, cum este cea cauzata de noul coronavirus.
Citeste si: Afecțiunile psihice la locul de muncă și cum să abordezi problema
Iata ce poti face, concret, pentru a contribui la mentinerea sanatatii mintale a cadrelor medicale din familia ta:
- Scuteste persoana care lucreaza ca medic sau asistent medical, macar pentru o perioada, de treburi casnice sau orice alta grija care tine de gospodarie. Oboseala isi spune in mod cert cuvantul si va fi de mare ajutor un asemenea gest.
- Arata-i ca ii esti alaturi, ca intelegi prin ce trece si mentioneaza ca esti acolo fie ca doreste sa discute despre ceea ce se intampla, fie ca prefera sa mentina tacerea pentru o perioada.
- Nu ii judeca alegerile, indiferent de natura aceastora. Ai incredere ca ia cele mai bune decizii si ramai alaturi la greu, asa cum ii esti si la bine.
- Creeaza-i conditiile necesare pentru odihna, mai ales daca lucreaza in ture haotice. Asta inseamna ca te asiguri ca este mentinuta linistea in casa, in masura in care acest lucru este posibil, pe perioada somnului. Daca sunt copii in casa, organizeaza activitati care sa ii mentina cat mai linistiti – poate vizionarea unui film sau activitati precum coloratul.
- Incearca, pe cat posibil, sa ii usurezi viata in perioadele solicitante. Asta inseamna sa faci in asa fel incat sa te ocupi tu de pregatirea mesei ori de pregatirea hainelor inainte de plecarea la spital, pentru inca o zi de munca. Nu numai ca ii iei o grija de pe cap, insa totodata il faci sa se simta inteles si sustinut, iar acest lucru este foarte important in momentele grele.
- Vorbeste cu un psiholog pentru a invata cum sa discuti cu persoana apropiata care lucreaza ca medic sau asistent, astfel incat sa aveti o comunicare eficienta. De multe ori, pe fondul oboselii ori a altor probleme, pot aparea dificultati in comunicare.
- Recomanda, daca simti ca au aparut tulburari de natura psihica, consultarea unui specialist. Poti chiar sa ii propui celui drag sa il insotesti la psiholog, daca simte nevoia.
- Evita sa faci reprosuri in perioadele dificile. Chiar daca ai anumite nemultumiri, amana discutarea acestora altfel vei contribui si tu la lista de griji si nemultumiri care sunt oricum coplesitoare pe timp de criza.
Cum sa iti mentii sanatatea mintala daca lucrezi ca medic sau asistent medical, mai ales in perioadele dificile
Daca tu esti cel care lucreaza in sistemul medical si te simti coplesit de tot ce se petrece, nu ezita si cere ajutorul familiei. Nimeni nu te poate ajuta, daca tu nu spui ca ai o problema si nu ceri ajutor.
Discuta deschis cu partenerul de viata, cu parintii sau cu copiii despre provocarile cu care ai de-a face la locul de munca, descarca-te povestind cu cei dragi despre tot ce simti si lucrurile se vor aseza mai usor.
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.