Interviul de exit este, de fapt, un interviu de feedback, o discuție bilaterală, prin care ambele părți fac o scurtă analiză a colaborarii dintre angajat și angajator.
La nivel procedural, se poate începe cu un formular de exit, unde angajatul poate completa nemulțumirile, sugestiile, dar și părțile bune ale colaborării. După completarea acestui formular, specialistul în resurse umane își ia timp să analizeze și să interpreteze răspunsurile, iar apoi invită angajatul într-un exit interviu, care este, așa cum spuneam mai sus, o discuție pe baza deciziei și nemulțumirilor angajatului.
Citeste si Resurse Umane: cum să îți gestionezi timpul și interviurile cu candidații
De ce este important să ai un interviu de exit?
Cu siguranță nu vom putea face mereu lucrurile într-o manieră perfectă, dar este extrem de important să lucrăm constant la evoluția și îmbunătățirea procedurilor și a managementului resurselor umane.
Un astfel de interviu îți dă ocazia să afli de la angajator un feedback sincer, pe care nu l-ar fi dat probabil înainte, fiind inhibat de faptul că este încă angajat al companiei. Din păcate, încă persistă ideea că o critică de altfel constructivă poate să genereze reacții negative în jur, astfel că, de cele mai multe ori angajații se abțin să interivă chiar și atunci când ceva nu le place.
Pe lângă interviul de exit, îți recomandăm să ceri feedback și de la colegii și managerii celui cu care urmează să ai un interviu pentru că în modul acesta vei avea o privire de ansamblu și vei putea contura o părere generală asupra situației.
Interviul de exit trebuie să fie o discuție mai puțină formală și cât mai relaxată pentru a te asigura că anagajtul nu se simte stânjenit în niciun fel. De asemenea, trebuie să fie într-un loc liniștit, fără prea mult tranzit și fără alte persoane de față.
Care sunt obiectivele concrete ale unui interviu de exit?
Este foarte important să clar setate obiectivele acestei discuții pentru a te asigura că nu există divagații foarte mari. Nu vei ști dinainte în ce stare va fi omul din fața ta, cât de mult se va deschide sau nu, dar având aceste obiective în background, te va ajuta să gestionezi mai ușor comunicarea. În primul rând, prin acest interviu trebuie să obții informații cât mai reale, sincere și utile pentru viitorul companiei.
În al doilea rând, trebuie să ne dăm seama din interacțiunea cu angajatul cum poți gestiona mai ușor plecarea acestuia, dar și relația lui cu colegii, pentru a nu afecta prea mult echipa din care făcea parte. În aceeași măsură, trebuie să ai grijă ce anume va povesti angajatul în afara companiei, astfel încât imaginea să nu fie afectată.
Citeste si 5 tipuri de candidati dificili si cum sa le faceti fata in cadrul interviurilor
Cum arată un formular de exit?
Fiecare companie își poate construi propriul formular de exit, dar recomandarea noastră este ca acesta să fie formulat pe bază de note de la 1 la 10, din mai multe considerente, dintre care cele mai importante sunt rapiditatea și confortul angajatului de a completa.
În formular se vor regăsi subiectele pe care le vei aborda și în discuția de după. Formularul te poate ajuta să identifici zonele cu probleme, pentru a ști cum să pui problema la discuția one to one. De asemenea, este important să ai aceste lucruri notate undeva, pentru a alcătui o serie de concluzii la final.
Ce fel de întrebări poți pune la un interviu de exit?
La un interviu poți aborda mai multe tipuri întrebări, în funcție de obiective și ceea ce vrei să afli. Mai jos, ți-am pregătit un set de 10 întrebări utile:
- Care sunt motivele care au determinat această decizie?
- V-ați gândit să încercați un alt post în cadrul companiei?
- Ce beneficii extra aveți la noua ofertă de muncă?
- Ce anume v-a adus satisfacție la acest loc de muncă și ce anume nu v-a adus deloc satisfacție?
- Ce ați fi schimbat la jobul pe care l-ați avut?
- Ce părere aveți despre cultura organizațională a companiei și ce ați schimba la ea?
- Ce părere aveți despre nivelul salarial și sistemul de bonusare? V-a mulțumit?
- Cum ați descrie compania către un prieten în 3 cuvinte?
- Iei în calcul posibilitatea de a te întoarce cândva în companie?
- Am fi putut face ceva mai mult ca să te păstrăm aici?
Bineînțeles, dacă toate informațiile obținute nu sunt analizate, atunci interviul de exit își pierde semnificația și utilitatea, devenind o simplă formalitate. Recomandarea noastră este ca acest interviu să fie luat în serios, poate fi un instrument extraordinar de util pentru a lua pulsul echipei și pentru a vedea ce îmbunătățiri pot fi aduse modului de lucru și culturii organizaționale.
Citeste si Ce intrebari ar trebuie sa evite angajatorii la interviu?
Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.