Un raport recent al EIT Health si McKinsey, cu tema „Transformarea domeniului medical prin AI: impactul asupra fortei de munca si organizatiilor”, releva nevoia urgenta de a atrage, educa si forma o noua generatie de cadre medicale specializate in procesarea datelor, in timp ce va trebui sa imbunatim competentele fortei de munca actuale, pentru a exploata pe deplin potentialul de schimbare oferit de Inteligenta Artificiala (AI).
- Economia globala ar putea crea 40 milioane de noi locuri de munca in domeniul sanatatii pana in 2030, insa, pana la acea data, la nivel mondial se va inregistra un deficit de 9,9 milioane de medici, asistenti si moase, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)
- Potrivit raportului EIT Health si McKinsey, Inteligenta Artificiala are potentialul de a revolutiona domeniul medical prin obtinerea unor rezultate mai bune in procesul de asistenta medicala, in optimizarea experientei pacientilor si a accesului la servicii de sanatate, imbunatatind in acelasi timp productivitatea si eficienta serviciilor de ingrijire. In raport se constata faptul ca abilitatile digitale de baza, stiinta biomedicala si a datelor, analiza datelor si fundamentele genomicii vor fi elemente esentiale, daca tehnologiile de AI si machine learning vor fi introduse in serviciile de sanatate si vor sprijini forta de munca din domeniu.
- Trei proiecte romanesti de succes sprijinite prin programele EIT Health, startup-urile XVision si Chifor Research, cat si un sistem de interpretare a ecografiilor trans toracice dezvoltat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, utilizeaza Inteligenta Artificiala pentru imbunatatirea serviciilor medicale.
Citeste si: 7 tendințe de digitalizare a asistenței medicale în noul deceniu
Noul raport al EIT Health si McKinsey rezoneaza cu Agenda pentru competente in Europa, prezentata la 1 iulie 2020 de Comisia Europeana. Conform Agendei, in prezent, cel putin 85% dintre locurile de munca necesita un anumit grad de competenta digitala, in timp ce numai 56% dintre adulti aveau un minim de abilitati digitale de baza in 2019. Intre 2005 si 2016, 40% din noile locuri de munca au provenit din sectoare cu utilizare intensiva a mediului digital. Pe masura ce Europa porneste pe drumul catre redresare, nevoia de a imbunatati si de a adapta competentele este mare – iar acest lucru rezoneaza cu concluziile raportului EIT Health si McKinsey de a incuraja aplicarea solutiilor AI in asistenta medicala. Potrivit raportului, abilitatile digitale de baza, stiinta biomedicala si a datelor, analiza datelor si fundamentele genomicii vor fi elemente esentiale, daca tehnologiile de AI si machine learning vor fi introduse in serviciile de sanatate.
„Aceste discipline sunt rareori predate in paralel cu stiintele clinice traditionale, in mod sistematic. Astfel, fara vina ei, forta de munca care activeaza in prezent in domeniul sanatatii nu este inca pregatita pentru adoptarea inteligentei artificiale. Situandu-ne in avangarda inovatiei in domeniul sanatatii din Europa, vedem aparitia unui numar tot mai mare de solutii AI cu impact si aplicabilitate dovedita. Cu toate acestea, trebuie sa imbinam noile tehnologii care pot sa reduca presiunea asupra serviciilor medicale, cu capacitatea de a fi integrate in sistemul de furnizare a ingrijirii medicale. Acum este momentul sa remediem lacunele, astfel incat Europa sa nu ramana in urma in ceea ce priveste aplicarea instrumentelor ce folosesc inteligenta artificiala”, a declarat Jorge Fernández García, Director de Inovatie, EIT Health si co-autor al raportului.
Datele vorbesc de la sine. Scoala de vara HelloAIRIS despre aplicarea inteligentei artificiale in domeniul sanatatii, organizata recent de catre GE Healthcare, Leitat si KTH Royal Institute of Technology din Stockholm in colaborare cu EIT Health a avut 900 de aplicatii doar in acest an, cu peste 60 de aplicatii din Romania. In cele din urma, 400 de participanti au fost selectati pentru a participa la acest curs online unic. Scopul principal al cursului este sa implice talente din regiunile Europei Centrale, de Est si de Sud si sa construiasca o comunitate de AI – ninjas dotata cu toate competentele necesare in viitor, certificate de catre EIT Health.
„Experientele noastre in lucrul cu startup-urile din regiunile emergente arata ca exista o nevoie imensa de perfectionare profesionala si de imbunatatire a educatiei digitale in domeniul sanatatii. Cursul de vara online pe care l-am dezvoltat cu implicarea esentiala a partenerilor nostri este o alta dovada ca inteligenta artificiala este o competenta a viitorului. Cererea pentru acest curs a depasit orice asteptare”, a declarat Monika Toth, Manager de Program la EIT Health InnoStars RIS.
Citeste si: Digitalizarea sanatatii – un argument de luat in calcul in alegerea specialitatii medicale
Ce profesionisti din domeniul medical au cel mai mult nevoie de competente AI?
In prezent, in domeniul medical, inteligenta artificiala este utilizata cu precadere in procesul de diagnosticare. Cu toate acestea, in urmatorii 5-10 ani, profesionistii din domeniul sanatatii se asteapta ca luarea deciziilor clinice sa fie in topul listei aplicabilitatilor AI, potrivit studiului EIT Health si McKinsey, care a inclus un sondaj realizat pe 175 de persoane din prima linie a serviciilor medicale si 62 de interviuri cu factori de decizie din domeniu. Autorii raportului subliniaza faptul ca nu trebuie doar sa atragem, sa formam si sa pastram mai multi profesionisti din domeniul sanatatii, ci sa ne asiguram ca timpul lor este utilizat eficient acolo unde aduce cea mai mare valoare adaugata, in ingrijirea pacientilor.
Sprijinirea adoptarii la scara larga a tehnologiilor AI poate ajuta la reducerea deficitului de resurse atat in prezent, cat si in viitor. Bazandu-se pe automatizare, inteligenta artificiala poate revolutiona domeniul sanatatii: poate contribui la imbunatatirea vietii de zi cu zi a practicienilor, permitandu-le sa isi reorienteze focusul asupra pacientilor, alocand mai putin timp sarcinilor administrative. De exemplu, adoptarea solutiilor AI potrivite poate elibera chiar peste 20% din programul radiologilor, ceea ce le poate permite sa se concentreze mai mult pe interpretarea radiografiilor, pe modul de lucru cu pacientii si echipele clinice, si pe a personaliza si imbunatati serviciile de asistenta medicala oferite.
Inteligenta artificiala poate imbunatati viteza de diagnosticare si, in multe cazuri, acuratetea diagnosticelor. In 2015, algoritmii au depasit oamenii in ceea ce priveste recunoasterea vizuala in cadrul Competitiei ImageNet Challenge Large Scale Visual Recognition, reducand rata de eroare de la 28% in 2010, la 2,2% in 2017, fata de o rata tipica de eroare umana de aprox. 5%.
Citeste si: Digital health: Aplicatii de mobil recomandate specialistilor medicali – Partea 1
Tot mai multe solutii bazate pe AI provin din zonele emergente ale Europei. Start-up-ul romanesc XVision, finalist al programului de accelerare Health Venture Lab 2018 al EIT Health, a dezvoltat o solutie software care foloseste algoritmi de inteligenta artificiala pentru a ajuta radiologii in sarcinile lor de zi cu zi. Chifor Research lucreaza la imbunatatirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, utilizand retele neuronale in procesarea imaginilor ultrasonografice in scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achizitionate. Un alt proiect romanesc, sistemul pentru ecografii transtoracice dezvoltat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, participant in cadrul programului EIT Health RIS Innovation Call 2020, foloseste algoritmi de inteligenta artificiala pentru diagnosticare, monitorizare si analiza a ecografiei transtoracice pentru bolile pulmonare difuze.
Brainscan, un start-up din Polonia foloseste inteligenta artificiala pentru a imbunatati eficienta interpretarilor tomografiilor cerebrale, prin integrarea instrumentelor pentru clasificarea, localizarea si compararea modificarilor patologiei cerebrale in fluxul de lucru radiologic. Un alt exemplu de succes este start-up-ul Italian PatchAI, prima platforma cognitiva pentru colectarea si analiza predictiva a datelor raportate de pacient in studiile clinice, integrand un asistent virtual bazat pe AI care imita conversatiile umane, pentru a motiva pacientii si pentru a spori complianta la protocolul de studiu. In Ungaria, InSimu a dezvoltat o solutie care permite medicilor si studentilor la medicina sa faca practica pe pacienti virtuali, punand astfel diagnostice intr-o situatie care simuleaza realitatea. Proiectul maghiar Sineko urmareste sa revolutioneze teleradiologia la nivel international cu ajutorul software-ului sau GRAID care traduce rapoartele radiologice. In Portugalia, iLof, castigatorul programului EIT Health Jumpstarter 2019 si Wild Card 2019 a creat o biblioteca de amprente optice in cloud, alimentata de tehnologii precum fotonica si AI, care asigura urmarirea neinvaziva, screening-ul si stratificarea pentru descoperirea medicamentelor adaptate nevoilor fiecarui studiu clinic.
„Inteligenta artificiala incepe sa faca parte tot mai mult dintre uneltele pe care atat medicii cat sistemul medical le au la dispozitie. Echipa FreshBlood Health Tech impreuna cu EIT Health are ca prioritate identificarea si sustinerea inovatorilor care dezvolta proiecte in domeniul sanatatii, inclusiv solutii bazate pe inteligenta artificiala. Exista tot mai multe dovezi ca tratamentul si diagnosticarea pot fi mai eficiente si precise cu ajutorul AI, iar adoptarea acestor solutii poate contribui semnificativ la sustenabilitatea sistemelor de sanatate”, a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EIT Health Hub la FreshBlood Health Tech.
Pe langa acumularea de noi competente, o mai buna implicare a cadrelor medicale in fazele incipiente ale dezvoltarii solutiilor AI a fost, de asemenea, identificata ca o necesitate esentiala. In prezent, 44% dintre cei chestionati, alesi special pentru interesul manifestat fata de inovatia medicala si AI, nu au fost niciodata implicati in dezvoltarea sau implementarea unei solutii AI.
Citeste si: Digital health: Aplicatii de mobil recomandate specialistilor medicali – Partea 2
„Inteligenta artificiala are un potential enorm de imbunatatire a productivitatii si eficientei in sistemele de sanatate si de a le face mai sustenabile, dar, mai important, are potentialul de a oferi rezultate mai bune pentru pacienti. Poate face acest lucru in mai multe moduri, de la o preventie mai buna, pana la a permite practicienilor din domeniul sanatatii sa ofere mai mult timp ingrijirii directe a pacientilor. Acest raport comun ofera factorilor de decizie indrumare pentru a-si defini viziunea asupra AI si de a dezvolta si implementa abordarea potrivita pentru organizatia lor sau sistemul de sanatate”, a declarat Dr. Angela Spatharou, Partener la McKinsey si co-autor al raportului.
In timpul interviurilor cu factorii de decizie a fost accentuata urgenta in dezvoltarea si extinderea pregatirii profesionale, la fel si sugestia conform careia sistemele nationale de sanatate ar trebui sa colaboreze cu profesionistii din domeniul sanatatii, mediul academic si industrie pentru a sprijini furnizorii de servicii medicale, in special pe cei care nu sunt suficienti de mari pentru a realiza aceste programe in mod individual. De asemenea, au subliniat importanta asigurarii faptului ca inteligenta artificiala este etica, transparenta si de incredere. Raportul a fost completat de analize macroeconomice despre Viitorul Muncii pentru sistemele europene de sanatate, realizate de catre McKinsey Global Institute (MGI).
Raportul complet este disponibil aici: https://eithealth.eu/our-impact/our-reports/
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.