Ești workaholic? Iată efectele negative ale dependenței de muncă

Ești workaholic? Iată efectele negative ale dependenței de muncă

Cariera sau viața profesională este unul dintre principalele aspecte ale vieții moderne. Oamenii tind să o pună, uneori pe primul loc, neglijându-și o mare parte din viața personală sau deteriorându-și sănătatea. Acest stil de viață este unul pe care multe persoane îl au, mai ales la începutul carierei când vor să avanseze și să crească tot mai mult. Persoanele care îl practică se numesc „workaholici”, adică cei care pun munca în fața oricărui alt aspect.

Cauzele pentru care cineva devine workaholic sunt multiple – este perfecționist, vrea să își depășească statutul, își ia validarea din muncă, are o funcție de conducere cu o responsabilitate mare sau poate pur și simplu se refugiază în munca sa. 

Cu toate acestea, nu doar carierele ar trebui să fie punctele de interes din viață. Munca în exces poate duce la dezechilibre și în loc să îmbunătățească viața profesională, o va afecta atât pe cea personală, cât și cariera.

Iată care sunt „călcâiele lui Ahile” ale muncii în exces, dar și cum poți să scapi de cercul vicios, dacă te afli în el.

Citește și Lucrezi mult peste program? Iata ce ar trebui sa stii despre orele suplimentare!

Efecte în viața personală

Instabilitate emoțională

Dacă ai mindset-ul acela că trăiești în weekend, sau nici măcar atunci, e clar că te numeri printre cei care muncesc prea mult. Acest lucru nu poate să îți aducă beneficii sănătății mintale. Un studiu arată că cei care lucrează aproximativ 11 ore pe zi sunt mult mai predispuși să aibă episoade depresive majore de-a lungul vieții, față de cei care lucrează 7-8 ore. 

Probleme cu somnul

Când lucrezi mult, problemele cu somnul apar. Dacă majoritatea zilei o petreci gândindu-te la problemele de la serviciu, când te pui în pat nu vei putea să te deconectezi pur și simplu. Va trebui să îți dai un timp între concentrare completă și repaus pentru ca mintea ta să aibă o tranziție normală. Dar efectele lipsei somnului se pot traduce și în boli precum diabetul sau boli de inimă.

Îți poate afecta ritmul cardiac 

Stresul cauzat de muncă sau munca în exces vor cauza eliberarea hormonului cortizol care este dăunător inimii. Acest lucru poate crește riscul de accident vascular cerebral, boli coronariene, diabet de tip 2 și chiar cancer.

Te poate determina să ai obiceiuri nesănătoase

În afară de riscurile pe care le are asupra sănătății,  studiile arată că munca în exces poate duce și la obiceiuri nesănătoase. Institutul Finish of Occupational Health a publicat cel mai mare studiu realizat vreodată despre corelația dintre tiparele de lucru și consumul de alcool. 

Conform acestuia, numărul ore ideal de lucru pe săptămână este de 48. Cu cât acesta crește, cu atât riscul de a consuma alcool este mai ridicat. Consumul ridicat de alcool este definit la mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru femei și 21 de băuturi pe săptămână pentru bărbați.

Citește și Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie

Efecte în viața profesională

Productivitatea ta stagnează

Chiar dacă ți-ai crescut orele muncite, probabil productivitatea nu îți va crește. Nu fiecare oră din zi poate fi productivă. Încearcă să faci o listă de sarcini în fiecare zi ca să știi mereu prioritățile și să nu consideri că totul este prioritar. 

Faci greșeli mult mai des

Munca excesivă și stresul reprezintă o combinație explozivă și duce la mai multe greșeli, iar în domeniul medical acestea se măsoară în vieți omenești. Suprasolicitarea duce la gestionarea neprofesionistă a emoțiilor și chiar la răniri fizice din cauza neatenției.

Îți afectează relațiile profesionale

Când ești obosit, neproductiv și petreci mult timp la serviciu, colegii care îți cer ajutorul sau care au o atitudine nepotrivită ți se pot părea de 2 ori mai dificili decât sunt de fapt. Irascibilitatea ta va crește tot mai mult deoarece va părea că depui cel mai mult efort, mai ales dacă ei nu lucrează la fel de mult și nu prioritizează munca la nivelul la care o faci tu. 

De aceea, există riscul ca mereu să izbucnească câte un conflict cu o persoană de la serviciu și să întreții mereu antipatii. Vei ajunge să ai relații foarte neprofesioniste și prietenii de altădată să nu îți mai fie aproape. 

Ce să faci ca să ieși din cercul vicios

Ia pauze mai dese

Dacă jobul îți permite, ia pauze mai dese și ieși pe terasă sau chiar plimbă-te 5 minute în preajma clădirii sau relaxează-te în zona dedicată din spital sau clinică. Dacă jobul tău presupune să stai mult pe scaun, ridică-te, dar dacă petreci mult în picioare, așează-te confortabil cu o ceașcă de ceai sau de cafea în mână.

Practică mindfulness

Midfulness-ul este o tehnică de meditație antică ce presupune schimbarea sinelui și atingerea serenității folosind resursele proprii. Practicând mindfulness-ul, îți schimbi gândurile și comportamentele, consolidezi sinapsele creierului și ajuți la neuroplasticitate. Meditația are potențialul să influențeze funcționalitatea creierului, structura și modelele sale de gândire.

Dacă ai timp, practică cele câteva minute de meditație într-un loc ferit de zgomot sau ochi curioși, sau acasă, seara.

Citește și Epuizare la locul de munca? 5 semne principale de sindrom burnout la medicii specialisti

Prioritizează activitățile relaxante în timpul liber

Într-adevăr, este greu să te deconectezi de la ceea ce faci, mai ales dacă te pasionează. Dar trebuie să separi viața astfel încât să îți iei bucuriile din mai multe locuri. Încearcă să ai un hobby, să faci sport sau să petreci timp cu prietenii și familia, chiar și câteva ore pe săptămână. 

Concluzie

Avansarea în carieră nu ar trebui să te îmbolnăvească, să te slăbească sau să îți afecteze relațiile. Chiar dacă e greu să o faci dintr-o dată încearcă să faci treptat schimbarea către un echilibru și să lucrezi 8 ore pe zi. Nu uita că ești mai productiv dacă ești fericit, sănătos, și ai prietenii aproape să te sprijine.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment