HR în sistemul medical: Care sunt tendințele de recrutare în 2021

HR în sistemul medical: Care sunt tendințele de recrutare în 2021

Angajații competenți reprezintă o resursă de neprețuit pentru orice organizație care vrea să aibă succes, de aceea resursele umane trebuie aliniate cu cele mai noi trenduri în domeniu, dar și pentru că tehnologia a evoluat foarte mult și departamentele de HR trebuie să se adapteze la cerințele impuse de către pandemia de COVID-19 și să refacă ordinea priorităților.

La ora actuală, tendințele sunt către inteligența artificială, diversitate, economii, HR cloud-based și dezvoltarea abilităților, ceea ce forțează managerii să implementeze strategii corporate și să îmbunătățească procesul recrutării.

În acest sens, iată care sunt cele mai importante direcții în recrutare, în 2021, cu care orice profesionist trebuie să se familiarizeze, inclusiv cei din sistemul medical:

Promovarea diversității și a incluziunii

Cultura companiei are un rol esențial, dar ea trebuie adaptată astfel încât să ofere angajaților o experiență pozitivă, iar cum România este deja o țară cosmopolită, în care mulți oameni din alte țări vin tocmai pentru a face facultatea de medicina, aceasta fiind mai ieftină și mai bună, viitorii angajați ajung să fie de diverse rase, vârste, genuri, orientări sexuale și culturi, dar aceste lucruri nu trebuie să reprezinte o piedică pentru crearea unei echipe puternice. 

Profesioniștii din HR trebuie să contribuie la realizarea unui mediu în care toată lumea să se simtă egală și să-și poată exprima propriile opinii, deoarece studiile arată că o cultură incluzivă a făcut ca angajații să fie cu până la 56% mai performanți și să existe chiar și cu 50% mai puține cazuri de malpraxis.

Telemunca

Pandemia de Coronavirus a schimbat modul în care se acordă consultațiile, respectiv din ce în ce mai multe clinici au început să ofere servicii online de telemedicina pentru cazurile minore, ce pot fi diagnosticate de la distanță, chiar dacă unele specialități nu se pretează. Acest lucru înseamnă apariția unui program de muncă mai flexibil, care duce la mai puțin absenteism, cu medici disponibili online prin Zoom, Skype, WhatsApp, Facebook și alte platforme de socializare, dar și mail, atunci când este nevoie de ei. 

În 2021, multe companii oferă sistemul de muncă remote ca și oportunitate full-time, metodă prin care departamentele de HR au găsit soluția pentru a menține motivatia angajatilor.

Citește și Departamentul de HR | Rolul său în industria medicală

Cultivarea gândirii critice și a abilităților digitale

Au trecut de mult zilele în care educația formală și experiența în câmpul muncii erau singurele criterii de angajare. 

Anul 2021 forțează angajații departamentelor de HR ca pe lângă capacitatea de sinteză, de unde reiese o anamneză corectă și la obiect, și capacitatea de adaptare și rezistență la stres, necesară pentru a putea face față unor pacienti dificili și aparținătorii acestora, să caute o combinație de abilități, precum cele digitale și analitice.

Programe pentru angajați

Odată cu dezvoltarea rapidă a domeniului și cu competivitatea crescândă, nivelul stresului a crescut, drept pentru care ca să mențină bunăstarea angajaților, managerii de personal trebuie să implementeze programe de wellness prin care angajații să fie ajutați să găsească un echilibru intre viata personala și cea profesionala. Astfel se cresc angajații motivați, implicați și loiali. 

Unele dintre activitățile posibile ar fi oferirea de prânzuri sănătoase gratuite, abonamente la săli de fitness, servcii de consiliere psihologică gratuite, mese festive cu diverse ocazii și ședințe de evaluare periodice online, dar și față în față, atunci când este posibil. De asemenea, angajații trebuie educați în privința problemelor psihice precum depresia, anxietatea și stresul, pentru a ști cum să le facă față.

Inteligența artificială

Implementarea unor programe care să aleagă automat CV-urile și oferirea de cursuri de specializare online, disponibile oricând, oricui, este esențială, așa cum este și apelarea la cel puțin un tip de Inteligență Artificială (AI), care elimină subiectivismul și promovează recompensele oferite pe merit, ajutând HR-ul în trainingurile personalului, integrarea în grup a noilor veniți, efectuarea rapoartelor de performanță, realizarea salarizării și administrarea datelor.

Te-ar putea interesa și Piata fortei de munca din domeniul sanatatii are nevoie imediata de competente legate de Inteligenta Artificiala

Creativitate în recrutare și sisteme de training

Adesea, angajații departamentelor de recrutare se plâng de faptul că nu găsesc candidați talentați, dar aceștia trebuie să se adapteze dacă vor să umple posturile vacante.

În acest sens, pe lângă implementarea AI-urilor, managerii dintr-o firmă pot apela la o agenție specială de recrutare, pot asimila sisteme de management sau programe care să faciliteze trainingurile și workshopurile pentru cei care au trecut primii pași ai procesului de recrutare și să găsească candidați prin intermediul platformelor de recrutare precum MEDIjobs, ca mai apoi să implementeze programe de mentorship pentru retenția angajatilor

Printre programele ce pot fi folosite în acest scop se numără Bridge, GoSkills, Absorb și Moodle.

Traininguri în Virtual Reality (VR) și Augmented Reality (AR)

Odată cu dezvoltarea realității digitale, orice departament, inclusiv cel de HR medical, le poate oferi angajaților ocazia de a se dezvolta și a învăța cele mai noi tehnologii. 

VR și AR au devenit o resursă indispensabilă în 2021, pentru toți cei care vor să se mențină în topul domeniului, în medicină existând oricum dintotdeauna nevoia de a învăța lucruri noi.

Independență în economia de piață

Angajații din departamentul HR ar trebui să știe că noile generații preferă să aibă un echilibru între viața profesională și cea personală, lucru realizabil prin intermediul unui program cât se poate de flexibil și unde specialitatea o permite, chiar muncă remote.

În plus, acolo unde este neapărată nevoie de prezența doctorului în cabinet, tinerii preferă să consulte și să opereze independent, fără să mai stea prea mult timp sub aripa unui mentor, cum era în trecut. 

Acum se optează foarte mult pentru medicina de familie, cea sportivă și medicina muncii, tocmai pentru că acestea permit un orar de aproximativ 8 ore pe zi, tinerii fiind dispuși să investească mai mult timp doar în propriul cabinet. De aceea, cei din HR și liderii echipelor trebuie să găsească moduri în care să recruteze eficient, pentru a nu pierde nici timpul lor, dar nici pe cel al candidaților, iar mai apoi să implementeze programe de retenție a celor mai buni specialiști.

Esențial în 2021 este nu doar să fie găsit omul potrivit la momentul potrivit ci și să se creeze un mediu de lucru primitor, care să-i facă pe angajați să fie loiali și pe pacienți să apeleze cu încredere la serviciile oferite de clinică, cabinet sau spital.

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment