Halucinogenele si substantele disociative – ce sunt si cat de raspandit este consumul acestora?

Halucinogenele si substantele disociative – ce sunt si cat de raspandit este consumul acestora?

Ce sunt halucinogenele si substantele disociative?

Halucinogenele sunt o clasa de substante care provoaca halucinatii (distorsiuni profunde in perceptia realitatii unei persoane). Halucinogenele se gasesc in unele plante si ciuperci (sau extracte ale acestora) sau pot fi sintetizate de om si sunt impartite in general in doua mari categorii: halucinogene clasice (cum ar fi LsD) si substante disociative (cum ar fi PCP, fenciclidina). Atunci cand sunt sub influenta oricarui tip anterior mentionat de substanta, utilizatorii raporteaza adesea schimbari emotionale rapide si intense si vad imagini, aud sunete si simt senzatii care par reale, dar nu sunt.

In timp ce mecanismele exacte prin care halucinogenele si substantele disociative induc aceste efecte nu sunt inca intelese in mod clar, cercetarile sugereaza ca acestea actioneaza cel putin partial prin perturbarea temporara a comunicarii intre sistemele de neurotransmitatori din creier si maduva spinarii care regleaza starea de spirit, perceptia senzoriala, somnul, foamea, temperatura corpului, comportamentul sexual si controlul muscular.

Halucinogene clasice si substantele disociative

Halucinogenele clasice

LSD

LSD (dietilamida acidului lisergic), este una dintre cele mai puternice substante halucinogene. E fost sintetizat din acidul lisergic, un compus derivat dintr-o ciuperca. LSD-ul este initial produs sub forma cristalina, care poate fi apoi utilizata pentru a produce tablete cunoscute sub numele de „microdots” sau patrate subtiri de gelatina numite „window panes”. Poate fi, de asemenea, diluat cu apa sau alcool si vandut in forma lichida. Cea mai comuna forma este insa hartia imbibata cu LSD perforata in patrate mici individuale, cunoscute sub numele de „blotters”.

Psilocibina

Psilocibina (esterul fosforic al 4-hidroxi-N,N-dimetiltriptaminei) este extrasa din anumite tipuri de ciuperci gasite in regiunile tropicale si subtropicale din america de sud, Mexic si Statele Unite. In trecut, psilocibina era ingerata in timpul ceremoniilor religioase de catre indigenii din Mexic si America Centrala. Psilocibina este consumata in forma uscata sau proaspata, amestecata cu alimente sau preparata intr-un ceai si produce efecte similare cu LSD-ul.

Peyote

Peyote, cunoscut si sub numele de “butoni de mescal”, este un mic cactus fara spini, cu mescalina ca princpiu activ halucinogen. A fost folosit de catre indigenii din nordul Mexicului si din sud-vestul Statelor Unite ca parte a ceremoniilor religioase. Partea de sus sau „coroana” cactusului peyote are butoane in forma de disc care sunt decupate, uscate si de obicei mestecate sau inmuiate in apa pentru a produce un lichid intoxicant. Deoarece extractul este atat de amar, unii utilizatori o consuma sub forma de ceai, fierband planta timp de cateva ore. Mescalina poate fi produsa si prin sinteza chimica.

DMT

DMT (dimetiltriptamina), cunoscuta si sub numele de “Dimitri”, este o substanta chimica halucinogena puternica care se gaseste in mod natural la unele specii de plante amazoniene (vezi „ayahuasca”) si, de asemenea, sintetizata in laborator. DMT sintetica ia de obicei forma unei pulberi cristaline albe si este de obicei consumata prin vaporizare sau fumat.

Ayahuasca

Ayahuasca este un halucinogen fabricata dintr-una sau mai multe plante amazoniene care contin DMT (ingredientul psihoactiv primar) impreuna cu un alcaloid natural care impiedica descompunerea normala a DMT in tractul digestiv. Ceaiul ayahuasca a fost utilizat in mod traditional pentru vindecare si scopuri religioase in culturile indigene din America de Sud, in principal in regiunea amazonului.

Substantele disociative

PCP

PCP sau fenciclidina a fost initial dezvoltata in anii ’50 ca anestezic general. Desi poate fi gasita intr-o varietate de forme, inclusiv tablete sau capsule, acesta este de obicei vanduta sub forma de lichid sau pulbere. PCP este consumata prin prizare, fumat, injectare sau inghitire. Uneori este fumata dupa ce a fost presarata cu marijuana, tutun sau patrunjel.

Ketamina

Ketamina este o substanta disociativa folosit in prezent ca anestezic atat in cazul oamenilor, cat si in cazul animalelor. O mare parte din ketamina vanduta pe strada este sustrasa din cabinetele veterinare. Desi este fabricata sub forma unei solutii injectabile, ketamina se izoleaza prin evaporarea apei, pentru a forma o pulbere care este apoi prizata sau comprimata in pastile pentru utilizare ilicita. Deoarece ketamina este inodora, fara gust si induce amnezie, uneori este adaugata fraudulos in diverse bauturi in vederea facilitarii agresiunilor sexuale.

Dextrometorfanul

Dextrometorfanul (DXM), cunoscut si sub denumirea de “robo”, este o substanta activa care suprima tusea si care este adesea utilizat abuziv de adolescenti si adulti tineri. Cele mai frecvente surse de DXM sunt siropul de tuse, care contine in mod obisnuit in jur de 15 mg de DXM per lingurita si comprimatele, care contin de obicei 20 mg de DXM per comprimat. Medicamente care contin DXM pot contine, de asemenea, antihistaminice si decongestionante nazale.

Salvia divinorum

Salvia divinorum este o planta psihoactiva comuna sudului Mexicului si Americii Centrale si de Sud. Salvia divinorum este ingerata de obicei prin mestecarea frunzelor proaspete sau prin consumul de sucuri ce contin extracte din aceasta planta. Frunzele uscate de salvia pot fi, de asemenea, fumate sau vaporizate si inhalate.

Cat de raspandita este utilizarea abuziva de halucinogene si sbstante disociative?

Conform studiului National din 2013 privind consumul de droguri si sanatate publica, 229 000 de americani cu varsta de 12 ani si mai mare, au raportat utilizarea curenta a LSD si 33 000 de persoane au raportat utilizarea curenta a PCP (substance abuse and Mental Health services administration). Printre liceeni, salvia divinorum a fost semnificativ mai populara decat LSD sau PCP, conform sondajului Monitoring the Future din anul 2009. Utilizarea cu un an in urma a fost raportata la 5.9% din populatie pentru salvia divinorum, 2.7% pentru LSD si 1.3% pentru PCP. Din fericire, in 2014, ratele au scazut semnificativ pentru salvia divinorum, la 1.8 %.

In timp ce utilizarea regulata a substantelor halucinogene si disociative in general a ramas relativ scazuta in ultimii ani, un studiu a raportat ca Statele Unite se situeaza pe primul loc intre 36 de tari in ceea ce priveste proportia de elevi de liceu care au folosit vreodata LSD sau alte halucinogene in viata lor (6 % fata de 2% in Europa).

In plus, turismul catre amazon in scopul utilizarii ayahuasca a devenit din ce in ce mai popular in randul americanilor si europenilor in ultimii ani, iar utilizarea ayahuasca a fost raportata si in marile orase din Brazilia si din strainatate. 

Bibliografie:

Barbosa PC, Mizumoto s, Bogenschutz MP, strassman RJ. Health status of ayahuasca users. Drug test anal. 2012; 4(7-8):601-609.

Barker sa, Mcilhenny EH, strassman R. a critical review of reportsof endogenous psychedelic N, N-dimethyltryptamines in humans: 1955-2010. Drug test anal. 2012; Jul-aug;4(7-8):617-35.

Bogenschutz MP, Pommy JM. therapeutic mechanisms of classic hallucinogens in the treatment of addictions: from indirect evidence to testable hypotheses. Drug test anal. 2012;4(7-8):543-555.

Bonson KR. Hallucinogenic drugs. in: Encyclopedia of Life sciences. United Kingdom: Nature Publishing Group; 2001.

Cunningham CW, Rothman RB, Prisinzano tE. Neuropharmacology of the naturally occurring kappa-opioid hallucinogen salvinorin a. Pharmacol Rev. 2011;63(2):316-347.

Gilmore Ht. Peyote use during pregnancy. s D J Med. 2001;54(1):27-29.

Halpern JH, sherwood aR, Hudson Ji, Yurgelun-todd D, Pope HG Jr. Psychological and cognitive effects of long-term peyote use among Native americans. Biol Psychiatry. 2005;58(8):624-631.

Hibell B, Guttormsson U, ahlström s, et al. the 2011 EsPaD Report: substance Use among students in 36 European Countries. stockholm, sweden: the swedish Council for information on alcohol and Other Drugs (CaN); 2012.

Johnston LD, O’Malley PM, Bachman JG, schulenberg JE. Monitoring the Future national results on drug use: 1975-2014. Overview of key findings on adolescent Drug Use. ann arbor, Mi: institute for social Research, the University of Michigan; 2014.

Morgan CJ, Curran HV, independent scientific Committee on Drugs. Ketamine use: a review. addiction. 2012;107(1):27-38.

Morris BJ, Cochran sM, and Pratt Ja. PCP: from pharmacology to modelling schizophrenia. Curr Opin Pharmacol. 2005;5(1):101-106.

Nichols DE. Hallucinogens. Pharmacol ther. 2004; 101(2):131-181.

Passie t, Halpern JH, stichtenoth DO, Emrich HM, Hintzen a. the pharmacology of lysergic acid diethylamide: a review. CNs Neurosci ther. 2008;14(4):295-314.

schindler Ea, Dave KD, smolock EM, aloyo VJ, Harvey Ja. serotonergic and dopaminergic distinctions in the behavioral pharmacology of (+/-)-1-(2,5-dimethoxy-4-iodophenyl)-2- aminopropane (DOi) and lysergic acid diethylamide (LsD). Pharmacol Biochem Behav. 2012;101(1): 69-76.

substance abuse and Mental Health services administration. Results from the 2013 National survey on Drug Use and Health: summary of National Findings. Rockville, MD: substance abuse and Mental Health services administration; 2014. HHs Publication No. (sMa) 14-4887. NsDUH series H-49.

Winstock aR, Kaar s, Borschmann R. Dimethyltryptamine (DMt): prevalence, user characteristics and abuse liability in a large global sample. J Psychopharmacol. 2014;28(1):49-54.

Citeste si: Legătura dintre somnifere și riscul de deces

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment