Cu toate ca exista un mare deficit de angajati in unitatile spitalicesti din Romania, inca exista specialisti in recrutare care evita sa angajeze persoanele care nu se tem sa isi arate nevoia de a obtine jobul pentru care au aplicat. Iata de ce este gresit sa elimini un asemenea candidat din lupta pentru job, dar si cum poti evita sa cazi in aceasta capcana!
In ciuda nevoii disperate de a obtine acest job, poate fi vorba despre un angajat foarte bun
E pacat sa elimni din cursa pentru angajare o persoana doar pentru ca ti se pare prea disperata si sa oferi sansa de a primi jobul unei persoane care nu este la fel de competenta. Disperarea nu este egala cu incompetenta, ci apare din nevoia urgenta de a avea un loc de munca si un venit stabil, ceea ce nu este deloc gresit.
Nu este obligatoriu ca persoana care isi doreste cu disperare sa se angajeze sa plece imediat ce primeste o oferta mai buna
Multi specialisti in HR fug de acest tip de candidat pentru ca au senzatia ca disperarea il poate face sa accepte orice job i se ofera, nu ca isi doreste neaparat jobul pentru care este intervievat. Totodata, candidatii disperati sa fie angajati par capabili sa plece imediat ce primesc o oferta mai buna, ceea ce nu este tocmai adevarat.
Un candidat dornic sa fie angajat nu este neaparat dispus sa minta pentru a fi angajat
Cand mergem la un interviu de anagajare, toti ne dorim, intr-o anumita masura sa primim jobul respectiv. Asta nu inseamna insa ca am minti cu privire la aptitudinile, experienta sau studiile avute. Asadar, de ce am crede ca o persoana care are nevoie neaparat sa primeasca un job ar minti pentru a convinge angajatorul sa o angajeze?
Un candidat disperat poate fi un angajat exemplar
Daca situatia in care se afla candidatul in momentul angajarii este cu adevarat disperata, angajatul va ramane recunoscator pentru sansa oferita, ceea ce inseamna ca se va simti dator sa fie un angajat exemplar. Si orice angajator isi doreste sa aiba un asemenea angajat in echipa sa, asa ca de ce sa ratezi aceasta ocazie?
Prioritatea specialistilor in recrutare ar trebui sa fie angajarea unei persoane competente, care isi doreste sa se alature echipei. Asadar, motivele pentru care isi doreste acest job ar trebui sa fie irelevante.
Ce trasaturi ale candidatului ar trebui sa conteze in decizia de angajare a acestuia
In loc sa analizeze disperarea candidatului, specialistii in HR ar trebui sa acorde atentie urmatoarelor trasaturi:
- Adaptabilitatea candidatului – candidatul pare o persoana care se dapteaza usor. Aceasta trasatura este foarte importanta cand un nou angajat trebuie sa se integreze in colectivul deja format.
- Curiozitatea acestuia – daca persoana intervievata pune multe intrebari cu privire la companie si job, e un semn bun. Asta pentru ca cei dispusi sa invete cat mai multe se dovedesc a fi angajati care fac performanta.
- Abilitatea de a lucra in echipa – mai ales in domeniul medical, munca in echipa este vitala. Asadar, candidatul ar trebui sa fie capabil sa lucreze in echipa.
- Dorinta de a se dezvolta – este important ca persoana angajata sa isi doreasca sa evolueze intrucat odata cu evolutia persoanala, creste si eficienta acesteia la locul de munca.
- Corectitudinea – un angajat ideal este, inainte de toate, corect. Acesta isi face treaba in mod responsabil, isi recunoaste greselile si este capabil sa faca diferenta dintre bine si rau ori dintre corect si gresit.
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.