Ghid pentru studenti: 13 tehnici pentru a-ti spori productivitatea

Ghid pentru studenti: 13 tehnici pentru a-ti spori productivitatea

Productivitate, bat-o vina! Fie te pregătești pentru admiterea la medicină, fie ești deja student, și sunt momente când te simți copleșit de cantitatea de informație pe care trebui să o asimilezi, dar și de ritmul rapid în care se derulează cursuri, workshop-uri, conferințe și voluntariate. Parcă ai vrea să iei parte la tot, nu?

Nu e imposibil, să știi! Totul ține de rigurozitatea unui plan, dar și de tehnicile de sporire a productivității, iar noi te vom ajuta cu câteva modalități deja testate de noi.

1. Respectă-ți timpul!

Timpul este cea mai importantă resursă. Nu o spunem doar noi, o spune toată lumea. E important să devii selectiv cu activitățile care îți ocupă timpul și să prioritizezi în funcție de nevoile tale. De exemplu, în loc să Netflix and chill jumătate din ziua ta, mai bine alegi să urmărești un documentar pe nișa ta de activitate sau să urmărești interviuri și studii de caz de la cei ce urmează să devină sau îți sunt deja profesori.

2. Fără multitasking, ci singletasking

Vremea în care multitasking-ul era apreciat a apus. Cu cât încerci să îți îndrepți atenția către mai multe task-uri, cu atât va dura mult mai mult timp să le finalizezi și nici nu vor fi realizate la cea mai bună capacitate. Fă-ți o listă cu task-uri, începe cu cel mai dificil pentru că pe parcursul orelor îți va scădea concentrarea și nu începe niciodată un task nou până nu îl finalizezi pe cel anterior.

3. Nu îți fracționa orele de studiu

Este dovedit faptul că avem nevoie de 15 minute pentru a intra în mindset-ul de lucru/învățare, în cazul în care suntem întrerupți. Este ideal ca atunci când îți planifici orele de studiu, să le faci în așa fel încât să nu întrerupi studiatul cu alte activități. Acest lucru se aplică și în cazul Social Media. Ține telefonul departe de tine și anunță-ți prietenii că nu vei fi online o anumită perioadă de timp. Cu siguranță vor înțelege.

4. Setează-ți deadline-uri realiste

Dar setează-le. Deadline-urile te ajută să îți setezi obiective mult mai ușor și te vor motiva să te încadrezi în timpul stabilit. De asemenea, să ai un timeline de studiu/lucru, te va ajuta sa ai si o privire de ansamblu asupra planului și să îl ajustezi pe parcurs, pentru a deveni mai productiv. În altă ordine de idei, la fel de important este să fii realist cu privire la deadline-urile pe care ți le pui singur, pentru că dacă ceri prea mult de la tine, riști să fii dezamăgit în final pentru că ai visat la obiective mult prea îndrăznețe.

5. Folosește tehnologia în favoarea ta

Suntem siguri că ai o memorie bună și antrenată, însă nu merită să fie încărcată cu informații care pot fi lejer asimilate de smart device-uri. Pune remindere pe telefon atunci când vrei să îți aduci aminte de ceva sau vrei să îți setezi pauze între orele de lucru/studiu. Sunt o mulțime de aplicații care te pot ajuta să te organizezi.

6. Decoperă intervalul cel mai productiv pentru tine

În medie, oamenii sunt mult mai productivi dimineața, atunci când sunt odihniți și gata pentru a asimila informații noi. Evident că sunt și excepții de la acest bioritm, iar fiecare este liber să își organizeze ziua după bunul plac. E important să îți dai seama ce interval este mai productiv pentru tine și să te organizezi în funcție de asta. Altfel, poate deveni frustrant să încerci să înveți la anumite ore care pentru tine nu funcționeaza.

7. Creează-ți un mind map

Sau mai multe. Pentru fiecare materie. Un mind map, după cum îi spune și numele, reprezintă o hartă a minții, dar poate fi replicată, de fapt, în mai multe moduri. În momentul în care te simți copleșit și ai senzația că în mintea ta e un haos, deschide laptopul, caută un soft gratuit pentru crearea unui mind map și începe să creionezi și să pui în ordine și pe categorii toate gândurile și ideile pe care le ai.

8. Nu uita să mai iei și pauze din când în când

A fi student la medicină nu te transformă automat într-un martir. A lua pauze de la învățat este tot o tehnică de sporire a productivității, pentru că dacă îți vei obosi creierul și corpul, cu siguranță nu vei mai da randament. Când spunem pauze, ne referim la timp petrecut cu prietenii sau familia, timp petrecut în natură sau sport, nu TV, Internet sau video gaming. Ai nevoie de activități cu adevărat reconfortante pentru fizic și psihic.

9. Cafeina e bună, dar să nu facem abuz!

Nicio extremă nu este bună, iar în loc să ne ajutăm creierul să funcționeze mai ușor, îl facem să devină agitat și puțin amețit, dacă facem abuz de cafeină. Mai bine îl menții hidratat cu apă, fructe și o alimentație foarte bună, bogată în alimente care să ne ajute memoria și puterea de concentrare: nuci, semințe, avocado, fructe de pădure, pește gras, broccoli sau cereale integrale.

10. Alege un sistem care să te ajute pe tine

Există mai multe sisteme de studiu, dar e important să afli care ți se potrivește ție. Fă un research, apoi testează o perioadă mai multe sisteme. De exemplu,  sistemul Pomodoro presupune să lucrezi concentrat pe o singură sarcină timp de 25 de minute, urmate de alte 5 minute pauză, și tot așa. Un alt sistem bazat pe viziunea lui Peter Drucker, care presupune să lucrezi concentrat pe o singură sarcină 50 de minute, urmate apoi de 10 minute pauză, un sistem similar cu felul în care sunt concepute orele de studiu din timpul școlii.

11. Alternează spațiile de lucru!

Sunt studenți care învață mult mai ușor individual, în spațiile personale, înconjurați de obiectele care îi fac să se simtă confortabil, dar și studenți care se simt mult mai bine în grupurile de studii, la bibliotecă sau într-o cafenea liniștită, unde toată lumea lucrează și este instalată o atmosferă motivațională. Descoperă ce mediu îți face mai bine și caută spațiul care te ajută să te concentrezi!

12. Invață într-un spațiu ordonat

Indiferent unde alegi să înveți, ai grijă ca spațiul să fie ordonat. Nu degeaba se spune că mintea îți va fi la fel de organizată precum îți este biroul. Nu aglomera spațiul de lucru cu obiecte inutile, păstrează lângă tine strict materia de lucru și alte instrumente care pot ajuta – post-it-uri, creioane colorate etc.

13. Recompensează-te!

Sigur ai prieteni studenți la medicină. Ce ar fi să vă motivați reciproc, prin crearea unei mici competiții, iar la final vă recompensati cu ceva ce vă place amândurora să faceți: un film, un city break sau altele? Sistemul de recompense funcționeză pentru că e important să fim conștienți și să celebrăm micile victorii! Cum am spus mai sus, studenția la medicină poate fi la fel de frumoasă ca oricare alta.

Acestea fiind spuse, ia-ți timpul necesar pentru a interioriza toate sfaturile noastre, testează ce ți se potrivește cel mai bine și privește orice provocare într-o notă pozitivă și constructivă. Mult spor!

Despre Autor

Cristiana Cornea

Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.

Facebook Comment