Ghid 2021: Pașii de înscriere pentru a doua specialitate. Acte necesare pentru dosar

Ghid 2021: Pașii de înscriere pentru a doua specialitate. Acte necesare pentru dosar

Nu este chiar ușor să optezi pentru înscrierea în a doua specialitate medicală. Medicina este grea, așa cum bine știu mulți oameni, pasionați sau nu de domeniu. De altfel, și rezidențiatul în sine este o etapă lungă și anevoioasă pentru orice viitor medic specialist. 

Într-adevăr, sunt mulți cei care mărturisesc că sunt anii cei mai frumoși pentru orice student la medicină. Dar nu sunt la fel de mulți cei care doresc să treacă din nou prin aceleași provocări și eforturi. 

Cei care o fac și aleg, totuși, să urmeze un nou rezidențiat sau program de pregătire în a doua specialitate sunt bine întemeiate: 

  • poate ți-ai dat seama după primul rezidențiat promovat că nu e ceea ce-ți doreai cu adevărat; 
  • poate că nu te vezi practicând acel tip de specialitate pe termen lung și nu dorești să pui în pericol sănătatea pacienților din cauza lipsei de interes real;
  • Poate dorești să aprofundezi cât mai bine specialitatea actuală cu una înrudită; 
  • poate au existat evenimente sau probleme personale care nu ți-au permis să faci o schimbare de specialitate ca medic rezident, din timpul primilor ani.

Indiferent de motiv, dacă ești aici, înseamnă că vrei să afli ce înseamnă să urmezi un program în a doua specialitate medicală și ce posibilități ai la îndemână.

De aceea, noi la MEDIjobs ți-am pregătit acest ghid despre pașii de înscriere în a doua specialitate pentru medici, medici stomatologi şi farmacisti specialişti, cât și alte aspecte care contează pentru tine, înainte de-a face marele pas.  

Ce spune legea despre înscrierea în a doua specialitate?

Înscrierea pentru a doua specialitate este reglementată în Ordonanța 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului. 

În primul rând, cei care doresc a doua specialitate, în regim cu taxă, trebuie să fie posesori ai certificatului de medic specialist. Prin urmare, trebuie să fi absolvit rezidențiatul pe prima specialitate înainte de-a alege să urmezi un nou rezidențiat sau program pentru a doua specialitate, contra cost.  

Așa cum prevede Art. 6, alin. (1) din Ordonanța 18/2009, “Niciun medic, medic dentist sau farmacist nu poate fi în același timp rezident în mai multe specialități sau în forme de rezidențiat distincte.”

Când și cum se face înscrierea?

Metodologia privind înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate pentru medici, medici stomatologi şi farmacişti specialişti se publică pe site-ul Ministerului Sănătății înaintea sesiunilor organizate de Ministerul Sănătății, de obicei de două ori pe an

Facultatea de medicină și farmacie din fiecare centru universitar propune numărul de locuri, pe specialități, pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, pentru fiecare din sesiunile organizate de Ministerul Sănătății.

Citește și: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți

Înscrierea pentru a doua specialitate se face prin următoarele două moduri:

  1. prin susținerea unui nou concurs de rezidențiat, cu respectarea prevederilor legale;
  2. prin înscrierea la programul de pregătire în a doua specialitate, pentru oricare dintre specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, conform facultății absolvite.

Ambele modalități sunt disponibile în regim cu taxă, iar candidații trebuie să obțină avizul instituțiilor de învățământ medical superior pentru înscriere, într-o anumită perioadă specificată de MS pe site-urile oficiale. 

Totuși, conform Art. 21 din aceeași Ordonanță, “posesorii certificatului de specialist în specialități asimilate efectuează pregătire în specialitatea de asimilare, fără concurs de rezidențiat și fără taxă.”

Înscrierea pentru a doua specialitate în 2021

Anul acesta, sesiunile de înscriere la programul de pregătire în cea de-a doua specialitate au loc în iunie 2021 (prima sesiune) și noiembrie 2021 (a doua sesiune din an). Conform metodologiei publicate de MS:

“Programul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă se efectuează cu frecvenţă şi are durată totală, curriculum de pregătire şi barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice identice cu cele prevăzute pentru programul de pregătire prin rezidenţiat. Programul asigură acelaşi nivel şi aceeaşi calitate a pregătirii de specialitate ca şi programul de rezidenţiat în specialitatea respectivă.

Stagiile de pregătire efectuate în prima specialitate, similare ca durată şi conţinut, care se regăsesc în curriculumul de pregătire al celei de a doua specialităţi, se pot echivala.

Echivalarea se face de către instituţiile de învăţământ superior medical care organizează program de rezidenţiat în specialitatea respectivă şi sunt transmise Ministerului Sănătăţii, care stabileşte durata şi modulele necesare finalizării  pregătirii.”

Te-ar putea interesa și: Rezidențiat în străinătate: ce pași să urmezi?

Numărul de locuri în cea de-a doua specialitate în iunie 2021

În ceea ce privește numărul de locuri în a doua specialitate în iunie 2021 pentru fiecare universitate de medicină și farmacie, propus pentru înscrierea la programul de pregătire în cea de-a doua specialitate medicală, din sesiunea iunie 2021: 

  • București: 680 de locuri, cele mai multe în specialitățile: chirurgie generală, boli infecțioase, medicină internă, cardiologie, farmacie generală, ortopedie și traumatologie, pediatrie, endocrinologie, geriatrie și gerontologie, dermatovenerologie – lista completă aici;
  • Galați: 150 de locuri, cele mai multe în specialitățile:  farmacie generală, medicină de familie, ortopedie și traumatologie, radiologie și imagistică medicală
  • Timișoara: 136 de locuri, cele mai multe în specialitățile: medicină de laborator, medicină internă, boli infecțioase, neurologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, oncologie și hematologie pediatrică
  • Iași: 134 de locuri, cele mai multe în specialitățile: psihiatrie, protetică dentară, sănătate publică și management, pediatrie, nefrologie, cardiologie, epidemiologie, dermatovenerologie, 
  • Cluj-Napoca, 130 de locuri, cele mai multe în specialitățile: farmacie generală, chirurgie generală, medicină internă, cardiologie, laborator farmaceutic, medicină de familie, pneumologie.

Verifică întreaga listă de locuri pentru a doua specialitate în 2021, în fiecare oraș, aici.

Instituţiile de învăţământ medical superior au afișat aceste liste de locuri pe specialităţi propuse pentru efectuarea pregătirii în cea de-a doua specialitate, în regim cu taxă, cu menţionarea coordonatorilor programului de pregătire la data de 15.06.2021. Acest lucru se aplică înainte de fiecare sesiune de înscriere. 

Candidații pot obține avizul instituţiilor de învăţământ medical superior privind înscrierea la programul de pregătire, pe specialitățile și locurile propuse pentru această sesiune, în perioada 15.06.2021-24.06.2021 inclusiv

De regulă, avizele sunt eliberate în baza cererii către rector privind specialitatea solicitată şi acordul scris al coordonatorului specialităţii respective în original.

Perioada de înscriere a dosarelor

Pentru sesiunea de înscriere din iunie 2021: Dosarul pentru efectuarea programului de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă vor fi transmise prin serviciile poștale la Direcția Generală Resurse Umane, Structuri și Politici Salariale din cadrul Ministerului Sănătăţii, Serviciul de Perfecționare în Sănătate Publică și Recunoaștere Profesională în Domeniul Sanitar din str. Bodești, nr. 1, sector 2, cod 022432, Bucureşti, în perioada 22.06.2021-30.06.2021, inclusiv, data poştei cel târziu 30.06.2021.   

Pentru sesiunea din toamnă, înscrierea în a doua specialitate în regim cu taxă se face în prima decadă a lunii noiembrie 2021.

Când începe pregătirea în cea de-a doua specialitate în 2021

Programul de pregătire în cea de-a doua specialitate în regim cu taxă va începe la data de  01.09.2021, cu efectuarea a 6 luni din stagiul de bază – dacă te-ai înscris în sesiunea din iunie.

Pentru sesiunea din noiembrie 2021, încă nu avem informații disponibile privind începerea programului de pregătire propriu-zis.

Citește și: Ești medic? Iată ce taxe și cotizații ai de plătit, în mod curent [2021]

Înscriere a doua specialitate, pentru medicii stomatologi

Ca să ajungi medic stomatolog, trebuie să urmezi o facultate de medicină dentară, în specialitatea medicină dentară care durează 6 ani (celelalte specialități sunt tehnică dentară și asistență de profilaxie stomatologică, care durează fiecare 3 ani, dar nu te ajută să devii medic dentist).

Odată ce ai absolvit facultatea de medicină dentară, poți obține drept de liberă practică pentru a profesa legal ca stomatolog general – dar poți alege să continui studiile printr-un examen de rezidențiat într-una dintre specialitățile medicinei dentare

  • Stomatologie generală (reluată începând cu rezidențiatul din 2020)
  • Chirurgie dento-alveolară
  • Ortodonție și ortopedie dento-facială,
  • Endodonție
  • Parodontologie
  • Pedodonție
  • Protectică dentară
  • Chirurgie buco-maxilo-facială

Dacă ești medic dentist cu o astfel de specialitate și vrei să alegi un program de pregătire în a doua specialitate, în regim cu taxă, vei urma practic un nou program, la fel ca un rezidențiat.

Taxa pentru programul în a doua specialitate pentru medicii dentiști este de 8.600 lei pentru oricare dintre specialitățile disponibile.

Condițiile de înscriere și legislația care reglementează înscrierea în a doua specialitate sunt aceleași precum cele pentru medici specialisti și farmacisti specialiști (descrise în acest ghid). 

Înscrierea în a doua specialitate, pentru farmaciști

Pentru că și profesia de farmacist joacă un rol la fel de important precum cea de medic, și pregătirea educațională este una la fel de serioasă. În România, ca să ajungi farmacist, ai opțiunea de a urma facultatea de farmacie, la care intri printr-un examen de admitere.

Studiile universitare pentru farmaciști durează 5 ani. Însă există și posibilitatea să avansezi printr-un program postuniversitar precum un rezidențiat în farmacie, un masterat sau un doctorat. 

Ca programe de rezidențiat, farmaciștii pot opta pentru două specialități:

  • Farmacie clinică
  • Laborator Farmaceutic (redenumit Analize medico-farmaceutice de laborator)

În ceea ce privește înscrierea pentru intrarea în programul de pregătire în cea de-a doua specialitate în regim cu taxă: “posesorii certificatului de medic, medic dentist, respectiv farmacist specialist, pot efectua pregătire pentru obţinerea celei de a doua specialităţi, în regim cu taxă.” (conform Metodologiei pentru sesiunea din iunie 2021, publicată de MS).

Te-ar putea interesa și: Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

Așadar, se aplică aceleași reguli și condiții precum pentru medicii specialiști care doresc pregătire în a doua specialitate prin dosar de înscriere – precum pașii de mai jos.

Taxa pentru oricare dintre specialitățile disponibile este de 6.450 lei.

Pentru sesiunea iunie 2021, au fost 19 locuri pentru specialitatea Laborator farmaceutic și 31 locuri pentru farmacie clinică, în toată țara. 

Pași generali pentru înscrierea în a doua specialitate pentru medici, medici dentiști și farmaciști

Așadar, să sumarizăm condițiile și regulile stabilite de MS și de fiecare centru universitar de medicină în parte. Iată care sunt principalii pași de înscriere pentru rezidențiatul în cea de-a doua specialitate medicală, indiferent de anul în care aplici:

  1. Dacă alegi al doilea rezidențiat pentru a doua specialitate, atunci urmezi aceiași pași precum la primul, prin dosar de concurs, după cum poți afla aici.
  2. Dacă te înscrii în programul de pregătire, ai nevoie de un dosar de înscriere.

Pentru a doua variantă (fără concurs de rezidențiat), ai nevoie:

  • să fi promovat primul rezidențiat cu succes și să deții certificatul de medic specialist, medic stomatolog sau farmacist specialist (cel puțin, să fi promovat recent față de sesiunea de înscriere la a doua specialitate)
  • să depui o cerere și să obții avizul privind înscrierea la a doua specialitate, de la instituția de învățământ medical superior 
  • să pregătești dosarul și să îl trimiți prin poștă la Direcția Generală Resurse Umane, Structuri și Politici Salariale din cadrul Ministerului Sănătăţii, Serviciul de Perfecționare în Sănătate Publică și Recunoaștere Profesională în Domeniul Sanitar din str. Bodești, nr. 1, sector 2, cod 022432, Bucureşti

Citește și: Diferențe între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

Acte necesare pentru dosarul de înscriere

Pentru a putea să te înscrii în programul de pregătire în cea de-a doua specialitate medicală, este nevoie să întocmești un dosar cu actele relevante. 

Actele de care ai nevoie pentru dosarul de înscriere sunt:

  1. Cerere de înscriere, în care se vor preciza datele candidatului: nume, prenume, locul actual de muncă și tipul de contract de angajare, specialitatea actuală, specialitatea pentru care se dorește înscrierea, datele de contact, acordul pentru prelucrarea datelor etc. – model aici
  2. Acordul angajatorului de participare la programul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, cu precizarea specialităţii şi a centrului universitar de pregătire. Unităţile sanitare publice vor preciza, în adresă, modul de încadrare şi retribuire pe această perioadă, precum şi stabilirea programului de lucru, cu respectarea prevederilor Codului Muncii. Cei neîncadraţi vor declara pe proprie răspundere acest statut;  
  3. Avizul de înscriere la programul de pregătire, eliberat de rectorat sau de decanatul instituțiilor de învățământ medical superior
  4. Copie xerox a diplomei de medic, medic stomatolog sau farmacist (licență)
  5. Copie xerox a certificatului de medic specialist/primar în prima specialitate
  6. Copia xerox a certificatului de liberă practică sau a certificatului de membru al organizaţiei profesionale de profil, cu viza valabilă pentru anul în curs, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 95/2006;
  7. Certificat medical de sănătate din care să rezulte că ești apt (viză medic specialist/primar psihiatrie) pentru specialitatea solicitată, în original;  
  8. Fotocopia actului de identitate B.I./C.I., în termen de valabilitate
  9. Angajamentul de plată privind taxa de participare la programul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, conform prevederilor Ordinului comun al ministrului sănătății și ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 973/4592/2010 – vezi model aici
  10. Copia xerox a documentelor privind schimbarea numelui, dacă este cazul;  
  11. Declarația pe propria răspundere că documentele depuse în copie sunt conforme cu originalele deținute.

Te-ar putea interesa și: Ce specialități de medicină primară merită să ai în vedere, ca viitor medic?

Ce să alegi: dosar de concurs sau dosar de înscriere?

Cel puțin în ultimii 10 ani, rezidenții și medicii specialiști interesați de-a doua specialitate s-au întrebat adeseori care sunt diferențele între cele două moduri prin care pot face asta: un nou rezidențiat sau înscrierea în programul de pregătire?

Pentru că și forumurile, și social media a fost populată în special de dezbateri privind salariile pentru program vs. rezidențiat în a doua specialitate:

  • Pe de-o parte, legislația nu specifică foarte clar dacă toți candidații pentru a doua specialitate primesc salariu, indiferent de modalitatea aleasă
  • Pe de altă parte, majoritatea spune că aceste lacune influențează candidații să aleagă concursul de rezidențiat, pentru a avea drepturi egale și, implicit, a primi salariu ca medic rezident, chiar dacă au promovat unul deja. 

Legea rezidențiatului specifică faptul că orice rezidențiat se organizează pe locuri și pe posturi, ambele oferind contracte de muncă determinate, respectiv nedeterminate rezidenților (prin urmare, salarii). Însă nu se specifică ce se întâmplă în cazul celei de-a doua modalități – dosarul de înscriere în programul de pregătire. 

Indiferent de modalitatea aleasă, candidații trebuie să plătească taxe anuale.

Conform Art. 19 din Ordonanța 18/2009, “cuantumul anual al taxei este egal cu cel al cheltuielilor prevăzute la art. 18 alin. (8^1) și se aplică în mod corespunzător ambelor modalități de obținere a celei de-a doua specialități, prevăzute la alin. (1).”. 

Taxele pentru a doua specialitate medicală în 2021

Rezidențiatul în cea de-a doua specialitate medicală se face în regim de taxă. Această taxă trebuie plătită în tranșe semestriale, în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data începerii fiecărui semestru, în fiecare an de pregătire. 

Conform Ordinului nr. 4592/2010 privind aprobarea cuantumului taxei anuale pentru efectuarea stagiului de pregătire în cea de-a doua specialitate, cuantumul taxei se încadrează între 6.450 – 8.600 lei, variind în funcție de specialitate. 

Cuantumul sumelor achitate pentru pregătirea în cea de-a doua specialitate cu taxă, asumate prin angajamentul de plată, va fi verificat de către instituțiile abilitate aflate în subordinea Ministerului Sănătății obligatoriu, la schimbarea stagiilor de pregătire sau dacă acestea au durata mai mare de 6 luni, semestrial.  

Neplata taxei în condițiile angajamentului de plată semnat și trimis prin dosar va atrage excluderea definitivă din programul de pregătire, așa cum spun prevederile art. 1, alin. (3) din Ordinul nr. 973/4592/2010. 

Citește și: Cum să vă găsiți un loc de muncă dacă sunteți medic proaspăt specialist

Într-adevăr, nu e ușor să dobândești o nouă specialitate. Cu siguranță nici imposibil. 

Investești timp și resurse valoroase, fizice și emoționale. Însă acest pas, odată făcut, îți dă șansa să faci ceea ce îți dorești cu adevărat, să îți consolidezi poziția de medic specialist cu un orizont de cunoaștere extins. Vei avea zeci de ani de pregătire, curaj și experiență importantă. Și vei putea să ajuți oamenii așa cum au ei nevoie. 

Așadar, mult succes!

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment