INTERVIU | Gabriela Stroian, psiholog clinician si psihoterapeut

INTERVIU | Gabriela Stroian, psiholog clinician si psihoterapeut

Dupa o experienta de peste 40 de ani in domeniul patologiei psihice, doamna psiholog Gabriela Stroian continua sa priveasca cu admiratie mintea umana, pe care o desemneaza drept o permanenta provocare cunoasterea si intelegerea acesteia. 

Deoarece pandemia si-a lasat si continua sa-si lase amprenta asupra tuturor domeniilor de viata, aceasta considera ca modul in care se rasfrange cantitativ si calitativ asupra echilibrului intra-psihic si calitatii vietii individului va continua sa ramana de interes pentru toti lucratorii din domeniul sanatatii mintale.

Marturiseste ca principala provocare pe care i-a adus-o aceasta perioada a constat in incercarea de echilibrare a propriului efort de adaptare personala la frustrarile legate de distantarea sociala si de schimbarea rutinei cu nevoile clientilor expusi acelorasi privatiuni. In acest sens, este de parere ca personalul medical a demonstrat adaptare rapida, mobilizare si solidaritate, considerand ca pe viitor forurile tutelare vor fi mai interesate sa intervina si sa sprijine atat psihologii si psihoterapeutii, cat si personalul medical pentru profilaxia bolilor mintale in randul populatiei generale.

In final, subliniaza ca pune pret la colegii sai pe calitatile umane, precum si pe competenta, flexibilitate, preocupare pentru dezvoltare continua, abilitati relationale, atat cu pacientii, cat si cu ceilalti specialisti.

1. Ce anume v-a motivat sa va indreptati catre domeniul psihoterapiei? Ati avut un mentor care v-a inspirat in acest sens?

Orientarea pentru psihoterapie a venit firesc ca urmare a dorintei de „crestere” in domeniul interventiei pihologice de baza, accesibila oricarui absolvent cu studii superioare in domeniu. In privinta tipului de orientare psihoterapica in care am urmat o formare academica de durata si acreditata international, optiunea a venit dupa o tatonare – prin participarea la multe cursuri, workshop-uri sau ateliere de formare de baza – a mai multor orientari psihoterapeutice. Este posibil ca „punctual” (in anumite momente de formare academica) sa fi avut mentori ideali.

Citeste si: INTERVIU | Gheorghe Angelica Elena, psiholog clinician

2. Aveti o experienta profesionala vasta. Care sunt principalele domenii de interes in momentul prezent pentru dvs. si ce satisfactii va ofera acestea?

In prezent, cred ca pentru toti lucratorii din domeniul sanatatii mintale, domeniul de mare interes este impactul pandemiei asupra populatiei generale. Asadar, este vorba despre urmarirea modului in care se rasfrange din punct de vedere cantitativ (statistic, crestere a incidentei bolilor psihice cu precadere asupra personalului care lupta cu pandemia) si calitativ (coloratura simptomatologica sau acutizarea celei preexistente) acest stresor asupra echilibrului intra-psihic si a calitatii vietii individului care se adreseaza cabinetului psihologic. 

3. Care au fost principalele provocari pe plan terapeutic in perioada pandemiei? Ce ne puteti spune in acest sens despre personalul din domeniul medical?

Pentru mine, principala provocare a acestei perioade a fost incercarea de echilibrare a propriului efort de adaptare personala la frustrarile legate de distantarea sociala si de schimbare a „rutinei curente” cu nevoile clientilor expusi acelorasi „privatiuni” de pe pozitia lor de persoane „foste functionale” sau „preexistent disfunctionale”. Personalul medical, in foarte multe cazuri, a demonstrat o adaptare mai rapida si o mobilizare si solidaritate exemplare. 

4. Ce schimbari considerati ca va aduce pandemia in anii urmatori? (in ceea ce priveste psihologia in special si domeniul medical in general)

Cu siguranta va aduce o mai mare atentie din partea forurilor tutelare privind importanta interventiei si sprijinului pe care il pot asigura psihologii si psihoterapeutii, atat in sustinerea personalului medical, cat si pentru profilaxia bolilor mintale in randul populatiei generale.

Citeste si: INTERVIU | Lidia Stoica, Psiholog clinician

5. Sunt terapiile de grup mai dificile decat terapiile individuale? Explicati, va rog.

Terapiile individuale, cat si cele de grup sunt in egala masura de dificile, in functie de cui se adreseaza si in functie de problematica. Cu siguranta se va depune mai mult efort in cazul unui grup de suport pentru adictie fata de un grup de suport pentru rezolvarea altor tipuri de probleme, cum ar fi comunicarea parinte-copil. Orice tip de interventie facut cu competente presupune efort si nevoie de auto-oglindire.

6. Cu ce categorie de varsta va este mai usor sa lucrati? Explicati, va rog, raspunsul.

Categoria de varsta preferata este cea de peste 18 ani, cea cu care lucrez de peste 40 de ani.

7. Ce calitati considerati ca sunt necesare unui psiholog? Dar pentru un medic cu care colaborati?

In ambele cazuri, vorbim in primul rand despre calitatile umane. Apoi, sunt foarte importante de luat in calcul urmatoarele aspecte: competenta, flexibilitatea, preocupare pentru dezvoltarea continua, abilitatile relationare, atat cu pacientii cat si cu ceilalti specialisti. Deschiderea unuia fata de celalalt pentru rezolvarea in echipa a cazuisticii este foarte importanta, fiind necesara existenta unui spirit de colaborare, cu pastrarea competentelor.

Citeste si: INTERVIU | Dobre Ana Maria, psiholog clinician și psihoterapeut

8. Ati avut parte cu siguranta si de cazuri dificile. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.

Nu pot face o excizie factica pentru ca fiecare pacient internat sau client in sistem privat are un background care poate crea dificultati in interventie pe diversele sale etape dar, pentru mine, cazurile cu intentionalitate suicidara si tulburarile de personalitate, cu precadere borderline, narcisiste sau evitante reprezinta cazurile cele mai dificile.

9. Pe ce criterii trebuie sa se bazeze o relatie medic-pacient?

Relatia optima intre medic/psihoterapeut si pacient ar trebui sa se bazeze pe acceptare neconditionata, competenta, incredere, congruenta si colaborare.

10. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre mintea umana in decursul carierei profesionale?

Dupa 40 de ani de practica in domeniul patologiei psihice, mintea umana ramane pentru mine o continua provocare de cunoastere si intelegere a arhitecturii, functionalitatii si determinismului ei pentru existenta si finalitatea noastra.

Ești psiholog și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment