Site icon MEDIjobs

Frica de Covid-19 nu dispare dupa ce parasesti spitalul. Cum iti gestionezi starile emotionale

frica

Pandemia de Covid-19 genereaza teama oricui, insa mai ales celor care lucreaza in spitale, in special daca se ocupa de ingrijirea pacientilor infectati cu noul coronavirus. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa iti gestionezi starile emotionale mai bine, astfel incat sa controlezi frica de Covid-19 in aceasta perioada. 

Mai multe studii făcute in aceasta perioada au aratat ca sanatatea psihica a cadrelor medicale care se ocupa de tratarea pacientilor cu Covid-19 a avut de suferit. Asistentii medicali se confrunta cu probleme precum depresia, anxietatea si stresul post-traumatic. 

Cum sa iti mentii echilibrul psihic in ciuda fricii de Covid-19
1. Ia o pauza de la știri și social media

După ce ti se incheie tura si ajungi acasa, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa stai in fata televizorului ore in sir si sa te uiti la stiri. Statisticile ingrijoratoare, scenariile pesimiste, precum si parerile contradictorii ale specialistilor nu vor face altceva decat sa alimenteze teama deja prezenta. Incearca sa te detasezi in aceasta perioada de orice informatii care te-ar putea afecta emotional. Mai degraba, vizioneaza un film sau citeste o carte pana cand reusesti sa adormi.

2. Alina-ti dorul de cei dragi prin apeluri video

Pe langa stresul si oboseala cu care te confrunti la locul de munca, si dorul de cei dragi te copleseste si contribuie la instalarea unor probleme de natura emotioanala. Insa iti poti alina acest dor prin apeluri video cu cei dragi. Persoanele iubite iti vor da energia necesara pentru a merge mai departe si te vor ajuta sa te destinzi dupa o zi grea de munca.

3. Petrece timp in aer liber

Turele lungi si obositoare, orele petrecute la serviciu peste program precum si lipsa zilelor libere te pot face sa renunti la timpul petrecut in aer liber si sa traiesti viata doar in spital si acasa, in dormitor. Insa timpul petrecut in natura este cel care te va face sa te simti mai bine. O banala plimbare in apropielea locuintei sau cateva exercitii fizice facute in curte sunt suficiente pentru a iti schimba in bine starea de spirit. 

4. Incearca sa practici yoga, meditatie si rugaciune

Yoga te va ajuta sa iti detensionezi corpul care sta incordat in orele petrecute la serviciu, insa totodata iti va relaxa si mintea. Meditatia si rugaciunea te vor ajuta sa te aduni si sa iti gasesti resursele necesare pentru a continua aceasta lupta.

5. Adopta o dieta hranitoare si echilibrata

Daca in mod normal obisnuiesti sa mananci pe fuga semi-preparate, mancare de tip fast-food sau gustari nesanatoase, acum e momentul sa renunti la acest obicei. Pentru a preveni burnout-ul, alimentatia are un rol extrem de important. Mananca sanatos, nu renunta la nicio masa si asigura-te ca ai mereu la tine gustari sanatoase, care sa iti ofere un boost de energie cand te simti coplesit. 

Fructele, legumele, iaurtul, supele si ciorbele sunt doar cateva dintre alimentele sanatoase, care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta. 

6. Cere ajutorul unui specialist daca simti ca ai pierdut controlul

Daca frica pune stapanire pe tine si nu reusesti sa faci fata situatiei dificile pe cont propriu, apeleaza la un specialist. Un psiholog te va ajuta sa te aduni si iti va oferi ponturi de pret care te vor ajuta sa iti gestionezi emotiile in momentele dificile. Nu amana momentul in care ceri ajutor. 

7. Nu uita sa fii recunoscator

In perioadele tensionate avem tendinta sa ne plangem de tot ce ni se intampla si sa uitam lucrurile cu care viata ne-a binecuvantat. Aminteste-ti, in fiecare zi, cel putin 3 lucruri pentru care esti recunoscator. Odata ce le spui cu voce tare, vei reusi sa capeti forta interioara de care ai nevoie pentru a reusi sa mergi mai departe. 

8. Aminteste-ti ca totul va trece, mai devreme sau mai tarziu

Este bine sa iti amintesti ca exista o luminita la capatul tunelului si ca intr-o zi pandemia va lua sfarsit iar tu vei avea un aport semnificativ. Acest lucru te va ajuta sa iti recapeti motivatia cand simti ca ai pierdut-o definitiv.

Citeste si: COVID-19 | Stresul traumatic secundar poate afecta personalul medical

Exit mobile version