Franța va obliga toți angajații din sănătate să se vaccineze

Franța va obliga toți angajații din sănătate să se vaccineze

Vaccinarea va deveni obligatorie pentru tot personalul din sistemul de sănătate din Franța. Asta a anunțat președintele Emmanuel Macron, într-un discurs televizat. 

Potrivit acestuia, personalul medical și nemedical din clinici, spitale, aziluri, inclusiv cei care îngrijesc la domiciliu persoane în vârstă vor fi obligați să se vaccineze. Macron a spus că aceștia au timp până în data de 15 septembrie să se imunizeze. 

Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni”, a anunțat Emmanuel Macron. 

Tot pentru a încuraja vaccinarea, președintele Franței a mai subliniat că din această toamnă, nu vor mai fi gratuite testele PCR, cu excepția celor prescrise de medic

Cum procedează România 

În România nu a fost impusă o astfel de măsură, nefiind obligatorie prin lege vaccinarea niciunei categorii de profesioniști. Însă personalul medical este obligat să se testeze periodic, pe cheltuiala proprie. 

Potrivit unui document publicat de Institutul de Sănătate Publică, personalul medico-sanitar și auxiliar care nu prezintă simptome specifice infecției cu virusul SARS-COV2 trebuie să se testeze conform următorului grafic:

– La interval de 3 zile – cu test rapid antigenic 

– La fiecare 7 zile – cu test RT – PCR

Este obligat să se testeze angajatul nevaccinat sau cu schema de imunizare incompletă. De asemenea, se va testa și cel care a trecut prin boală, dar sunt mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv. 

Citește și Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete. (…) Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun”, se arată în document. 

În privința acestuia document, Federația „Solidaritatea Sanitară” a subliniat că este un abuz asupra lucrătorilor din sănătate care au dobândit imunitate în urma infectării cu Covid19. 

Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește, nu pentru a înlătura dubiile autorităților sau a utiliza cu orice preț vaccinurile deja achiziționate. Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligați de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunțate de autorități, costurile derivate din limitele cunoașterii și riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflați în aceste situații”, au spus aceștia într-o poziție publică.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment