Femei care au schimbat lumea medicinei – Partea a doua

Femei care au schimbat lumea medicinei – Partea a doua

In ciuda dificultatilor pe care le-au intampinat de-a lungul istoriei, femeile au reusit sa isi consolideze rolul important si contribuie enorm la lumea stiintei si, indeosebi, la cea a medicinei. In ziua de astazi, majoritatea specialistilor din domeniul medical sunt femei, in timp ce multe persoane de sex feminin ocupa locuri importante in conducerea unor clinici si universitati medicale de top din intreaga lume.

Pentru ca martie este sarbatorita in intreaga lume ca Luna Femeilor, astazi continuam seria de articole “Femei care au schimbat lumea medicinei” cu un nou material despre cateva femei remarcabile care au revolutionat acest domeniu.

Metrodora – daca tot ne intoarcem in timp, e musai sa o amintim pe Metrodora, medic de origine greaca, care a trait in Antichitate, candva intre anii 200-400 e.n. Ea este autorul celei mai vechi carti de medicina scrisa de o femeie, intitulata “Despre Bolile si Tratamentele Femeilor”. Metrodora este cunoscuta ca fiind prima femeie autor in domeniul medicinei, fiind influentata de lucrarile lui Hipocrate.

Clara Barton a fondat Crucea Rosie Americana in 1881, dupa ce i-a ingrijit pe soldatii raniti din timpul Razboiului Civil American. Dupa ce a aparut la un spital de campanie cu provizii, un chirurg de pe campul de lupta a scris atunci despre ea ca “m-am gandit ca daca Dumnezeu mi-a trimis un inger, ea a fost acela… ajutorul ei a fost nepretuit”.

Virginia Apgar si-a pus amprenta in domeniul ingrijirii nou-nascutilor cand a introdus metoda notarii starii de sanatate a acestora – bine-cunoscutul scor Apgar. Sistemul Virginiei Apgar a fost dezvoltat in 1952 si ia in considerare pulsul bebelusului, respiratia, reflexele si tonusul muscular al acestuia. In prezent, doctorii din toata lumea masoara scorul Apgar la un minut si la cinci minute dupa nasterea, pentru a determina starea de sanatate si dezvoltarea ulterioara a nou-nascutului.

Getrude Belle Elion, de profesie chimist, a adus un aport important in lumea medicinei prin descoperirea primului medicament folosit in tratamentul leucemiei. Ea s-a hotarat sa devina chimist dupa ce tatal sau a murit de cancer si s-a ambitionat sa gaseasca un tratament. Pe parcursul carierei sale a descoperit 45 de tratamente care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului. A castigat Premiul Nobel in Medicina in 1988.

Rosalyn Sussman Yalow a primit Premiul Nobel in Medicina pentru descoperirea metodei de masurare a antigenilor din sange, prin intermediul careia putem, in prezent, sa “scanam” sangele provenit de la donatori si sa depistam diverse boli infectioase precum HIV/SIDA sau hepatita. Asa ca, daca aveti vreodata nevoie de sange, multumita lui Rosalyn Sussman Yalow puteti sa faceti o transfuzie in siguranta.

Daca vreti sa fiti la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru specialisti medicali, puteti sa va faceti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment