Feedback-ul | Importanța acestuia în domeniul medical

Feedback-ul | Importanța acestuia în domeniul medical

Feedback-ul este înrădăcinat în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Este prezent în sistemul de educație, în instruire, dar și în activitățile profesionale zilnice. Feedback-ul este un instrument valoros care indică dacă lucrurile merg în direcția corectă sau dacă este necesară o redirecționare ori o ajustare. 

În lumea profesioniștilor din domeniul sănătății, acesta este cu atât mai important. Le oferă medicilor, asistenților, farmaciștilor și altor tipuri de personal medical informații despre modul în care își desfășoară activitatea. Acest lucru îi ajută să conștientizeze punctele tari, dar și cele la care mai au de lucrat și are drept scop susținerea unui comportament eficient. 

Profesioniștii de toate nivelurile pot să ofere, dar și să ceară feedback altora pentru a-și evalua propriile performanțe. Cu toate acestea, oferirea și primirea feedback-ului nu este o sarcină ușoară. De cele mai multe ori, este o provocare semnificativă pentru ambele părți.

În acest articol vom aborda importanța acestuia, tipuri de feedback, dar și cum pot fi depășite eficient barierele comunicării. Totul pentru ca specialiștii din domeniul medical să își facă datoria mai eficient, iar pacienții să fie tratați la cele mai înalte standarde.

Citește și 15 indicatori de feedback pozitiv pentru un candidat de top

Importanța feedback-ului

Ca regulă generală, oamenii apreciază feedback-ul mai mult atunci când este oferit de cineva pe care îl respectă ca model. Dacă este oferit în mod adecvat, el poate să contribuie semnificativ la dezvoltarea competențelor și a încrederii celor cărora le este oferit, indiferent de etapa în care se află în carieră.

Mai mult, feedback-ul îi ajută să se gândească la diferența dintre performanța reală și cea dorită și să identifice modalitățile de a reduce decalajul și de a se dezvolta. În special pentru profesioniștii din domeniul sănătății, acesta promovează învățarea reflectivă și experiențială, care presupune „instruirea în muncă” și reflectarea asupra experiențelor, incidentelor și sentimentelor. Mai important, feedback-ul își propune să dezvolte performanța la un nivel superior, abordând sub performanța într-un mod constructiv.

Lipsa feedback-ului sau amânarea lui va veni cu un cost, deoarece persoanele care nu îl primesc consideră că totul este bine și vor continua să perpetueze aceleași lucruri ori greșeli. Acest lucru duce la o evaluare falsă a propriilor abilități și creează o percepție greșită. 

Cine dă feedback?

În viața profesională, feedback-ul poate fi oferit de pacienți, colegi sau superiorii ierarhici. 

Superiorul ierarhic

În cazul în care lucrezi într-o echipă mare și ai rolul de coordonator, dar, la rândul tău, ești coordonat, vei avea cu siguranță de a face cu feedback-ul superiorului tău ierarhic. De obicei astfel de întâlniri au loc la un interval destul de regulat, și anume de câteva ori pe an atunci când sunt evaluate mai multe dintre performanțele echipei pe care o ai în subordine. 

Acest lucru înseamnă că te vei confrunta cu un feedback exhaustiv, care va cuprinde referiri atât la performanțele tale, dar și ale echipei. Acesta este un bun prilej pe care îl poți folosi pentru a vorbi despre planurile de viitor și despre cum ai vedea lucrurile așezate în echipa ta. Nu ezita să îl folosești. 

Citește și Cum să obținem feedback de la angajații noștri în 5 pași

Subordonații ierarhic

Procesul de feedback trebuie să fie reciproc și bidirecțional. Tocmai de aceea, feedback-ul subordonaților ierarhic este esențial pentru monitorizarea și îmbunătățirea calității pregătirii de specialitate. Feedback-ul acestora trebuie utilizat împreună cu alte surse de informații pentru revizuirea și îmbunătățirea programelor și posturilor de formare. 

Obținerea acestui tip de feedback poate fi uneori provocatoare, deoarece poate fi părtinitoare de teama de identificare și etichetare. Ca să scapi de această grijă, cere-le să îl ofere în mod anonim. Acest feedback ar trebui să fie, de asemenea, o oportunitate de a discuta legat de îngrijorările cu privire la siguranța pacienților.

Colegii

Oamenii cu care lucrezi ca membri ai unei echipe multidisciplinare trebuie să-și ofere feedback-ul într-o manieră constructivă, fiind deschiși și susținători. Acest feedback cu mai multe resurse își propune să îmbunătățească propria înțelegere a locului în care se află lucrurile. Dacă nu ai primit un astfel de feedback, cere-l.

Pacienții

Feedback-ul pacienților oferă informații valoroase despre ceea ce cred pacienții și utilizatorii serviciilor despre serviciile de asistență medicală pe care compania în care lucrezi le oferă. Tocmai de aceea analizarea feedback-ului pacienților este un bun prilej de a vedea  ce funcționează bine și ce are nevoie de îmbunătățiri suplimentare. 

Mai mult, feedback-ul pacienților către profesioniștii din domeniul sănătății este, de asemenea, important, deoarece evidențiază exemple de bune practici în care se pot învăța lecții și domenii de îngrijorare în care se pot aduce îmbunătățiri.

Măsurarea feedback-ului pacienților, dar și experiențele de îngrijire  și tratament pe care aceștia le au în interacțiunea cu clinica, laboratorul farmacia sau orice tip de unitate medicală în care lucrați poată să ducă la evidențierea domeniilor care trebuie îmbunătățite pentru servicii de asistență medicală. 

Creează chestionare specifice și oferă-le pacienților. O idee excelentă pentru a face acest lucru este ca pacienții să le completeze în mod anonim pentru măsurarea cu acuratețe a serviciilor medicale oferite.

Tipuri de feedback

Sunt mai multe tipuri de feedback pe care le poți da ori primi. Combină-le sau alege-o pe cea care se potrivește mai bine companiei în care lucrezi.

Feedback-ul informal este cea mai frecventă formă. Acesta este furnizat zilnic și este oferit de orice membru al echipei pe orice aspect al performanței și comportamentului profesional al personalului medical. De obicei este dat verbal, fără prea mult formalism. El se poate regăsi și într-o discuție dintr-o pauză. De multe ori medicii îl oferă unul celuilalt fără să își dea seama că au făcut acest lucru.

Pe de altă parte, cel formal face parte dintr-o evaluare structurată, dintr-o strategie gândită pe termen lung. El poate fi oferit de orice membru al echipei, dar cel mai frecvent de către colegi sau superiori. De obicei este în formă scrisă, fie în format deschis, fie prin chestionare.

Feedback-ul formativ, „pentru învățare”, este despre progresul unui profesionist din domeniul medical într-un anumit moment al carierei sale. Dacă vrei să progresezi continuu, acesta este tipul de feedback pe care îl vei dori pentru a reflecta și primi sfaturi despre  redirecționarea efortului (acolo unde este cazul). 

Feedback sumativ, „de învățare”, măsoară performanța, deseori în raport cu un standard și vine cu o explicație mai laborioasă. 

Bariere în calea unui feedback eficient

Oferirea unui feedback nu garantează mereu faptul că acesta este eficient. De multe ori pot exista bariere, dar ele pot fi depășite dacă sunt identificate. Feedback-ul eficient, ține, de regulă de abilitățile de comunicare și este vital ca mesajul să fie înțeles de cel căruia i se adresează în aceiași termeni în care este transmis.

Este prea general

Feedback-ul generalizat nu este util și poate confuza. Persoana care primește un feedback prea general rămâne cu multe neclarități și poate avea mai multe suspiciuni asupra bunei credințe a celui care îl oferă.

Lipsa respectului pentru cel care oferă feedback-ul

Dacă persoana care oferă feedback-ul nu este apreciată, stimată sau respectată de către cea care îl primește, atunci acest demers nu își va avea rostul deoarece niciunul dintre sfaturi nu va fi pus în aplicare.

Teama de a nu supăra sau deteriora relația profesională

Persoana care oferă feedback poate fi diferită de cea care îl primește în mai multe privințe precum vârsta, ierarhia, mediul educațional și cultural. Toți acești factori pot avea ca rezultat o sesiune de feedback demotivant. Prin urmare, feedback-ul trebuie să fie oferit astfel încât să ofere susținere, să fie empatic și să arate respect reciproc.

Bariere fizice

Dacă sesiunea de feedback are loc într-o locație nepotrivită precum un coridor zgomotos sau în prezența unor persoane precum alți colegi sau pacienți, acest lucru nu va avea decât de dăunat. Un astfel de feedback își pierde obiectivitatea, iar cel care îl primește poate considera acest lucru ca o insultă care va avea impact asupra relației lor profesionale cu colegii și pacienții.

Bariere lingvistice

În echipe multiculturale, pot exista greutăți în oferirea unui feedback din cauza diferențelor de cultură sau a celor lingvistice. Cel care oferă feedback-ul trebuie să se asigure că mesajul pe care îl transmite este recepționat la fel. 

Lipsa de încredere

Dacă persoana care oferă feedback nu are încredere în sine, acest lucru se poate manifesta prin timiditate, dificultate de a fi pozitiv sau lipsă de conștientizare a propriilor drepturi și oportunități.

Sfaturi pentru un feedback corect

Când te pregătești să dai feedback, gândește-te la ce ai vrea să obții. Ce vrei să subliniezi, ce a mers bine și unde ar putea fi unele îmbunătățiri? 

Planifică în avans

Unul dintre cele mai bune sfaturi este planificarea în avans a conversației, dar și convingerea că nu există o abordare unică pentru toate și că trebuie să îl adaptezi pentru fiecare persoană, dar și situație în parte. Cel căruia i-l oferi poate să nu fie pregătit, de aceea gândește-te la reacție, anticipează și oferă răspunsuri pe măsură. 

Oferă-l în timp util

Dacă vrei să fie eficient, oferă feedback-ul în timp util.  Acesta funcționează cel mai bine când memoria este proaspătă. Pentru eficiență, concentrează-te asupra sarcinilor, acțiunilor și evenimentelor obiective decât pe trăsături de personalitate sau lucruri subiective.

Fii specific

Dacă ai de transmis feedback pentru o situație anume, începe direct, fără constrângeri, dar dă dovadă de empatie. În acest fel te asiguri că nu creezi ambiguități și că mesajul transmis va fi recepționat bine.

Fii un bun ascultător

Oferirea unui feedback este, totodată, o oportunitate de a avea o discuție cu persoana în cauză. Personalitățile noastre sunt diferite și numai ascultând, îți poți da seama cum a primit persoana feedback-ul, indiferent dacă îți este coleg sau subordonat din punct de vedere ierarhic. 

Cere clarificări

Dacă în timpul discuției sau sesiunii simți că aceasta nu merge în direcția în care ți-ai imaginat, nu te sfii să ceri clarificări. În acest fel vă asigurați că timpul petrecut este unul cu adevărat util și că în viitor se vor îmbunătăți aspectele asupra cărora discutați.

Concluzie

Pentru toți cei care lucrează în domeniul medical, feedback-ul este garanția faptului că procedurile sau modul de tratare al pacienților este unul adecvat sau este modalitatea prin care aceste servicii medicale pot crește în viitor. 

Desigur, feedback-ul trebuie să fie mereu constructiv și regulat pentru a observa un progres pe o perioadă îndelungată. El este, de asemenea, condiția necesară pentru a dezvolta relații profesionale robuste. 

În concluzie, fie că primești sau oferi feedback, abordează acest lucru cu încredere, deschidere și multă înțelegere.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment