Farmaciștii independenți cer Guvernului să respecte termenele de plată pentru decontarea medicamentelor

Farmaciștii independenți cer Guvernului să respecte termenele de plată pentru decontarea medicamentelor

Farmaciștii vor ca autoritățile să respecte termenele de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a transmis, la finele lunii septembrie, o adresă către Casa Națională de Sănătate și către Ministerul Finanțelor Publice prin care solicită să fie respectate aceste termene. 

Întârzierea în plata acestor medicamente (de data aceasta cu peste o lună şi jumătate!) aduce prejudicii grave farmaciilor independente care pot intra în blocaj financiar și pot ajunge chiar la suspendarea activității, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic”, atrag atenția farmaciștii din cadrul asociației, într-un comunicat de presă.

Citește și Evoluția salariilor cadrelor medicale în 2020

Care sunt factorii care provoacă problemele financiare:
  • Pentru a fi protejat personalul, dar și pacienții, farmaciile comunitare au efectuat investiții pentru a reamenaja spațiul (paravane de protecție, modificarea structurii ușilor de acces, dotarea farmaciei cu geam de gardă etc.), pentru a furniza angajaților materiale de protecție (măști, mănuși, halate, bonete, etc.) și pentru dotarea farmaciei cu materiale de dezinfectare (soluții dezinfectante, lămpi UV etc.)  
  • A scăzut numărul pacienților care vin în farmacii. Aici motivele pot fi diverse: fie din cauza restricțiilor, fie din cauza problemelor financiare cu care se confruntă populația, având în vedere că pandemia a afectat financiar multe domenii
  • Furnizorii de medicamente și produse de protecție au scurtat termenele de plată pentru facturi, sau chiar solicită plata pe loc ori în avans a comenzilor efectuate
  • Lipsesc numeroase medicamente pentru boli cronice, lucru ce pune o presiune suplimentară pe umerii farmaciștilor: ei sunt și mai expuși, deoarece pacienții sunt nevoiți să caute medicamentul din farmacie în farmacie.
Ce scrie în adresa trimisă Ministerului de Finanțe și CNAS

Reprezentanții Asociației atrag atenția că farmaciile pe care le reprezintă au mai multe particularități. De exemplu, fiecare farmacie membră este deținută de un farmacist, care este atât farmacist șef, cât și administrator. Farmacistul are un rol de consiliere, dar este și în contact direct cu aspectele care vizează gestionarea unei societăți comerciale.

Majoritatea membrilor dețin o singură farmacie, mai rar există membri cu mai multe puncte de lucru. De asemenea, mare parte din farmaciile membre au activitate în mediul rural.

Citește și FASFR solicită modificări în Programul de Rezidențiat al studenților farmaciști

În adresa transmisă autorităților mai este subliniat faptul că prevederile Contractului-cadru care cuprinde condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor în sistemul de asigurări de sănătate menționează: decontarea pentru activitatea în cazul farmaciilor „se efectuează în ordine cronologică, până la 60 de zile calendaristice de la data verificării prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor şi acordării vizei «bun de plată» facturilor care le însoţesc de către casa de asigurări de sănătate, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie”. 

În document se continuă cu următoarele: „durata maximă de verificare a prescripţiilor medicale nu poate depăşi 30 de zile calendaristice de la data depunerii/transmiterii acestora, după caz, de către farmacie la Casa de Asigurări de Sănătate”.

Chiar dacă în legislație este permisă decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii la termene de plată mai mici de 90 de zile, acest fapt nu reprezintă o practică a caselor de asigurări de sănătate și nu se realizează în mod unitar în toate județele din țară. 

Citește și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Mai mult, în aceste momente, decontarea sumelor către farmaciile comunitare se realizează cu mare întârziere (chiar în termen de 120 de zile)”, mai subliniază adresa.

Asociația precizează că problemele cu care se confruntă farmaciile comunitare pot duce la blocaj financiar și, ulterior, chiar la suspendarea activității. 

Vă solicităm respectuos să facilitați decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii, astfel încât termenele de plată să fie cel puțin respectate conform cadrului legal sau chiar devansate față de maximul admis de 90 de zile”, se mai arată în adresa transmisă. 

Ești farmacist și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment