Site icon MEDIjobs

Farmaciștii independenți cer Guvernului să respecte termenele de plată pentru decontarea medicamentelor

farmacisti

Farmaciștii vor ca autoritățile să respecte termenele de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a transmis, la finele lunii septembrie, o adresă către Casa Națională de Sănătate și către Ministerul Finanțelor Publice prin care solicită să fie respectate aceste termene. 

Întârzierea în plata acestor medicamente (de data aceasta cu peste o lună şi jumătate!) aduce prejudicii grave farmaciilor independente care pot intra în blocaj financiar și pot ajunge chiar la suspendarea activității, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic”, atrag atenția farmaciștii din cadrul asociației, într-un comunicat de presă.

Citește și Evoluția salariilor cadrelor medicale în 2020

Care sunt factorii care provoacă problemele financiare:
Ce scrie în adresa trimisă Ministerului de Finanțe și CNAS

Reprezentanții Asociației atrag atenția că farmaciile pe care le reprezintă au mai multe particularități. De exemplu, fiecare farmacie membră este deținută de un farmacist, care este atât farmacist șef, cât și administrator. Farmacistul are un rol de consiliere, dar este și în contact direct cu aspectele care vizează gestionarea unei societăți comerciale.

Majoritatea membrilor dețin o singură farmacie, mai rar există membri cu mai multe puncte de lucru. De asemenea, mare parte din farmaciile membre au activitate în mediul rural.

Citește și FASFR solicită modificări în Programul de Rezidențiat al studenților farmaciști

În adresa transmisă autorităților mai este subliniat faptul că prevederile Contractului-cadru care cuprinde condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor în sistemul de asigurări de sănătate menționează: decontarea pentru activitatea în cazul farmaciilor „se efectuează în ordine cronologică, până la 60 de zile calendaristice de la data verificării prescripţiilor medicale eliberate asiguraţilor şi acordării vizei «bun de plată» facturilor care le însoţesc de către casa de asigurări de sănătate, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie”. 

În document se continuă cu următoarele: „durata maximă de verificare a prescripţiilor medicale nu poate depăşi 30 de zile calendaristice de la data depunerii/transmiterii acestora, după caz, de către farmacie la Casa de Asigurări de Sănătate”.

Chiar dacă în legislație este permisă decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii la termene de plată mai mici de 90 de zile, acest fapt nu reprezintă o practică a caselor de asigurări de sănătate și nu se realizează în mod unitar în toate județele din țară. 

Citește și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Mai mult, în aceste momente, decontarea sumelor către farmaciile comunitare se realizează cu mare întârziere (chiar în termen de 120 de zile)”, mai subliniază adresa.

Asociația precizează că problemele cu care se confruntă farmaciile comunitare pot duce la blocaj financiar și, ulterior, chiar la suspendarea activității. 

Vă solicităm respectuos să facilitați decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii, astfel încât termenele de plată să fie cel puțin respectate conform cadrului legal sau chiar devansate față de maximul admis de 90 de zile”, se mai arată în adresa transmisă. 

Ești farmacist și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version