Site icon MEDIjobs

Farmaciile se pregătesc pentru testările rapide: care sunt condițiile și regulile ce trebuie respectate

testare în farmacii

Farmaciile din România se pregătesc pentru testarea Covid19. În prezent, pe site-ul Ministerului Sănătății, există un ordin de ministru plasat în transparență decizională, care reglementează această campanie. 

Potrivit referatului de aprobare din cadrul proiectului de ordin, se impune testarea și în farmacii, deoarece sunt esențiale „intervenții imediate, ferme și decisive în domeniul sănătății publice, pentru a controla transmiterea și a proteja capacitatea de a oferi asistență medicală”.

Comisia Europeană recomandă ca statele membre să testeze cât mai multe persoane și să acorde prioritate persoanelor simptomatice, persoanelor care au fost în contact cu cazuri confirmate, focarelor locale grave și, în măsura posibilităților, testării persoanelor asimptomatice, în funcție de resursele disponibile, de capacitățile de testare și de depistare a contacților”, este subliniat în proiectul menționat.

Citește și Profesia de farmacist – avizul de liberă practică și apartenența la Colegiul Farmaciștilor din România

Pentru campania de testare din farmacii, direcțiile de sănătate publică sunt cele care emit un acord temporar de testare rapidă antigenică, pe care îl va transmite prin email unității care a solicitat acest lucru. 

Acordul temporar este emis în maximum 3 zile lucrătoare de la primirea tuturor documentelor. După ce este emis acest acord, reprezentanții DSP pot efectua controale oricând. 

Ce documente trebuie transmise pentru a obține acordul

Instruirea angajaților care vor face testări în farmacii este organizată de direcțiile de sănătate publică, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România. 

Farmaciile vor folosi exclusiv teste din gestiunea proprie, care fac dovada calității conform legii în vigoare. Pentru testare, trebuie stabilit un interval orar în cadrul programului de lucru al farmaciei. Acest orar trebuie trimis și direcțiilor de sănătate publică, prin email, dar trebuie afișat și într-un loc vizibil pe ușa unității sau într-o vitrină. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească o farmacie pentru a putea face testări

În cazul în care o farmacie nu are suficient spațiu pentru a asigura delimitarea zonei, poate organiza testarea rapidă și într-un cort sau o cabină de testare. 

Personalul care va face testarea trebuie să poarte echipament de protecție compus din mască (fie chirurgicală, fie FFP2 sau FFP3), vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de unică folosință, și halat. 

Citește și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Farmaciile au obligația să raporteze, zilnic, către direcțiile de sănătate publică, rezultatele tuturor testelor efectuate, precum și situația stocurilor de teste rapide. 

După ce fiecare persoană este testată, trebuie să primească din partea farmacistului un buletin care conține următoarele date:

Ce spun farmaciștii

Asociația Farmaciilor Independente (AFI) Ethica s-a exprimat deja în acest sens. Aceasta a tras un semnal de alarmă în privința demersului și spune că momentul în care Guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală este tardiv.

Serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă și pentru că presupune costuri suportate de pacienți. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populației cu  posibilități financiare modeste”, se arată într-un comunicat transmis de asociație.

AFI Ethica mai subliniază că demersul legislativ este realizat într-o mare grabă și nu va produce efectele dorite. Din contră, asociația consideră că proiectul va aduce în prim plan inechitățile dintre tipurile de farmacii. 

Citește și Profil de farmacist: sarcini, responsabilități și calități pe care orice profesionist trebuie să le aibă

Pe de altă parte, populația rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când și dacă vor fi puse la dispoziție  testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele și care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite?”, mai spune sursa citată. 

AFI Ethica mai subliniază că ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat, pentru a conduce la o practică tarifară unitară, în beneficiul pacientului. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version