Excelența medicală din România, premiată la nivel european

Excelența medicală din România, premiată la nivel european

Spitalul Universitar de Urgență București se bucură de prestigiu la nivel european datorită ultimei distincții primite pentru îngrijirile de înaltă calitate pe care le-a acordat pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Clinica de Neurologie din cadrul spitalului a fost premiată cu statutul Platinum de către European Stroke Organisation (ESO) pe baza performanțelor înregistrate în acest an. Premiul este cu atât mai important cu cât a fost acordat într-o perioadă dificilă și provocatoare din punct de vedere medical și profesional atât la nivel mondial, dar și în România din cauza pandemiei COVID-19.

Citește și A fost lansat Memorialul Eroilor din Sănătate

Care sunt criteriile pe baza cărora SUUB a primit premiul?

Conform Spitalului Universitar de Urgență,  unitatea medicală a îndeplinit mai multe criterii și anume: 

– intervenția rapidă la nivelului camerei de gardă cu un timp mediu de 49 de minute de la sosirea ambulanței până la administrarea trombolizei intravenos pentru pacienții eligibili; 

– o rată de peste 15% de pacienți revascularizați din totalul accidentelor vasculare cerebrale ischemice internate; efectuarea în prima oră de la prezentare a investigațiilor imagistice cerebrale la peste 85% dintre pacienți; 

– evaluarea disfagiei; 

– inițierea corectă în conformitate cu ghidurile internaționale a terapiei de prevenție secundară.

Anul 2020 a fost unul important pentru Clinica de Neurologie și din prisma realizărilor privind activitatea de revascularizare prin trombectomie. Spitalul are cei mai buni parametri de performanță din toată România.

În cifre situația stă astfel: de la sosirea pacientului și până la începutul procedurii durează doar 120 minute, iar până la finalul lunii noiembrie au fost efectuate mai mult de 100 de astfel de proceduri de trombectomie.

Citește și La Cluj se va construi singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din Nord-Vest

Conf. Dr. Cristina Tiu, coordonatorul AP – AVC acut în Spitalul Universitar de Urgență București și președinte al Colectivului AP AVC din cadrul Ministerului Sănătății a comentat realizarea: „Această activitate este rezultatul unei munci de echipă care începe cu personalul ambulanței și include medici și asistente medicale din clinicile de Medicină de Urgență, de Radiologie Imagistică Medicală, Radiologie Intervențională și bineînțeles Neurologie. Clinica de Neurologie SUUB a elaborat protocolul național de tratament intervențional al AVC ischemic acut și este coordonatoarea tuturor centrelor incluse în acțiunea AVC acute în România, a efectuat sesiuni de instruire pentru colectivele de neurologi din țară și împreună cu Clinica de Medicină de Urgență instructaje pentru serviciile de ambulanță. Dedicarea, empatia și efortul constant depus pentru îngrijirea pacienților cu AVC se regăsesc în premiul primit din partea forurilor profesionale europene.”

ESO – misiune și importanță la nivelul continentului european

European Stroke Organisation (ESO) – Organizația Europeană de Accident Vascular Cerebral și-a propus să crească gradul de îngrijire al pacienților care suferă de AVC prin furnizarea de educație medicală pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

ESO acționează ca vocea accidentului vascular cerebral în Europa, cu scopul de a armoniza gestionarea accidentului vascular cerebral și de a aduce schimbări politice. ESO se concentrează pe proiecte la nivel european, în timp ce lucrează la soluții globale și este dedicat:

– creșterii gradului de conștientizare cu privire la toate aspectele accidentului vascular cerebral;

– elaborării politicilor publice pentru a reduce numărul de decese cauzate de accident vascular cerebral și pentru a îmbunătăți îngrijirea victimelor accidentului vascular cerebral și calitatea vieții victimelor accidentului vascular cerebral;

– încurajării educației profesionale și publice;

– stabilirii unor programe internaționale de predare prin intermediul organizațiilor naționale / regionale;

– sprijinirii societăților naționale pentru a finanța un nivel și o gamă mai largă de activități;

– încurajării activităților regionale ale organizațiilor, rețelelor de accident vascular cerebral și fundațiilor care îndeplinesc obiectivele ESO.

ESO a inițiat în 2015 un proiect destinat creșterii accesului pacienților cu accidente vasculare cerebrale acute în spitale apte să ofere tratamente conform standardelor europene, incluzând pe lângă tratamente de revascularizare farmacologică (tromboliză intravenoasă) și endovasculară precum și investigații necesare identificării cauzelor de producere a AVC și inițiere a măsurilor de prevenție secundară.

Citește și General Maior Dr. Ionel Oprea urmărește dezvoltarea sistemul de sănătate în perioada 2021-2027

Spitalele din țările care fac parte din ESO, printre care și Spitalul Universitar de Urgență București, contribuie cu date la registrul RES-Q. La momentul actual, România are înrolați aproximativ 7000 de pacienți din cele 26 de spitale participante. Pe baza performanțelor lor, în raport cu mai multe criterii și măsuri implementate, spitalelor participante li se acordă premii ESO Angels, din categoriile Gold, Platinum sau Diamond în ordinea crescătoare a performanțelor realizate.

Concluzie

Rezultatele acestea nu au apărut peste noapte, ele sunt munca de ani a medicilor, echipei de management și a personalului medical. Acest lucru este reliefat și de experiența pe care o are o persoană care intră în ambulatoriu. La intrarea sa, aceasta e întâmpinată de un medic, o asistentă medicală, un registrator, o casieră și o persoană de îndrumare care însoțește pacienții la cabinetele solicitate.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment