De la arene si monozaharide, la familia Asteraceae si Brassicaceae si pana la Ansa Henle si automatismul inimii. Cel mai probabil toate aceste informatii sunt intr-o perpetua miscare browniana prin creierul fiecaruia dintre voi. Emotiile cresc cu fiecare zi care trece si deja a inceput numaratoarea inversa: cinci zile pana la Admitere!
In primul rand, felicitari! Pana acum ai absolvit liceul, ai trecut cu bine de bac, iar acum esti intr-un punct de o importanta deosebita pentru tine si viitorul tau. Hmm…asta imi aminteste de ceva. „Acest examen este greu numai prin importanta lui. O sa vedeti ca, de fapt, va fi cel mai usor examen pe care il veti da in facultate”. Asa ne zicea doamna Dinu, viitoarea voastra profesoara de botanica. „Nu are cum!” ma gandeam eu (Vlad Dumitrescu, student in anul IV). „Numai uite cate reactii si cate plante trebuie sa retin. Sigur zice asa doar ca sa ne sperie”. Doua cuvinte: avea dreptate.
Da, probabil stiati asta. Sunteti pe cale sa intrati la o facultate grea. Dar, de asemenea, sunteti pe cale sa deveniti profesionisti in domeniul medicamentului. O meserie unica prin abilitatile pe care le veti deprinde, si una care necesita seriozitate, integritate, spirit critic si o anumita conduita carecterizata in primul rand de eleganta.
Insa, deocamdata, aveti de trecut acest obstacol, Examenul de Admitere. Deoarece si mie mi-au prins bine sfaturile celor din ani mai mari, m-am gandit sa va impartasesc cateva ponturi si experiente personale care sper ca vor fi de ajutor.
Mai intai, datele exacte:
- Locul: Strada Traian Vuia, nr. 6, Bucuresti
- Ora: 7:45 intrarea in sali,
8:30 distribuirea chestionarelor de concurs - Acte necesare: cartea de identitate sau pasaportul impreuna cu legitimatia de concurs tip.
- Durata examenului: 2 ore si 30 de minute
- Pentru informatii mai amanuntite, accesati siteul U.M.F. „Carol Davila”
Tips and tricks:
Este foarte important sa incerci sa te odihnesti inaintea examenului, asadar nu bea bauturi cu cofeina si nu manca alimente foarte dulci inainte de culcare. Nu invata pana in ultimul moment. De multe ori, este o falsa impresie faptul ca mai acumulezi informatii in ultimul moment, asa ca in seara de dinainte relaxeaza-te. Uita-te la un film, mergi la o plimbare, orice iti place tie.
Un alt lucru util este sa nu schimbi nimic din rutina ta, in dimineata dinaintea examenului. De exemplu: nu e bine sa bei cafea daca nu faci asta de obicei, chiar daca te vei simti obosit. Risti sa te doara capul sau sa accelerezi anumite nevoi fiziologice nedorite in timpul examenului.
In sala nu ai voie cu nimic din exterior, cu exceptia actelor si unei sticle de apa (fara eticheta). Pixuri si ciorne vei primi de la supraveghetori.
Acum esti tu si chestionarul. Imi amintesc si acum acea senzatie de concentrare maxima, ca si cum nu mai exista nimic in afara de mine si de foaia din fata mea. Toate lunile de studiu, toate eforturile depuse pentru pregatire trebuie condensate sub presiune in acest moment. 100 de intrebari in doua ore si jumatate.
Cel mai imporant este sa parcurgi examenul treptat, tratand fiecare intrebare ca fiind unica! Nu iti face calcule precum: „sunt la intrebarea 10 si sunt sigur doar pe 5, deja am 5 puncte in minus, si imi trebuie minim X puncte ca sa intru la buget”. Aceste ganduri doar te vor impacienta, crescand sansele sa gresesti din neatentie sau graba. Rezolva fiecare intrebare in parte.
Dupa 30 de intrebari ia o pauza de 2-3 minute in care sa completezi raspunsurile in chestionar. In felul acesta nu ramai pe ultima suta de metrii cu completatul si iti acorzi un ragaz mental bine venit in conditiile date. STIATI CA?: perioada maxima de concentrare a unui om este de 1 ora si jumatate.
Un sfat foarte important este sa fii atent sa nu completezi raspunsul la o intrebare in dreptul altei intrebari, pentru ca se pot decala toate raspunsurile si, practic, anula tot chestionarul.
Daca totusi ai gresit ceva in completarea acestuia, poti cere inca un exemplar. Intr-o astfel de situatie este esential sa nu intri in panica, deoarece te va incetini si te va predispune la greseli. Nu uita sa iei in calcul timpul de completare al unui chestionar nou (aproximativ 15 minute).
Ai grija la intrebarile cu duble negatii de tipul „Nu este falsa urmatoarea…”, sau la cele de forma: „sunt false urmatoarele cu exceptia”.
Ajuns la intrebarea 100, mai uita-te odata peste lucrare ca sa fii sigur si THAT’S IT.
Sper ca aparatul de corectat sa arate o nota cat mai mare, iar tu sa te distrezi si sa te relaxezi la maximum in mult asteptata si bine meritata vacanta. Fie vorba intre noi, ai de recuperat dupa cat ai stat in casa si te-ai uitat cum ceilalti prieteni erau la mare, munte, tari straine.
Va doresc mult succes, minte limpede si incredere in voi!
Daca mai aveti intrebari ma puteti gasi pe pagina de facebook a Societatii Studentilor in Farmacie Bucuresti, sau personal la Vlad Dumitrescu.
Îmi place să fac lucruri creative și sunt pasionat de artă sub orice formă fie ea fotografie, muzică, fashion, clipuri video, filosofie. De asemenea sunt student la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF “Carol Davila” București și trainer la ABC-ul Nutriției.