Ministerul Sănătății anunță o nouă sesiune de examen pentru obținerea titlului de specialist pentru medici, dentiști și farmaciști.
Potrivit unui anunț al Ministerului, examenul are loc în perioada 25 martie – 30 aprilie 2021. Pentru a obține titlul de specialist, se vor înscrie la examen medicii, medicii stomatologi și farmaciștii care încheie pregătirea în rezidențiat până la data de 30 aprilie. De asemenea, pot susține probele și cei care vor o a doua specialitate.
La examen se pot prezenta, pe lângă cei enumerați mai sus, și candidații care încheie stadiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 mai 2021 și 31 octombrie 2021, inclusiv. Pentru această categorie este nevoie de derogare de vechime.
Citește și Parcursul profesional al medicilor: medic specialist & medic primar
Unde va fi susținut examenul
Proba va fi susținută de candidați în centrele universitare cu facultăți de medicină generală, medicină dentară și farmacie (toate acreditate), în care a fost efectuată pregătirea.
De menționat este faptul că pentru specialitatea Medicină de urgență, examenul va fi derulat doar în centrele universitare din București și Târgu Mureș.
Tematica de examen este postată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, la rubrica Specialiști – Concursuri – Examene și concursuri naționale – Tematica examenului de specialitate.
Citește și Cum să vă găsiți un loc de muncă dacă sunteți medic proaspăt specialist
Cum va fi desfășurat examenul
Toate specialitățile (excepție face Medicina de urgență) – examenul va avea loc într-o clinică acreditată, în fața unei comisii aprobate de reprezentanții Ministerului Sănătății special pentru această sesiune.
Candidații vor susține două probe:
- Proba scrisă cu 10 subiecte formulate din tematica fiecărei specialități în parte și va dura trei ore
- Una sau două probe clinice și proba practică (diferă în funcție de fiecare specialitate)
Baremul de corectare a examenului scris și modul de derulare a fiecărei probe sunt decise de comisii.
Candidatul care obține cel puțin nota 7 la fiecare dintre probele examenului este confirmat specialist.
Specialitatea Medicină de urgență – toate probele din cadrul acestui examen vor avea loc în Spitalul Clinic de Urgenţă și Bucureşti și în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Citește și 5 abilități de leadership pe care le vei învăța la primul tău job ca medic proaspăt specialist
Candidații vor susține următoarele probe:
- Proba scrisă – are loc în prima zi a perioadei anunțate pentru susținerea examenului pentru titlu și va fi susținută simultan, în ambele centre de examinare. De asemenea, toate subiectele sunt identice. Proba scrisă constă într-un test de tip grilă, care conține 250 de întrebări cu răspunsuri multiple. Proba va dura patru ore.
„Candidaţii care au susţinut şi au promovat proba scrisă într-o sesiune anterioară, dar au fost respinşi la examen din cauza rezultatelor la probele clinice/practice, vor susţine numai aceste probe, luându-se în considerare punctajul de promovare al probei scrise anterioare, pentru următoarele 3 sesiuni ordinare de examen de specialitate, după promovare”, este subliniat în anunț.
- Proba clinică teoretică
- Proba practică – aici vor fi utilizate simulatoare de pacient.
Și în cadrul acestei specializări, candidatul trebuie să obțină cel puțin nota 7 la toate probele pentru a obține titlul de specialist.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.