Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

La fel ca mulți profesioniști din sistemul medical, și farmacistii plătesc, pe parcursul activității lor, taxe și cotizații.

În primul rând, este plătită o taxă la înscrierea în Colegiul Farmacistilor din Romania. Această sumă, potrivit statutului Colegiului, este de 10% din salariul minim pe economie. Alte taxe pe care le va plăti farmacistul vizează și diferite servicii care îi vor fi prestate tot de Colegiul Farmaciștilor din România.

Te-ar putea interesa și Profil de farmacist: sarcini, responsabilități și calități pe care orice profesionist trebuie să le aibă

Acestea sunt:

  • 100 lei pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de membru al Colegiului Farmaciștilor
  • 100 de lei pentru eliberarea certificatului profesional curent
  • 50 de lei pentru eliberarea unei adeverințe care arată că solicitantul nu este sau nu a fost membru al Colegiului Farmaciștilor
  • 200 de lei – eliberarea cadrului profesional european

De asemenea, sunt prevăzute taxe și pentru farmacii. Pentru a putea funcționa, acestea trebuie să primească certificate de îndeplinire a regulilor de bună practică, aprobate printr-un ordin de ministru.

Certificatele sunt eliberate tot de Colegiul Farmaciștilor, iar acestea costă după cum urmează: 

  • maximum 200 de lei – taxa de evaluare a farmaciei (suma este stabilită de colegiul din fiecare județ, însă nu trebuie să depășească suma de 200 de lei)
  • 600 de lei – evaluarea farmaciei efectuate de Colegiul Farmaciștilor din România (sediul central)
  • 600 lei – taxa pentru contestația față de neacordare a certificatului

Specialiștii care furnizează servicii de Educatie Farmaceutica Continua (EFC) au și ei de achitat taxe pentru a putea profesa. Potrivit unei decizii a Consiliului Colegiului Farmaciștilor din România, persoanele care vor să fie recunoscute ca furnizori de servicii și să fie înscrise în registrul aferent, trebuie să achite suma de 400 de euro (echivalentul în lei, la data plății). Reavizarea anuală costă 150 de euro. 

Citește și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Cotizații

De-a lungul activității, farmaciștii trebuie să achite, periodic, și diferite cotizații pentru a putea profesa potrivit reglementărilor în vigoare. 

În primul rând, membrii Colegiului Farmaciștilor din România, care exercită profesia de farmacist, au obligația să achite, anual, cotizația de 300 de lei (cel târziu până pe data de 30 ianuarie).

Excepție fac farmaciștii care au deja drept de libera practica, însă nu lucrează în domeniu. Astfel, ei vor achita câte 5 lei pentru fiecare lună în care nu desfășoară activitate. 

Farmaciștii pensionari care nu mai lucrează deloc, însă vor să rămână membri al Colegiului, vor plăti și ei lunar o cotizație de 5 lei. 

Cotizațiile datorate și neplătite, în termenul fixat de consiliul Colegiului, aduce și penalități de câte 1% din suma datorată, pentru fiecare zi de întârziere. 

Neplata cotizației datorate pe o perioadă de 3 luni, și după ce este trimisă o atenționare scrisă, farmacistul este sancționat cu suspendarea dreptului de liberă practică. Sancțiunea este valabilă până la plata datoriilor și a penalităților corespunzătoare. 

Cine este scutit de cotizație:

  • Farmaciștii care au cerut suspendarea calității de membru; pe perioada suspendării, nu va fi percepută cotizație
  • Farmaciștii care au fost suspendați de Colegiu
  • Farmaciștii care au statut de veterani de război
  • Farmaciștii care au fost deținuți sau internați din motive politice

Ești farmacist și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de muncă de la angajatori de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment