Site icon MEDIjobs

Esti asistent medical generalist, cum te vezi peste 5 ani?

asistent medical generalist

medical and nurse looking for something on a digital tablet at the hospital

Aceasta este poate una dintre cele mai problematice intrebari pe care le auzim des mai ales in contextul discutiilor din perioada de recrutare ca asistent medical. Dar sunt din ce in ce mai multe companii, mai ales cele care si-au construit si dezvoltat o cultura corporatista in care planul de cariera este un indicator foarte important in dezvoltarea profesionala si personala a angajatilor.

Astfel, inainte de a afirma ca intr-adevar, viitorul nu poate fi atat de predictibil, sau cel putin nu in Romania, asa incat sa stim ce putem face peste 5 ani sau in ce moment al dezvoltarii profesionale ne putem afla, putem fixa cateva obiective constante si pe termen mediu si lung care sa reprezinte motorul dezvoltarii profesionale al oricui. A detine controlul asupra carierei este un resort care tine de fiecare dintre noi, iar asistentii medicali pot regasi in jur exemple si contra-exemple care sa ii ghideze corect in cariera.

Iata sfaturile unor experti in recrutare pe care le puteti folosi in demersul vostru de avansare a propriei cariere de asistenta medicala:

1. Investiti in educatie tot timpul
Educatia este extrem de importanta in avansarea carierei. Fiecare grad obtinut in ingrijirea pacientilor sau certificat obtinut intr-un program de asistenta medicala de specialitate, creeaza mai multe optiuni pentru noi oportunitati. Masterele, certificatele de competente in limbi straine sau in management, diversele cursuri de specialitate in nursing, sunt tot atatea oportunitati de dezvoltare profesionala.

2. Construiti si utilizati corect si eficient retelele sociale si de networking

Fie ca este vorba de evenimente sociale, de conferinte medicale, congrese la care sunteti invitati, sau de retele sociale profesionale (Linkedin mai mult decat Facebook), toate acestea reprezinta medii potrivite pentru conectare atat cu comunitatea medicala din care faceti parte, dar si cu decidenti sau manageri din arii de activitate care va pot interesa la un moment dat in viitor. Faceti schimb de idei, de informatii, nu va plafonati la nivelul celor 8 ore sau 12 ore de ture din cadrul serviciului. Alegeti-va cu grija prietenii si construiti-va o atitudine profesionala. Fiti acolo unde sunt cei ca dumneavoastra si impartasesc aceleasi interese profesionale.

Regasiti aici cateva sfaturi si recomandari de networking si de mentorat

3. Construiti o relatie de mentorat

Este nevoie de timp pentru a dezvolta o relatie mentor-mentorat si acest gen de relatie nu poate fi una fortata. Cu toate acestea, o asistenta medicala poate deveni un mentor sau isi poate gasi un mentor, una neexcluzandu-se pe cealalta. Mentorul reprezinta acea persoana care ne poate fi model in cariera, un profesionist respectat si cu care impartasiti un set de valori asemanator. Toti mentorii au si ei mentori la randul lor, modele de cariera, astfel incat, exista un circuit nevazut de influenta si de impartasire a valorilor profesionale in orice comunitate, mai ales in cea medicala, cu valente profund umane. Exista programe de mentorat in unele companii medicale, e drept ca foarte putin utilizate in Romania, dar in dezvoltare mai ales in cadrul multinationalelor din zona de servicii medicale.  

4. Cautati intotdeauna un context de profesionalism si de dezvoltare personala

Conform unor studii care au avut la baza cercetarea in domeniul rolului si valorilor in nursing, componentele esentiale ale profesionalismului unei asistente medicale sunt onestitatea, confidentialitatea actului medical si pacientului, respectul pentru individ, cultivarea abilitatilor de comunicare inter-personala, atitudinea pozitiva si educatia medicala continua.

Regasiti aici cateva sfaturi si articole interesante despre avansarea carierei in domeniul medical

Etica si dentologia nu au reprezentat doar o materie de curs – destul de anosta – in timpul scolii si facultatii, dar aceaste concepte reprezinta insasi esenta care sta la baza meseriei de asistent medical, medic, infirmier si orice tip de personal medical care interactioneaza cu un pacient.

Luati in considerare ca traim intr-o era a tehnologiei, in care viata personala a devenit extrem de usor expusa spatiului public si ca orice derapaj care devine public pe retelele sociale si care se reflecta asupra dumneavoastra ca profesionist in zona medicala, poate avea repercursiuni nebanuite. De aceea, profesionalismul, etica si deontologia care stau la baza formarii dumneavoastra ca profesionisti in domeniul medical trebuie sa se reflecte si la serviciu dar si in afara acestuia.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Exit mobile version