Esti asistent medical debutant, stii ce sectie ti se potriveste?

Esti asistent medical debutant, stii ce sectie ti se potriveste?

Esti la inceputul carierei de asistent medical. Dupa absolvirea si obtinerea licentei pentru cursurile de scoala postliceala sau de universitate, daca ai optat pentru specializarea de asistent medical generalist, practic, esti gata sa lucrezi in orice sectie medicala.

Evident, fiecare specializare medicala are particularitatile sale, provocarile si satisfactiile specifice, dar mai ales, protocoale specifice. Cu toate acestea te familiarizezi in cadrul perioadei de training si de invatare in cadrul sectiilor medicale unde te-ai angajat si timp de sase luni, esti asistent medical debutant. In aceasta perioada, veti fi invatat de colegii si de indrumatorii din cadrul acelei sectii despre tipul de investigatii medicale, protocoale si reguli interne cu care trebuie sa te familiarizezi.

De la inceputul carierei insa, si inca din timpul stagiilor de practica, un asistent medical debutant isi face o idee despre tipul de activitati medicale specifice pentru fiecare sectie medicala. De aceea este important sa iei in serios stagiile de practica medicale. In mod normal, aceste stagii de practica se realizeaza in sectiile medicale ale spitatelor si clinicilor, in functie de obiectul de studiu din parcursul unui semestru. De exemplu, daca in primul an de studiu vei capata notiuni de  gastro-enterologie, pe parcursul acelui semestru, vei face stagiul de practica intr-o sectie de gastro-enterologie. Dupa 3 ani de studiu sau cei 4 ani de universitate, orice asistent medical ar trebui sa fie familiarizat cu principalele activitati medicale din cadrul celor mai importante tipuri de sectie medicala.

Puteti citi pe blogul MEDIobs despre ce inseamna sa lucrezi intr-o sectie de pediatrie.

Nu uitati de voluntariat si activitatile de internship pe care le organizeaza diverse clinici, institutii si companii medicale pentru asistentii debutanti. Puteti citi aici despre astfel de stagii. In cadrul unui program Voluntar in spital organizat de Asociatia de Medicina pentru Sanatate Publica in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii Maria Sklodowska Curie Bucuresti, fostul Budimex, am observat ca mare parte dintre voluntarii inscrisi in acest program erau chiar elevi de liceu, incepand cu clasa a 11-a, care se pregateau pentru Facultatea de Medicina si care isi doreau sa se familiarizeze cu mediul din spital, cu activitatile specifice. Aveau astfel ocazia sa realizeze daca se potrivesc cu aceasta profesie, daca se simt bine in mediul de spital, daca interactioneaza corect cu copiii internati, daca, in final, le-ar placea sa fie medici sau asistenti medicali.

Din pacate, sistemul de educatie din Romania are o multime de norme metodologice care sunt in regula, dar nu ofera elevilor o viziune concreta despre cum e sa lucrezi intr-o profesie sau alta. In acelasi timp insa, nimeni nu il impiedica pe un elev de liceu sa interactioneze cu diverse stadii de pregatire si de internship pentru a se familiariza cu un anumit mediu profesional. In toamna trecuta, dupa cateva luni in cadrul programului Voluntar in Spital, am observat cu satisfactie ca elevii care participau la acest program au fost toti admisi la Facultatea de Medicina, intr-o proportie de peste 90%. Este drept ca o parte dintre acestia s-au indreptat spre alte profesii, dar procentul celor care au ales domeniul medical vorbeste de la sine. 

Deci, cum crezi ca este sa lucrezi intr-o sectie de urgenta a unui spital? In primul rand, trebuie sa iei in considerare ca in general, sectiile de urgenta sunt organizate in urgente minore si majore. Datorita sau poate din cauza serialelor si show-urilor TV dedicate profesiei medicale, tinerii tind sa idealizeze activitatile medicale de aceea, este bine ca informatiile despre aceste profesii sa le obtii din realitate. Citeste pe internet, sau incearca sa te inscrii chiar in programe specifice de voluntariat. De exemplu, aici poti afla despre programele de voluntariat in cadrul Smurd, o alta institutie din domeniul medical care este extrem de pretuita si de respectata in Romania.

Asadar, nu idealizati, practicati constant!

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment