Site icon MEDIjobs

Epuizare la locul de munca? 5 semne principale de sindrom burnout la medicii specialisti

“Suntem doctori, asadar ne dorim sa fim altruisti, fara sa ne dam seama ca una din cheile altruismului o reprezinta grija fata de propriul corp si suflet”.


Nu este de mirare ca domeniul medical este recunoscut ca fiind un mediu de lucru cu grad inalt de solicitare, atat fizica, cat si mentala. Nivelul de stres ridicat  la care personalul medical este expus in permanenta este datorat, in primul rand, necesitatii de a raspunde tuturor nevoilor pacientilor si ale familiilor acestora, adeseori in situatii limita, care necesita o viteza de decizie si reactie extrem de ridicata. De asemenea, in unele cazuri, specialistii din domeniul medical se pot confrunta cu cazuri care le pot depasi cunostintele si competentele.  Pe langa ritmul foarte intens, programul de lucru contribuie si el la supra-incarcarea medicilor, care deseori presteaza ore suplimentare si efectueaza mai multe garzi in fiecare luna. Nu in ultimul rand, presiunea de a mentine echilibrul intre viata personala si viata profesionala este o alta problema importanta in viata medicilor specialisti, care poate da nastere multor frustrari.

Stresul permanent contribuie la afectarea capacitatii de concentrare si, pe termen lung, scade puterea de a empatiza cu pacientii. Daca te simti obosit, detasat de pacientii tai sau nu mai ai aceeasi rapiditate in reactii sau gandire, este foarte probabil sa suferi de burnout – si nu esti singurul. Sinonim cu “epuizarea”,  sindromul burnout la medicii specialisti este frecvent intalnit (putem vorbi chiar de o epidemie!) si este important de luat in seama din cauza impactului asupra sanatatii medicilor, dar si a pacientilor lor, dat fiind faptul ca influenteaza calitatea actului medical.  

Mark Linzer, Directorul Diviziei de Medicina Interna Generala de la Hennepin County Medical Center din Minneapolis, studiaza sindromul de burnout la medici aflati la inceputul carierei inca din 1996. Acesta povesteste ca, desi este o problema foarte des intalnita, burnout-ul poate fi evitat – important este sa nu ignori semnele care iti arata ca esti aproape de a fi “burned out” si sa stii cand trebuie sa iei masuri . Iata care sunt principalele 5 semne ce ar trebui sa iti dea de gandit:

Constientizarea cauzelor si a semnelor care indica epuizarea reprezinta primul pas catre tratarea problemei. Printre solutii se numara meditatia, terapia prin dialog sau sesiuni de coaching pentru gasirea echilibrului intre viata personala si profesionala. Cel mai important este sa ai incredere ca poti depasi momentul!


Exit mobile version