“Suntem doctori, asadar ne dorim sa fim altruisti, fara sa ne dam seama ca una din cheile altruismului o reprezinta grija fata de propriul corp si suflet”.
Nu este de mirare ca domeniul medical este recunoscut ca fiind un mediu de lucru cu grad inalt de solicitare, atat fizica, cat si mentala. Nivelul de stres ridicat la care personalul medical este expus in permanenta este datorat, in primul rand, necesitatii de a raspunde tuturor nevoilor pacientilor si ale familiilor acestora, adeseori in situatii limita, care necesita o viteza de decizie si reactie extrem de ridicata. De asemenea, in unele cazuri, specialistii din domeniul medical se pot confrunta cu cazuri care le pot depasi cunostintele si competentele. Pe langa ritmul foarte intens, programul de lucru contribuie si el la supra-incarcarea medicilor, care deseori presteaza ore suplimentare si efectueaza mai multe garzi in fiecare luna. Nu in ultimul rand, presiunea de a mentine echilibrul intre viata personala si viata profesionala este o alta problema importanta in viata medicilor specialisti, care poate da nastere multor frustrari.
Stresul permanent contribuie la afectarea capacitatii de concentrare si, pe termen lung, scade puterea de a empatiza cu pacientii. Daca te simti obosit, detasat de pacientii tai sau nu mai ai aceeasi rapiditate in reactii sau gandire, este foarte probabil sa suferi de burnout – si nu esti singurul. Sinonim cu “epuizarea”, sindromul burnout la medicii specialisti este frecvent intalnit (putem vorbi chiar de o epidemie!) si este important de luat in seama din cauza impactului asupra sanatatii medicilor, dar si a pacientilor lor, dat fiind faptul ca influenteaza calitatea actului medical.
Mark Linzer, Directorul Diviziei de Medicina Interna Generala de la Hennepin County Medical Center din Minneapolis, studiaza sindromul de burnout la medici aflati la inceputul carierei inca din 1996. Acesta povesteste ca, desi este o problema foarte des intalnita, burnout-ul poate fi evitat – important este sa nu ignori semnele care iti arata ca esti aproape de a fi “burned out” si sa stii cand trebuie sa iei masuri . Iata care sunt principalele 5 semne ce ar trebui sa iti dea de gandit:
-
Esti mai haotic la locul de munca decat de obicei. Desi am tinde sa credem ca principalul factor de stres in viata medicilor il reprezinta pacientii, Mark Linzer contrazice aceasta afirmatie si spune chiar opusul: grija fata de pacienti ii motiveaza pe doctori, nu ii epuizeaza. Un factor care conduce la burnout este mai degraba mediul stresant in care acestia lucreaza. Daca haosul dureaza deja de mai mult timp, Linzer te sfatuieste sa schimbi mediul si sa cauti alternative.
-
Valorile echipei de leadership nu mai coincid cu propriul tau set de valori. Fie ca esti angajat la o clinica de stat sau in sistemul privat, este important sa simti ca lucrezi cu o echipa care are aceeasi misiune si valori cu care tu te identifici. Altfel, te poti simti demotivat si poti acumula anumite frustrari.
-
Esti un “burete” de emotii. Adeseori, a fi alaturi de pacientii tai implica mai mult decat a-ti face meseria correct. Linzer atrage atentia ca unii doctori se comporta precum “un burete” vis-à-vis de emotiile pacientilor sai – acestia absorb toate emotiile negative ale pacientilor sai, incercand in acelasi timp sa ii protejeze de mediul stresant din spital. In momentul in care simti ca s-au adunat prea multe si mai ai putin si “explodezi”, este recomandat sa faci un pas “in afara”, sa constientizezi situatia si sa te detasezi temporar de aceasta.
-
Nu mai ai grija de tine. De cand tot amani inceperea unui program de sport la sala ? Daca ai inceput sa te neglijezi, este foarte probabil sa incepi sa iti neglijezi si unele sarcini pe care le ai la locul de munca. Mark Linzer remarca faptul ca neglijarea nevoilor personale poate duce la neglijarea propriilor pacienti : “Suntem doctori, asadar ne dorim sa fim altruisti, fara sa ne dam seama ca una din cheile altruismului o reprezinta grija fata de propriul corp si suflet”.
-
Programul tau de munca interfereaza permanent cu timpul dedicat celor dragi. Unul din cele mai bune moduri de a-ti reincarca bateriile este sa petreci timp alaturi de cei dragi. In timpul studiilor sale, Linzer a descoperit ca unul din cei mai importanti indicatori ai burnout-ului este neputinta de a echilibra timpul petrecut la birou cu cel petrecut in compania apropiatilor.
Constientizarea cauzelor si a semnelor care indica epuizarea reprezinta primul pas catre tratarea problemei. Printre solutii se numara meditatia, terapia prin dialog sau sesiuni de coaching pentru gasirea echilibrului intre viata personala si profesionala. Cel mai important este sa ai incredere ca poti depasi momentul!
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.