Site icon MEDIjobs

Eficiența oseltamivirului (Tamiflu®) în gripă

gripa

Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune cauzată de virusul gripal, care infectează nasul, gâtul și plămânii. Acest virus se răspândește cu ușurință pe cale aeriană, prin tuse sau strănut. După ce o persoană a fost infectată cu virusul gripal, de obicei durează aproximativ una până la 4 zile până apar simptomele de gripă.

Simptomele gripei pot include: febră, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, tuse, frisoane, durere în gât, nas înfundat, greaţă, vărsături și diaree.

Există trei tipuri de virus gripal, și anume tipul A, tipul B și tipul C. Dacă o persoană a fost infectată cu un anumit tip de virus, va avea acel tip de infecție. De exemplu, dacă o persoană a fost infectată cu virusul gripal de tip A, va avea avea gripă de tip A (numită și gripă A).

Există o substanță medicamentoasă numită oseltamivir (cu denumirea comercială Tamiflu®) care este eficientă pentru tratamentul anumitor tulpini, de gripă A și de gripă B. Unele tulpini ale virusului sunt rezistente la oseltamivir, adică simptomatologia nu se ameliorează dacă se administrează oseltamivir. 

Ce este oseltamivirul?

Oseltamivirul este un medicament care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Acesta este indicat pentru:

-prevenirea gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta mai mare de un an;

-tratamentul gripei în cazul adulților și copiilor cu vârsta mai mare de două săptămâni, care au avut simptome de gripă timp de 48 de ore sau mai puțin.

Oseltamivirul aparține unei clase de medicamente numite antivirale. Este un inhibitor al neuraminidazei, împiedicând înmulțirea virusului gripal în interiorul organismului.

Tamiflu® se găsește sub două forme, ambele cu administrare orală. Acestea sunt reprezentate de capsule și o suspensie lichidă. Capsulele sunt disponibile în trei concentrații: 30 mg, 45 mg și 75 mg. Suspensia orală este disponibilă într-o singură concentrație: 6 mg/mL.

Observație

Tamiflu® poate fi de asemenea utilizat și off-label pentru alte afecțiuni. Vorbim de utilizare off-label este atunci când un medicament aprobat pentru a trata o afecțiune, este utilizat pentru a trata o afecțiune diferită de cele incluse în prospect.

Eficacitatea oseltamivirului

În studiile clinice, oseltamivirul a fost eficient atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea gripei. Unele dintre rezultatele acestor studii sunt descrise mai jos.

Eficiența oseltamivirului pentru tratarea gripei

Două studii clinice care au inclus adulți cu gripă, au analizat timpul necesar pentru ca simptomele gripei să se amelioreze sau să dispară. Pacienții au primit fie oseltamivir, fie un placebo (tratament fără nicio substanță activă). În cazul persoanelor cărora li s-a administrat oseltamivir, simptomele gripei s-au ameliorat cu aproximativ o zi mai repede, comparativ cu durata de timp înregistrată în cazul persoanelor cărora li s-a administrat placebo.

Oseltamivirul a fost studiat și în cazul copiilor cu gripă cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Copiilor li s-a administrat fie oseltamivir, fie un placebo. În cazul copiilor cărora le-a fost administrat oseltamivir, a fost nevoie de 1.5 mai puține zile pentru ca simptomatoloagia lor să se îmbunătățească, în comparație cu perioada de timp necesară copiilor care au primit un placebo.

Eficiența oseltamivirului pentru prevenirea gripei

Oseltamivirul a fost, de asemenea, studiat pentru utilizarea în prevenirea gripei în timpul sezonului gripal. Studiile au analizat numărul de persoane care s-au îmbolnăvit de gripă în timp ce au luat oseltamivir, în comparație cu numărul de persoane care s-au îmbolnăvit de gripă în timp ce au luat placebo.

Studiile au inclus persoane sănătoase care nu au făcut vaccinul antigripal anual. Studiile au inclus, de asemenea, persoane cu vârsta de 65 de ani și mai mari, care locuiau în cămine. Doar o parte dintre aceste persoane din ultima categorie făcuseră vaccin antigripal. În cadrul studiilor, 1% din totalul persoanele în tratament cu oseltamivir au dezvoltat gripă. Dintre persoanele care nu au luat oseltamivir, 4% până la 12% au dezvoltat gripă.

Utilizarea oseltamivirului în alte afecțiuni

În plus față de utilizările enumerate mai sus, oseltamivirul este utilizat uneori pentru tratamentul altor afecțiuni, care nu sunt incluse în prospect, deci pentru care nu s-au realizat studii clinice în acest sens. Oseltamivirul este utilizat adesea off-label pentru tratamentul infecțiilor cu virusuri de tip parainfluenza sau în tratamentul răcelilor obișnuite.

Utilizarea off-label a oseltamivirului în infecțiile cu virusuri parainfluenza

Oseltamivirul nu este aprobat pentru tratarea infecțiilor provocate de virusurile tip parainfluenza și nu trebuie administrat în acest caz. Virusurile parainfluenza umane (HPIV) induc simptome similare cu cele provocate de virusul gripal. Cu toate acestea, HPIV-urile aparțin unei clase diferite de virusuri față de virusurile gripale. Din acest motiv, oseltamivirul nu va fi eficient pentru tratarea HPIV.

Dacă pacientul prezintă simptome asemănătoare gripei, trebuie să se adreseze medicului. Medicul specialist poate recomanda cea mai bună opțiune de tratament pentru starea pacientului.

Utilizarea off-label a oseltamivirului pentru tratamentul răcelilor obișnuite 

Oseltamivirul nu este aprobat pentru a trata răceala obișnuită și nu ar trebui utilizat pentru această afecțiune. Răceala obișnuită poate fi cauzată de numeroase virusuri diferite care infectează tractul respirator. Cel mai frecvent virus care provoacă răceala obișnuită se numește rinovirus. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că oseltamivirul nu este eficient în tratarea infecțiilor induse de rinovirus.

În timp ce răceala comună și gripa prezintă simptome similare, simptomele gripei sunt în general mai grave decât simptomele de răceală. Așadar dacă pacientul prezintă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, trebuie să se adreseze medicului. Medicul specialist este cel mai în măsură să recomande cea mai bună opțiune de tratament pentru starea pacientului.

Administrarea oseltamivirului în cazul copiilor

Oseltamivirul poate fi utilizat pentru tratarea gripei în cazul copiilor cu vârste de două săptămâni și mai mari. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru prevenirea gripei în cazul copiilor cu vârsta de un an și mai mari. 

Eficiența oseltamivirului în cazul copiilor

Un studiu clinic a analizat utilizarea oseltamivirului în tratamentul gripei în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Copiilor li s-a administrat fie oseltamivir, fie un placebo (tratament fără nicio substanță activă). În cazul copiilor cărora li s-a administrat oseltamivir, a fost nevoie de 1.5 mai puține zile pentru ca simptomatoloagia lor să se îmbunătățească, în comparație cu perioada de timp necesară copiilor care au primit un placebo.

Bibliografie:

F Hoffman-La Roche. Tamiflu label (for FDA NDA No 021087). 2011.

F Hoffmann-La Roche. Roche global policy on sharing of clinical trials data. 2013

Food and Drug Administration. Tamiflu (oseltamivir phosphate) capsule. Medical Review Part 2 (Application No. 021087). 2000.

Jefferson T, Jones M, Doshi P, Del Mar C. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults: systematic review and meta-analysis. BMJ2009;339:b5106.

Jefferson T, Jones MA, Doshi P, Del Mar CB, Heneghan CJ, Hama R, Thompson MJ. Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children. Cochrane Database Syst Rev 2014;4:CD008965.

Toovey S, Rayner C, Prinssen E. Assessment of neuropsychiatricadverse events in influenza patients treated with oseltamivir. A comprehensive review. Drug Saf2008;31:1097-114.

US Department of Health and Human Services. HHS pandemic influenza plan. 2005.

World Health Organization. WHO interim protocol: rapid operations to contain the initial emergence of pandemic influenza. 2007.

Exit mobile version