Site icon MEDIjobs

Dress code-ul pentru personalul medical – partea a II-a

In articolul precedent am vorbit despre cateva masuri de profilaxie in raspandirea infectiilor. O sa continui acest subiect, amintind ca fiecare unitate sanitara trebuie sa asigure conditiile tehnico-materiale necesare aplicarii protocoalelor specializate. Scopul acestora este de a diminua riscurile.

Un angajat dintr-o unitate sanitara este responsabil pentru propria sanatate individuala dar si a pacientilor ingrijiti.

Manusile pot fi sterile sau nesterile. Sunt utilizate pentru a evita contactul cu sangele, fluidele biologice, secretiile, excretii, obiecte contaminate, tegumente cu leziuni. Este de la sine inteles ca sunt de unica folosinta, iar persoanele avizate care le folosesc au un protocol de respectat la utilizarea acestora. De exemplu cand sa le foloseasca, in ce etapa trebuie sa le puna, cand si cum sa le scoata.

Uneori in timpul interventiilor chirurgicale personalul medical poate opta pentru folosirea a doua perechi de manusi. Astfel scade riscul de perforare a acestora si de contaminare cu sange, iar in cazul accidentelor percutane cu ace chirurgicale efectul de stergere mecanica este dublu.

Mastile medicale clasice-chirurgicale, pe care toata lumea le stie sunt folosite in principiu pentru a nu transmite mai departe, pe care aerogena agentii patogeni. De obicei lumea considera ca daca poarta aceasta masca este protejata, insa efectul obtinut este cel opus. De exemplu in operatie, utilizarea acestora este pentru a evita contaminarea plagii deschise cu particulele provenite de la chirurg.

Mastile care se folosesc in cazuri de patologii cu transmitere aeriana sunt cele cu filtru. Este foarte important sa utilizam mastile cu filtru correct, adica sa respiram fix prin filtru, pentru ca altfel efectul este 0. Daca persoana care foloseste masca specializata, cu filtru, sufera de o infectie respiratorie acuta si va tusi exista riscul de a imbolnavi si a transmite persoanelor din jur. Practic filtrul scoate aerul fara restrictii.

Ochelarii medicali/protector facial sunt folositi in cazul unor activitati ce implica stropirea sau aerosolizarea cu sange, lichide biologice, secretii sau excretii.

Boneta medicala este tot o masura de precautie a personalului medical, de obicei este din tercot si evita contaminarea.

Exit mobile version