Doctor Valeria Vlaicu considera ca medicina este o meserie de vocatie, presupunand pe langa placerea de a lucra cu oamenii, un nivel ridicat de rabdare, precum si inclinatii umanitare. Din punctul sau de vedere, inainte de a fi medici sau pacienti suntem cu totii oameni.
Cu privire la activitatea dintr-un spital de urgenta, marturiseste ca volumul de munca este unul mare, cazurile sunt variante, cu un grad de complexitate ridicat, obligandu-te sa devii disciplinat, riguros, sa gandesti rapid si sa te focalizezi pe lucrurile importante.
Nu ii place sa vorbeasca despre planurile de viitor, deoarece a remarcat ca viata ajunge sa iti demonstreze deseori contrariul. Insa crede cu tarie ca atata timp cat iti propui sa fii mai bun decat ai fost ieri, nu poti avea decat un parcurs favorabil .
1. Care a fost motivul pentru care ati decis sa deveniti medic? Ce anume v-a impins catre specialitatea oftalmologie?
Nu a existat un motiv anume pentru care m-am hotarat sa aleg aceasta meserie. Ceea ce cred este ca medicina este o meserie de vocatie, trebuie sa-ti placa sa lucrezi cu oamenii, sa ai rabdare cu ei, sa ai inclinatii umanitare. Legatura mea cu oftalmologia a inceput inca de mica. Bunica materna sufera de afectiuni oftalmologice ce necesitau monitorizare periodica, asa incat vizitele la cabinetul de oftalmologie se faceau in mod regulat. Eu, fiind inca mica, mergeam cu ea, neputand sa raman singura acasa. Drept urmare, fara sa-mi dau seama atunci, asa cred ca a inceput sa-mi placa meseria de oftalmolog.
2. Care sunt principalele provocari cu care se confrunta un medic oftalmolog?
Principalele provocari cu care se confrunta medicul oftalmolog sunt date de afectiunile ce conduc la orbire, la pierderea ireversibila a vederii. Provocarea apare atunci cand fie afectiunea este diagnosticata intr-un stadiu avansat si functia vizuala este in mare parte compromisa (de exemplu un glaucom avansat), fie atunci cand complianta la tratament este redusa (pacientul nu efectueaza tratamentul recomandat) sau nu isi monitorizeaza periodic boala.
O alta provocare apare din partea afectiunilor care, in ciuda tratamentului existent, inca conduc la o deteriorare semnificativa a vederii. Este cazul degenerescentei maculare legate de varsta, care, in anumite forme de boala, compromite functia vizuala a ochiului afectat. Din pacate, exista afectiuni ereditare care, in ciuda progresului existent in domeniul oftalmologiei, inca conduc la o deteriorare marcata a vederii.
3. Ati activat si in cadrul unui spital de urgente. Care sunt cele mai importante lectii pe care le-ati invatat acolo?
Intr-un spital de urgenta ritmul de lucru este unul alert. Volumul de munca este mare, cazurile pe care le intalnesti sunt variate, au nivel de complexitate ridicat. Inveti sa devii disciplinat, riguros in ceea ce faci, sa gandesti repede, sa te focalizezi pe ceea ce este important. De asemenea, ai ocazia sa intalnesti patologie acuta oftalmologica, cazuri de traumatisme oculare. Aceasta categorie de pacienti se adreseaza in principal spitalelor de urgenta pentru a fi tratati si de aceea in spitalele ce nu deservesc urgente nu o poti intalni.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie
4. Cat de important considerati ca este pentru un medic asocierea la diverse societati sau asociatii profesionale? Ce beneficii ii pot aduce acestea?
Asocierea la diverse societati medicale permite medicilor schimbul de informatii in domeniul medical. Pot sa-si impartaseasca din experienta acumulata, sa prezinte cazuri complexe cu care
s-au confruntat, din care si restul colegilor au de invatat.
De asemenea, poti afla noutatile in domeniul medical, lucru extrem de important avand in vedere ritmul alert in care medicina in ansamblu si oftalmologia in particular, avanseaza. Astfel poti cunoaste produsele medicale nou aparute, aparatura de ultima generatie, progresele care se fac in diagnosticarea si tratamentul diverselor boli. Aceste societati medicale se focuseaza fiecare in parte pe arii restranse din oftalmologie, oferind o mai buna cunoastere in domeniul respectiv.
5. Ce rol joaca preventia in domeniul oftalmologiei? Prin ce metode reuseste un medic sa faca preventie?
Preventia joaca un rol important si in cazul oftalmologiei. Ea se poate face printr-un control cat mai riguros al anumitor afectiuni sistemice care, in timp, pot duce la complicatii oculare serioase. Este, de exemplu, cazul pacientilor cu diabet. Ei pot dezvolta retinopatie diabetica, care in stadii avansate duce la pierderi importante ale vederii. Controlul cat mai bun al glicemiei previne dezvoltarea retinopatiei diabetice.
Este cazul si altor afectiuni sistemice, precum HTA. Persoanele ce prezinta valori ridicate ale TA dezvolta in timp retinopatie hipertensiva de diferite grade de severitate. Pastrarea unor valori normale ale TA previne aparitia si agravarea retinopatiei hipertensive.
De asemenea, prin efectuarea unor examinari oftalmologice de rutina, periodice, pot fi diagnosticate intr-un stadiu incipient afectiuni ce pot deteriora semnificativ functia vizuala, atunci cand sunt avansate (de exemplu, glaucomul, keratoconusul etc.).
6. Considerati ca este posibil un diagnostic in absenta unei examinari fizice a pacientului in oftalmologie? Cat de precis poate fi un astfel de diagnostic?
Consultul oftalmologic, cu particularitatile specifice acestei specialitati, sta la baza efectuarii unui diagnostic corect. Este precedat de discutia cu pacientul (anamneza) si urmat, in anumite situatii, de efectuarea unor investigatii suplimentare. Rolul acestora este de a confirma sau de a infirma suspiciunea de boala pe care medicul o are in urma examinarii pacientului (diagnosticul prezumtiv). Consultul este cel care ghideaza urmatorii pasi. Aceste investigatii, desi extrem de utile si de exacte, nu pot inlocui consultul oftalmologic, ci pot doar sa-l completeze.
7. Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-ati confruntat? Povestiti-ne pe scurt.
Nu pot spune ca a existat un singur caz medical dificil. Este greu de selectat unul. Pacientii care pun probleme deosebite de diagnostic si tratament sunt cei cu manifestari nespecifice, cei ce prezinta manifestari oftalmologice ca prim semn in cadrul unor afectiuni sistemice complexe. Acesti pacienti necesita o colaborare stransa cu alte specialitati medicale, efectuarea unei multitudini de analize si investigatii cu rolul obtinerii unui diagnostic corect.
8. Cu ce specialitati colaborati cel mai des? Care sunt criteriile in functie de care va alegeti colaboratorii?
Exista mai multe specialitati medicale cu care colaborez, in functie de patologia pacientilor pe care-i examinez. Probabil ca mai frecvent colaborez cu medicii diabetologi, ORL-isti, cardiologi, neurologi, alergologi, reumatologi. Alegerea acestora o fac uneori eu, iar alteori pacientul isi alege singur medicul. Imi aleg de obicei colaboratorii in functie de disponibilitatea pe care o au fata de pacienti si de dotarea tehnica pe care o au la dispozitie.
9. In ce mod va petreceti timpul liber? Ce hobby-uri si pasiuni aveti?
Imi place sa citesc, sa calatoresc. Imi doresc sa descopar locuri noi, sa iau contact cu oameni ce apartin unor culturi diferite, ce au moduri de viata diferite de al meu.
10. Este posibila prietenia intre un medic si un pacient? Sau considerati ca se impune o detasare?
Cred ca inainte de a fi medici sau pacienti suntem oameni. Probabil ca in anumite situatii, in care impartasim preocupari comune, in cazul persoanelor pe care le examinam pe parcursul a mai multor ani, pot exista afinitati ce duc spre prietenie. Sau poate ca avem prieteni care ne devin ulterior pacienti.
Citeste si: INTERVIU | Doctor Silion Ioana, medic specialist psihiatru
11. Ce aspiratii aveti pe plan profesional pentru urmatorii 5 ani? Cum intentionati sa le realizati?
In general nu-mi place sa vorbesc despre planurile de viitor. In momentul in care vorbesti despre ele viata parca incearca sa-ti demonstreze pe dos. Consider ca atata timp cat iti propui sa fii mai bun decat ai fost ieri, nu poti avea decat un parcurs favorabil.
12. Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati invatat despre ochi si care nu se regasesc in cartile de specialitate?
Ochii sunt oglinda sufletului. Spun destul de multe despre posesorii lor. Privirea este primul impact pe care-l avem cu cei din jurul nostru. Astfel, prin privire transmitem ceea ce simtim. Sa-i privim deci cu bunatate, zic.
Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.