INTERVIU | Dr. Pavelina Mihaela Andrei, medic specialist dermatologie: „Medicina inseamna pasiune pentru studiu, pentru tot ceea ce apare nou”

INTERVIU | Dr. Pavelina Mihaela Andrei, medic specialist dermatologie: „Medicina inseamna pasiune pentru studiu, pentru tot ceea ce apare nou”

Doamna doctor Pavelina Andrei este un medic pe cat de tanar, pe atat de pregatit, implicat si mereu dornic sa afle mai multe. Pentru ca, spune ea, profesionalismul il castigi vazand, citind si facand, fiind convinsa ca invata zi de zi chiar de la pacientii sai, care o ajuta sa aprofundeze cel mai frumos organ, pielea.

Recunoaste ca a privit mereu medicina ca pe o minune, considerand ca implica pasiune pentru studiu si pentru tot ce apare nou. A stiut dupa ce a trecut prin toate stagiile de facultate ce i se potriveste, ca si cum s-a potrivit cheia in broasca. Iar mai departe nu poti decat sa deschizi usa si sa mergi mai departe.

Nu in ultimul rand, doamna doctor, cu chipul sau angelic si bland, este un medic cald si cu inima mare, avand credinta ca in momentele de cumpana credinta ii poate lumina mintea. Este atasata in mod egal de toti pacientii pe care i-a tratat, caci zambetul de pe chipul lor cand le este bine ii este multumire suficienta pentru suflet.

1. Care a fost momentul in care ai decis sa devii medic? Cand te-ai hotarat asupra specializarii?

De mica mi-a placut sa ajut oamenii, sa-i ascult, sa-i inteleg si sa vin in sprijinul lor atat cat puteam eu la acea varsta frageda. N-am avut medici in familie, dar imi amintesc cu drag ca atunci cand mergeam la cate un consult fie pentru mine, fie cu un membru al familiei eram fascinata de “halatul alb” al medicilor.

Am privit dintotdeauna medicina ca pe o “misiune”. Specializarea a venit natural. Pur si simplu cand treci prin toate stagiile din facultate ai un feeling despre ce ti s-ar potrivi. Este precum ai introduce cheia in broasca. Se potriveste, deschizi usa si mergi mai departe. Pasii iti sunt indrumati intr-un mod firesc incat nici nu-ti dai seama cand ajungi sa pasesti novice spre cunoasterea, intelegerea a ceea ce Dumnezeu a creat si anume organismul uman.

2. Care este, din punctul tau de vedere, cea mai mare provocare cu care se confrunta un medic dermatolog?

Oamenii vin in general la medic pentru ca au suferinta si nu din placere. Fiecare are povestea lui. O suferinta care la prima vedere ar putea parea usoara ascunde in spate multe altele si aici le multumesc pacientilor mei pentru ca ma ajuta zi de zi sa aprofundez cel mai frumos organ, pielea, particularizat pentru fiecare persoana in parte.

3. Exista specialitati medicale mai usoare si specialitati mai dificile? Care este cea mai dificila/indelungata procedura pe care ai efectuat-o pana in prezent?

Nimic nu este greu atunci cand iti doresti ceva. Totul paleste in fata dorintei. Este ca un puzzle pe care atunci cand il incepi pierzi notiunea timpului si tot ce-ti doresti este sa-l termini. Drumul pe care-l parcurgi cand faci ce-ti place, chiar daca este lung, iti va parea scurt. Cea mai dificila “procedura” este confruntarea diagnosticului cu pacientul, care de cele mai multe ori necesita o atentie deosebita si o pregatire prealabila, aici ma refer la anumite tipuri de cancere cutanate incluzand si melanoamele.

Citeste si: INTERVIU | Dan Adrian Bobeică, medic specialist gastroenterolog

4.  Consideri ca varsta conteaza in profesionalismul unui medic?

Odata cu varsta castigi experienta; dar totodata nimic nu-l opreste pe un tanar specialist sa fie permanent updatat. Medicina inseamna pasiune pentru studiu, pentru tot ceea ce apare nou. Profesionalismul il castigi “vazand” ,“citind” si “facand”.

5. Crezi in dezvoltarea profesionala continua. La ce resurse apelezi pentru a te mentine la curent cu noutatile medicale?

Imi place sa fiu o persoana informata si apelez ori de cate ori am nevoie la studiile cu factor de impact crescut, dar si la site-urile medicale care reprezinta o sursa veridica in managerierea particularizata a fiecarui pacient. Ne aflam intr-o era digitalizata si e pacat sa nu profitam de acest lucru cand totul se afla doar la un click distanta. Trebuie doar sa stim sa selectam sursa informatiei. 

6. Un medic trebuie sa aiba doar cunostinte medicale sau si credinta? 

Este o conlucrare intre cunoasterea medicala si credinta. Medicul isi cunoaste limitele si intelege ca mai presus de toate este Dumnezeu, de aceea si Solomon a cerut intelepciune. Harul divin se revarsa peste mintile oamenilor atunci cand noi il chemam in rugaciune; la fel se intampla si cu medicul care atunci cand se afla intr-o incertitudine a diagnosticului, acesta inalta gandul rugaciunii catre Dumnezeu pentru luminarea mintii in elaborarea si decizia cea mai buna pentru semenii sai – pacientii. 

7. Cat de importanta consideri ca este comunicarea cu pacientul in ceea ce priveste respectarea tratamentului?

Este foarte importanta empatizarea, comunicarea in stabilirea conexiunii medic-pacient. Aceasta defineste mai tarziu complianta pacientului la tratament. 

8. Cum procedezi cand vine vorba despre pacienti care nu respecta indicatiile tale de tratament? Care este cea mai frecvent intalnita greseala pe care o fac pacientii? Fata de ce atitudine/comportament nu ai toleranta?

Asa cum spuneam mai sus fiecare pacient are povestea lui. Stabilim de comun acord schema terapeutica care sa fie respectata, tinand cont si de statutul economic si social al fiecaruia.

Cea mai frecventa greseala pe care o fac pacientii mei este sa isi ajusteze singuri tratamentul pana se intorc la control. De ce spun ca aceasta este o “greseala”? Pentru ca nu de multe ori pacientii atunci cand isi intrerup brusc tratamentul, sub pretextul ca se simt bine, pot face asa numitul fenomen de “rebound”, adica boala sa recidiveze. 

Rabdarea imi este pusa la incercare ori de cate ori ma confrunt cu situatii in care pacientii isi fac singuri schema de tratament doar pentru ca au avut prieteni care au urmat acea schema si s-au facut bine. Necesitatea intelegerii particularizarii tratamentului este de cea mai mare importanta in astfel de situatii.

9. Esti la randul tau un pacient bun cand mergi la medicul dermatolog? 

Da, sunt un pacient compliant si port un dialog poate mai lung decat l-as purta eu cu un pacient, dar asta pentru ca imi place sa inteleg mecanismele fiziopatologice care stau in spatele diverselor afectiuni. 

10. Colaborezi in activitatea profesionala si cu alte specialitati medicale. In functie de ce criterii iti alegi colaboratorii?

Dermatologia este o specializare care presupune lucrul in echipa multidisciplinara. Aici ma refer la chirurgie plastica pentru excizia diverselor tumori  sau leziuni care presupun si grefa de piele; la anatomie patologica in vederea stabilirii diagnosticului histopatologic al piesei biopsiate sau excizate. 

In functie de semnele si simptomele de acompaniament pe care le prezinta pacientul este nevoie si de o colaborare cu medicul internist si, nu in ultimul rand, daca ne gandim ca pielea si sistemul nervos central deriva din aceeasi foita embrionara, si anume ectoderm, colaborez de cate ori este nevoie si cu medicul psihiatru.

11. Povesteste-ne un caz medical care ti-a ramas in memorie.

Zambetul de pe chipul pacientilor mei este unul cu totul special atunci cand vin la control si sunt bine, iar fiecare caz rezolvat in complexitatea sa imi bucura sufletul. N-as putea spune ca este unul mai special decat altul.

12. Cum te vezi la finalul carierei medicale, cand te vei pensiona? Ce realizari ti-ai dori sa ai pana atunci pe plan profesional?

Ma vad mica intr-o lume mare a stiintei. Este greu de explicat; dar de-abia atunci iti dai seama cat de putine stii si cat de multe vor mai aparea…Imi doresc sa n-am niciun regret in ceea ce priveste actul medical si totodata sa intalnesc pacienti de la care sa invat si sa-mi imbogatesc cunoasterea.

Citeste si: INTERVIU | Asis.Univ.Dr. Madalina Merisescu, medic specialist boli infectioase

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment